Το σκεπτικό της απόφασής του να μη συναντηθεί με την ομόλογό του κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη της Λιβύης, εξήγησε μιλώντας την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» ο Νίκος Δένδιας.
«Γιατί δεν κατέβηκα από το αεροπλάνο»
Η αποφασιστική του κίνηση να αφήσει στα κρύα του λουτρού τη Λίβυα ομόλογό του στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, έδειξε και την πρόθεση της Αθήνας να μη δώσει κανενός είδους νομιμοποίηση στην προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης η οποία ενδίδει συνεχώς στα θέλω και τους σκοπούς της Άγκυρας.
«Λένε ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να κάνει εκλογές. Και όχι μόνο δεν κάνει εκλογές, υφαρπάζει την παραμονή της, εκμεταλλευόμενη κατά το δοκούν τους πόρους της Λιβύης και υπογράφει και με τους Τούρκους. Ε δεν γίνεται…», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ στα «ΝΕΑ».
Στη συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε και την επόμενη μέρα στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και τους λόγους που η Αθήνα στηρίζει το δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο της Βεγγάζης.
«Οι σχέσεις μας με τη Λιβύη θα παραμείνουν ως έχουν από τη δική μας πλευρά. Και αυτό υπό την έννοια ότι θα προσπαθήσουμε, και αυτός ήταν ο σκοπός της επίσκεψης, να διατηρήσουμε μια ισχυρή σχέση με την Ανατολική Λιβύη, άρα και με το κοινοβούλιο, άρα στην πραγματικότητα με ένα Σώμα που δίνει δύναμη στη θέση μας ενάντια στην αποδοχή και σύναψη παράνομων κειμένων με τους Τούρκους».
Στην αντεπίθεση η Άγκυρα
Η Τουρκία που έχει επενδύσει οικονομικά αλλά και στρατιωτικά στη Λιβύη έσπευσε να κατηγορήσει την Αθήνα για την στάση της.
Μάλιστα Τούρκος δημοσιογράφος προσπάθησε να εκμαιεύσει μια αρνητική δήλωση για την επίσκεψη Δένδια από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η απάντηση που έλαβε όμως ήταν αποστομωτική.
«Η Ελλάδα είναι ένας απαραίτητος εταίρος και σύμμαχος κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην προστασία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ αλλά και βοηθώντας τις ΗΠΑ να επιτύχουν τους στόχους τους τόσο στην άμεση περιοχή της Μεσογείου όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη».
Ξεκίνησε η «Μέδουσα»
Με τη συμμετοχή μονάδων από ΗΠΑ, Κύπρο και Σαουδική Αραβία ξεκίνησε η διακλαδική άσκηση «Μέδουσα» που διοργανώνουν Ελλάδα και Αίγυπτος στην ανατολική Μεσόγειο με μια σειρά απαιτητικών σεναρίων και με στόχο τη συνεργασία και συνεκπαίδευση.