Σταμάτης Μαλέλης, Πάνος Σόμπολος και Αντώνης Πρέκας μιλούν στο «Πάμε Δανάη» για τις κορυφαίες τηλεοπτικές στιγμές & για το πόσο άλλαξε η τηλεόραση μέσα στα χρόνια.
Άνθρωποι που έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην τηλεόραση μίλησαν για το πιο διάσημο μέσο μαζικής ενημέρωσης.
«Η τηλεόραση θα παραμείνει το μεγάλο μέσο μαζικής ενημέρωσης. Οι αλλαγές στην τηλεόραση άρχισαν να γίνονται σημαντικές με την ψηφιακή τηλεόραση. Το link έγινε live και το πλαίσιο των δελτίων ειδήσεων άλλαξε και έγινε ψηφιακό», είπε αρχικά ο διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης του MEGA, Σταμάτης Μαλέλης.
Για τις στιγμές που άφησαν εποχή στην τηλεόραση, ο κ. Μαλέλης ανέφερε πως, «ο πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία ήταν πολύ σημαντικός για την τηλεόραση. Εκείνη την εποχή χρησιμοποιήσαμε πολύ τα δορυφορικά πιάτα και βαλιτσάκια, που είχαν αγοράσει τα κανάλια».
Ο τηλεκριτικός Αντώνης Πρέκας χαρακτήρισε την τηλεόραση… μαχαίρι.
«Η τηλεόραση είναι ένα μέσο, όπως το μαχαίρι. Από τη μια μπορείς να κόψεις ψωμί, να φτιάξεις έργα τέχνης, από την άλλη όμως, μπορεί να δολοφονήσεις» είπε αρχικά.
«Μια από τις κορυφαίες τηλεοπτικές στιγμές στις απαρχές της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, ήταν ο πόλεμος του Κόλπου. Είχες την αίσθηση πως η ιστορία συντελείται στο σαλόνι του σπιτιού σου και εκεί αναδείχθηκε ο κίνδυνος, μήπως αυτό που βλέπεις είναι μια εικονική πραγματικότητα», συμπλήρωσε.
Ο Πάνος Σόμπολος έδωσε την δική του οπτική για την τηλεόραση, έχοντας «υπηρετήσει» το μέσο επί σειρά ετών.
«Βρισκόμασταν πάντα στον τόπο που συνέβαινε κάτι και όχι στο γραφείο. Τότε είχαμε τη δυνατότητα να κινούμαστε και με τα ελικόπτερα του στρατού. Πηγαίναμε από την μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, όπου υπήρχε κάποιο γεγονός. Κάναμε συνεντεύξεις, πλάνα και έπρεπε να πάμε στον ΟΤΕ που βρισκόταν ψηλά στο βουνό και να στείλουμε το υλικό στην Αθήνα για να γίνει το μοντάζ», υποστήριξε με τη σειρά του.
Όσο για το γεγονός που τον συγκλόνισε αποκάλυψε πως, «οι σεισμοί της Καλαμάτας με τους αρκετούς νεκρούς που είχαν, αποτέλεσαν σημαντικά γεγονότα για την τηλεόραση, όπως και οι σεισμοί στην Κορίνθια. Το 2007 είχαμε τις πολύνεκρες πυρκαγιές με τους 80 νεκρούς, εκ των οποίων πάνω από 60 ήταν στις πυρκαγιές της Ηλείας».
Τηλεοπτικά πρόσωπα και ανταγωνισμός
Σταμάτης Μαλέλης και Αντώνης Πρέκας αναφέρθηκαν στα τηλεοπτικά πρόσωπα που ξεχωρίζουν.
«Είναι πολλά τα πρόσωπα της τηλεόρασης που ξεχωρίζω. Δεν θέλω να αδικήσω κάποιον. Βλέπουμε καθημερινά τι κάνει ο Νίκος Ευαγγελάτος στην εκπομπή του, που είναι η πρώτη ενημερωτική εκπομπή στην Ελλάδα και κάνει τεράστια νούμερα τηλεθέασης, επεσήμανε ο Σταμάτης Μαλέλης ενώ σχολίασε: «βλέπουμε πόσο κάλος είναι και ο Νίκος Χατζηνικολάου. Πρέπει να είμαστε τίμιοι και να το πούμε αυτό».
«Αν κάποιος μελλοντικός ιστορικός της τηλεόρασης ασχολιόταν με πρόσωπα θα συμπεριλάμβανε την Ρούλα Κορομηλά, την Ελένη Μενεγάκη, την Λιάνα Κανέλλη, τον Τέρενς Κουίκ. Από τα μεταγενέστερα πρόσωπα της τηλεόρασης σίγουρα θα συμπεριλάμβανε τον γρήγορη Αρναούτογλου και τον Χρήστο Φερεντίνο», παραδέχθηκε ο Αντώνης Πρέκας.
Για τον ανταγωνισμό στην ελληνική τηλεόραση και στις σειρές, ο κ. Μαλέλης επεσήμανε ότι, «μεγάλος ανταγωνισμός φέτος είναι και στη μυθοπλασία, όπου νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη επένδυση στην ποιότητα και ακριβαίνουν πολύ οι παράγωγες».
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Πρέκας υποστήριξε πως η μυθοπλασία δημιουργεί υπεραξία.
Για τα ριάλιτι αλλά και για την παρθενογένεση στην τηλεόραση, Σταμάτης Μαλέλης και Αντώνης Πρέκας ήταν ξεκάθαροι.
«Ποτέ δεν συμπαθούσα τα ριάλιτι και δεν ασχολήθηκα με αυτά», παραδέχθηκε ο Σταμάτης Μαλέλης, ενώ ο κ. Πρέκας είπε: «από την έλευση της ιδιωτικής τηλεόρασης και λόγω του ανταγωνισμού σε πολλές χρονικές φάσεις, η τηλεόραση πάσχει από την μίμηση».
«Το “Maestro” του Χριστοφόρου παπακαλιάτη πουλήθηκε ήδη στο Netflix. Μια τεράστια επιτυχία. Αυτό νομίζω είναι η αρχή μιας άλλης εποχής. Την ενημέρωση στην τηλεόραση δεν μπορεί να την αγοράσει κάποιος. Την μυθοπλασία μπορείς να την «παραγγείλεις» και να την φτιάξεις», σημείωσε ο διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης του MEGA, Σταμάτης Μαλέλης.
«Η ενημέρωση είναι πάντα δικό σου προϊόν, δεν μπορεί να στο κάνει κάποιος άλλος», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
«Η τηλεόραση συνέβαλε πολύ σε επίπεδο πολιτισμού, αλλά και σε επίπεδο ενημέρωσης και εμπέδωσης της δημοκρατίας. Όπως όλα τα πράγματα, έτσι και η τηλεόραση έχει ταυτοχρόνως δυο όψεις», κατέληξε μιλώντας στο «Πάμε Δανάη» ο Αντώνης Πρέκας.