Η ηθοποιός Κατερίνα Παπαδάκη και η δρ. Ελένη Ριζά, επιδημιολόγος, υγεινολόγος του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής του Παν/μίου Αθηνών, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τις ιώσεις.
Η Κατερίνα Παπαδάκη ήταν καλεσμένη του Μιχάλη Κεφαλογιάννη και μίλησαν για τις ιώσεις.
Δεν υπάρχει πιο αφελής ερώτηση από το «πώς κόλλησες έναν ιό;», καθώς οι ιοί υπάρχουν παντού και ανάλογα με τον τύπο τους μεταδίδονται λιγότερο ή περισσότερο εύκολα. Το καίριο ερώτημα όταν μιλάμε για ιώσεις είναι πως τις περνάει κάποιος κι αν τελικά καταφέρνει να τις ξεπεράσει.
Σήμερα θα επιχειρήσουμε να διαλύσουμε κάποιους μύθους γύρω από τις ιώσεις και θα δούμε ψύχραιμα αν τελικά πρέπει να μας ανησυχούν ή όχι.
Η ηθοποιός περιέγραψε πώς κόλλησε μία ίωση που κόλλησε από τα παιδιά της, αλλά η ίδια κατέληξε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
«Ήμουν σε διακοπές του Πάσχα τα παιδιά μου και την δεύτερη μέρα εμφανίζει η μικρή μου λαρυγγίτιδα, κάτι διαχειρίσιμο, και την τρίτη με τέταρτη μέρα ”πέρασε” ο ιός σε εμένα».
Μιλώντας με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη η Κατερίνα Παπαδάκη ανέφερε ότι την ημέρα της Ανάστασης ήταν σε μεγάλη κόπωση με κύριο σύμπτωμα πια να μην μπορεί το σώμα της να εκτελεί τις εντολές της.
Τελικά ο ιός είχε «χτυπήσει» την καρδιά της ηθοποιού. Ωστόσο τόνισε η Κατερίνα Παπαδάκη δεν φοβήθηκε ούτε ένα λεπτό, καθώς αυτό που ζούσε ήταν τόσο έντονο που ούτε να το σκεπτεί δεν μπορούσε.
Η Ελένη Ριζά, επιδημιολόγος και υγειονολόγος του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής του Παν/μίου Αθηνών μίλησε σχετικά με τις ιώσεις.
Πότε οι ιοί μας βρίσκουν ευάλωτους
Έχει να κάνει το ”πότε” και ”πού” μας πετυχαίνουν οι ιοί. Δηλαδή υπάρχουν περιστάσεις που το αμυντικό σύστημα είναι χαμηλό.
Είναι φυσιολογικό να περνάμε αρκετές ιώσεις μέσα σε ένα έτος;
Δεν γίνεται να μπει ένας συγκεκριμένος αριθμός, αλλά δεν είναι περίεργο κάποιος την περίοδο που διανύουμε και να νοσήσει ξανά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Ωστόσο κάθε φορά επανακάμπτουμε πιο δύσκολα από την επόμενη φορά και έχει σημασία πού «χτυπάει» ο ιός κάθε φορά.
Η παγίδα των ιώσεων που δεν έχουν συμπτώματα
Με πολύ έντονα συμπτώματα καταβολής θα πρέπει κατευθείαν να ζητάμε ιατρική φροντίδα.
Η επιδημιολόγος εξήγησε ότι είναι λανθασμένο να πιστεύουμε ότι «χτίζουμε» άμυνα μετά από αρκετές ιώσεις. Και αυτό γιατί είναι διαφορετική η βιολογική άμυνα.
Βιολογική άμυνα χτίζεται για παράδειγμα σαν την περίοδο που διανύουμε τώρα καταναλώνοντας πολλά λαχανικά, φρούτα και ισορροπημένη διατροφή.
Ποια είναι η ασπίδα στις ιώσεις
Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να χρησιμοποιηθούν αλλά με μέτρο, καθώς δεν είναι πανάκεια.
Σίγουρα η σωστή διατροφή είναι η καλύτερη ασπίδα.
Πώς η ρύπανση του περιβάλλοντος ρίχνει την άμυνα του οργανισμού μας
Το βασικότερο θέμα είναι η ποιότητα του αέρα, σύμφωνα με την κα. Ριζά. Μάλιστα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 90% των ανθρώπων κατοικούν σε μολυσμένο αέρα. Η έκθεση σε μικροσωματίδια, σε οξείδια του θείου, οξείδια του αζώτου και μονοξείδιο του άνθρακα είναι επιβαρυντικά για την υγεία μας.
Γιατί η αντιβίωση δεν βοηθά στις ιώσεις
Η Ελλάδα είναι, δυστυχώς πρώτη την κατανάλωση αντιβιωτικών και έχουμε μάθει λανθασμένα να αυτενεργούμε. Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι δεν προλαμβάνει τίποτα η πρόσληψη αντιβίωσης.