Τιμωρίες, απομόνωση, ξυλοδαρμούς, απειλές, στέρηση φαγητού είναι μερικές από τις νέες καταγγελίες που βαραίνουν την «Κιβωτό του Κόσμου».
«Η τιμωρία περίμενε σε κάθε γωνία»
Έφτασαν στην «Κιβωτό του Κόσμου» αναζητώντας καταφύγιο. Όμως, όπως καταγγέλλουν παιδιά που φιλοξενήθηκαν στη δομή, η κιβωτός της αγάπης μετατράπηκε σε κιβωτό μαρτυρίων.
Τιμωρίες, απομόνωση, ξυλοδαρμοί, απειλές, αποξένωση ακόμη και στέρηση φαγητού περίμεναν τα παιδιά σε κάθε τους βήμα όπως τα ίδια μαρτυρούν.
«Με πήρε απόμερα στο πάρκο, και ξεκίνησε να με χαστουκίζει, αλλά ποτέ ούτε και ο …. ούτε και κανείς άλλος εκεί μέσα δεν ασχολήθηκε με το τι πραγματικά είναι δουλειά του. Όλοι ασχολήθηκαν με το πώς να μας συνετίσουν, να μας βάλουν μυαλό, να είμαστε υπάκουα και να μη βγάζουμε μίλια», γράφει πρώην φιλοξενούμενη στην «Κιβωτό» σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μια κοπέλα καταγγέλλει πως η τιμωρία την περίμενε στη γωνία κάθε φορά που έκανε κάτι που δεν άρεσε στους υπευθύνους της δομής, γεμίζοντάς την με άγχος και φόβο.
«Κι αυτός ο κόμπος μεγάλωνε και μεγάλωνε. Κι όταν έσπασε κι έπαθα την πρώτη μου πληγή στο στομάχι από το τόσων χρονών μαζεμένο άγχος μου, για να αποενοχοποιηθούν οι ίδιοι, έριξαν το φταίξιμο στα κιλά μου και στον τρόπο που τρώω, καθώς ήμουν και είμαι ένα άτομο με αρκετά παραπάνω κιλά. Μόνο εγώ ήξερα γιατί μου συνέβη αυτό κι όμως κατάφεραν να με πείσουν για αυτό που ήθελαν».
«Όσοι μιλούσαν είχαν συνέπειες»
Όσα παιδιά τολμούσαν να μιλήσουν βίωναν τις συνέπειες. Ένας 19χρονος σήμερα, που ζούσε στο σπίτι της Κιβωτού στη Χίου, μάταια προσπαθούσε να πείσει ότι ήταν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.
Δεν τον άκουσαν ούτε όταν άλλο παιδί έγινε μάρτυρας των όσων ζούσε.
Παιδικές ψυχές που όπως λένε λαβώθηκαν από τον φόβο, την ψυχολογική βία, την εκμετάλλευση ακόμη και την σκληρή εργασία ενώ ήταν ακόμη παιδιά.
«Μας έδιναν κασμάδες και τσουγκράνες και σπάγαμε πέτρες».
«Μιλάμε παρά μόνο για την επαφή των παιδιών με τη γη και τα ζώα σε θεραπευτικά προγράμματα, παιδαγωγικά, που έχουμε δημιουργήσει στις δομές μας, που είναι πρότυπες μέσα σε αγροκτήματα», είπε από τη μεριά του ο πατέρας Αντώνιος.
Ένα αγόρι που έσπασε τη σιωπή του αποκαλύπτει ότι έπεσε θύμα εκμετάλλευσης όταν έσπασε τα πόδια του.
«Ως παιδί που ήμουν εκεί 7 χρόνια, είδαν τόσα πολλά τα μάτια μου. Και ήμουν θύμα κακοποίησης όταν ήμουν 16 ετών. Και δεν έχει βγει παραέξω, με λέγανε τρελό και αλήτη όταν τα έλεγα αυτά.
»Όπως όταν μου φάγανε και μια αποζημίωση όταν έσπασα τα πόδια μου, με νάρκωσαν με τα χάπια τους όταν πονούσα και μου λέγανε υπόγραψε εδώ και δεν έβλεπα για να διαβάσω. Και μετά από δύο χρόνια έμαθα ότι ήταν εξουσιοδότηση. Και έτσι με άφησαν με τις λάμες στα πόδια σε ηλικία 19 ετών και δεν πήρα ούτε ένα ευρώ».
«Σαν φυλακή»
Τα λόγια μιας 22χρονης σήμερα κοπέλας συγκλονίζουν. Μιλώντας πριν από εννέα μήνες σε διαδικτυακή ημερίδα για τη ζωή στα ιδρύματα, περιέγραψε τα όσα βίωσε επί τρία χρόνια, μέχρι τα 19 της, σε δομή φιλοξενίας παιδιών.
«Εύχομαι να μην υπάρχουν τα προβλήματα αυτά που φαίνονται ότι υπάρχουν από τη μία και από την άλλη να σκεφτούμε λίγο ότι είναι παιδιά. Είναι παιδιά εκεί και θα πρέπει να προσέξουμε πολύ πως θα το χειριστούμε όλο και τι ρετσινιά θα βάλουμε στα παιδιά», σημείωσε ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού».
Αγόρια και κορίτσια που φιλοξενήθηκαν στην «Κιβωτό του Κόσμου» σε Αθήνα, Χίο, Βόλο, Καλαμάτα και Ιωάννινα και καταγγέλλουν τα όσα έζησαν, ζητούν να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και να προστατευτούν τα παιδιά.