Παγώνουν το αίμα οι καταγγελίες που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις συνθήκες που βίωναν τα παιδιά μέσα στην κιβωτό του κόσμου. Σκληρές τιμωρίες χωρίς λογική, εξευτελισμοί, σπάσιμο νεύρων, εγκλεισμοί στα υπόγεια, με θύματα τα μικρά παιδιά συνέθεταν ένα περιβάλλον που θυμίζει περισσότερο φυλακή παρά δομή.
«Σε βάζουν σε ένα σπιτάκι απομονωμένο από τα άλλα παιδιά και δεν αφήνουν στα άλλα παιδιά να σου μιλάνε, ούτε επιτρέπεται εσύ να τους μιλήσεις αλλιώς αυξάνονται οι μήνες που κάθεσαι εκεί. Δε βλέπεις καν έξω το φως του ήλιου. Είσαι κλειδωμένος βλέπεις τέσσερις τοίχους, ένα κρεβάτι και έχει και μία τουαλέτα» περιγράφει 14χρονη πρώην φιλοξενούμενη.
Το 2016, στην τρυφερή ηλικία των οκτώ μπήκε στην δομή της Χίου. Εκεί πέρασε πέντε εφιαλτικά χρόνια. Όπως λέει στο Mega, η 14χρονη σήμερα κοπέλα, όποιος τολμούσε να αντιμιλήσει, τον απειλούσαν ότι θα τον διώξουν και έμπαινε σε απομόνωση μέχρι να συνετιστεί.
«Κοιτούσα τέσσερις τοίχους και κοιμόμουν, έκλαιγα, χαρακωνόμουνα. Προσπάθησα να τα βγάλω πάρα έξω, ήταν και ο λόγος που με διώξανε και μίλησα και στον ψυχολόγο αλλά ο ψυχολόγος δεν είχε κρατήσει τίποτα μυστικό, τα είχε πει όλα στην «κιβωτό», ό,τι του έλεγα και μετά εμένα με μαλώνανε» αποκαλύπτει.
Όταν τα έμαθε όλα αυτά ο πατέρας της απευθύνθηκε το 2017 σε δικηγόρο, και τον Μάρτιο του 2020, η 14χρονη μεταφέρθηκε σε ξενώνα άλλης οργάνωσης στην Αθήνα.
Τα «έκοβαν» από το σχολείο
Οι καταγγελίες ότι υπεύθυνοι της κιβωτού του κόσμου ανάγκαζαν τα παιδιά να σταματήσουν το σχολείο για να δουλέψουν είναι εξοργιστικές.
«Εμένα και κάποια άλλα παιδιά μας σταμάταγαν από το σχολείο και μας έβαζαν να δουλεύουμε από τις 9 μέχρι τις 16.00. Δέκα λεπτά την ώρα μισθό. Δέκα λεπτά την ώρα ναι. Δουλεύαμε στο ίδρυμα, καθαρίζαμε τους δρόμους. Κουβαλούσαμε πράγματα στην αποθήκη» καταγγέλλει πρώην φιλοξενούμενος.
«Το πίεζαν για να δουλέψει. Με το ζόρι του έκοψαν το σχολείο. Πήρε και λέει “μαμά, δούλευα κάτω από άθλιες συνθήκες, δηλαδή πολύ κρύο, σε πολύ χαμαλίδικες δουλειές”» αναφέρει μητέρα παιδιού.
«Πολλές φορές συγκρουόμαστε για να τα βοηθήσουμε, να πάνε στο σχολείο, να κάνουν πράγματα της ηλικίας τους, δε θα επιτρέψουμε π.χ. παραβατικές συμπεριφορές» είχε δηλώσει ο πάτερ Αντώνιος.
«Κλειδωμένα επί μήνες»
Για 9 ολόκληρα χρόνια έμεινε στην δομή της Κόνιτσας. Στα 17 της σήμερα, αποκαλύπτει τα όσα βίωσε.
«Όταν ήμουν πρώτη γυμνασίου, ένα βράδυ είχαμε μαζευτεί με τα κορίτσια της δομής, και ένα αγόρι, κάτι που δεν επιτρέπεται να έχουν επαφή τα αγόρια με τα κορίτσια … τρείς μήνες τιμωρία κλειδωμένα στο δωμάτιο εγώ και άλλα τέσσερα παιδιά» λέει η 17χρονη.
Κάποια στιγμή πήρε την απόφαση να μιλήσει. Όμως όπως καταγγέλλει, οι επικεφαλής την σταμάτησαν απειλώντας την ότι δεν θα ξαναδεί την αδελφή της.
«Με βάζουν κάτω, αρχίζουν να μου φωνάζουν ότι είμαι αχάριστη, δεν σέβομαι τίποτα, ότι δεν μπορώ να καταλάβω τίποτα τι μου έχει προσφέρει η δομή, ο πάτερ και η πρεσβυτέρα, Μου είπαν αν δεν ακυρώσω την καταγγελία, την αδελφή μου δε θα τη δω ξανά. Τους είπα εννοείται ότι θα την ακυρώσω» δηλώνει.
«Χαστούκια και απειλές»
Το 2002 ήταν 11 ετών όταν πήγε στην δομή του Κολωνού. Το σκοτεινό πρόσωπο υψηλόβαθμου στελέχους έχει μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη της.
«Μας είχε πάει στη θάλασσα σε μια μονοήμερη εκδρομή και υποτίθεται μου ‘κανε πλάκα και μου βούτηξε το κεφάλι μέσα στο νερό μου το κράτησε αρκετά δευτερόλεπτα η αλήθεια είναι εγώ μετά από αυτό δεν μπορώ να κολυμπήσω έχω θέμα» περιγράφει πρώην φιλοξενούμενη.
Η 30χρονη σήμερα γυναίκα ακόμα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της.
«Κάποια στιγμή επειδή δύο παιδιά παίζανε κι έσπασαν ένα παράθυρο, τους έβαλε δίπλα δίπλα και τους χαστούκισε» αποκαλύπτει και τονίζει πως του πατέρα Αντώνιου του άρεσε να έχει αγόρια δίπλα του.
«Βγαίνει ταπεινός και πολύ μαζεμένος αλλά όταν μπαίνει στην αίθουσα είναι ένας άνθρωπος πολύ υπερόπτης πολύ αλαζόνας έχει τρομερές ναρκισσιστικές τάσεις κι αυτό φαίνεται» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Οι καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών που πέρασαν ή παραμένουν στην Κιβωτό δείχνουν να μην έχουν τέλος.
«Κιβωτός του κόσμου»: Μητέρα είχε καταγγείλει την δομή στο τμήμα του Κολωνού
Μια ακόμη σοκαριστική υπόθεση ενδεικτική και για όσα συνέβαιναν στη Οργάνωση αλλά και για το πώς οι άνθρωποι της δομής είχαν παραπλανήσει τους πάντες, αστυνομικούς και δικαστικούς.
Μια γυναίκα είδε τα παιδιά της να πέφτουν θύματα ακραίας κακομεταχείρισης έφτασε και στην αστυνομία και στον εισαγγελέα και δεν έγινε τίποτα.
Συγκεκριμένα, και τα τρία παιδιά της οικογένειας ήταν με εισαγγελική εντολή σε μία από τις δομές της Κιβωτού του Κόσμου.
Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα προσπαθούσε η μητέρα των παιδιών, τουλάχιστον ένα μήνα, να δει τα παιδιά της. Παρά το γεγονός ότι παρακαλούσε στην δομή για να δει τα παιδιά της σε καμία περίπτωση δεν της επετράπη αυτό.
Στα αυτιά της μητέρας, ωστόσο είχαν φτάσει πληροφορίες ότι τα παιδιά της δεν έτρωγαν ούτε ήταν καλά μέσα στην δομή και τα κακομεταχειρίζονταν.
Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο η μητέρα στράφηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του Κολωνού.
Η μητέρα πήγε στο αστυνομικό τμήμα την άνοιξη του 2022 και ήταν όμως σαν μην έκανε την καταγγελία, αφού κανένας από το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση.
Μάλιστα στην μητέρα ασκήθηκε και ψυχολογικός πόλεμος από τους υπαλλήλους της δομής λέγοντάς της ότι εάν συνεχίσει να πιέζει για να δει τα παιδιά της θα δοθούν για υιοθεσία.
Στην συνέχεια η γυναίκα στράφηκε στον Συνήγορο του Πολίτη, όπου εκεί η εργαζόμενη πήρε σοβαρά την υπόθεση και δρομολογήθηκε.
Ο ρόλος των Περιφερειών στους ελέγχους για τα Οικονομικά της Κιβωτού του Κόσμου
Ο έλεγχος που γίνεται από την Περιφέρεια είναι καθαρά τυπικός και περιορισμένος.
Αυτό σημαίνει ότι ο έλεγχος της Περιφέρειας περιορίζεται στο αν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής κι αν υπάρχει πυροπροστασία και πυροσβεστήρες.
Όσον αφορά τα Οικονομικά, ο έλεγχος που διεξάγεται αφορά στο αν έχουν καταρτιστεί οι ισολογισμοί κι αν υπάρχει προϋπολογισμός.
Ο λόγος που ο έλεγχος είναι περιορισμένος είναι γιατί οι δομές αυτές δεν λαμβάνουν κρατική χορήγηση.