Σε εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι δωρεές που έκαναν πολίτες στην Κιβωτό του κόσμου, προκειμένου τα παιδιά που ζουν εκεί να έχουν μια καλύτερη ζωή. Εφοπλιστές, βιομήχανοι, μεγάλες εταιρίες και οργανισμοί του Δημοσίου, ομογενείς, σχολεία, σύλλογοι, και πολλοί απλοί άνθρωποι έδιναν όχι μόνο χρήματα αλλά δώριζαν ακίνητα, και οικόπεδα.
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών έχουν μπει οι δωρεές και όλες οι οικονομικές δραστηριότητες της «Κιβωτού του Κόσμου». Χορηγίες από 52 εταιρείες, ιδρύματα και οργανισμούς γίνονται φύλλο και φτερό από ορκωτούς λογιστές.
Στην ιστοσελίδα της δομής υπάρχει μάλιστα διαβάθμιση που ξεχωρίζει κάθε χορηγό ανάλογα με τα ποσά που έχουν διατεθεί.
Σε μέγα χορηγό, σε χρυσούς χορηγούς, σε αργυρούς χορηγούς και υποστηρικτές.
Άνθρωποι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια στήριξαν τα δεκάδες παιδιά που όπως πίστεψαν βρήκαν καταφύγιο στην κιβωτό του κόσμου. Πολλοί από αυτούς όμως απογοητεύτηκαν από τις εξελίξεις αλλά και από κάποιες περίεργες συμπεριφορές.
«Ο άντρας μου ήθελε να κάνει κι όπως το έχει κάνει στη Χίο και σε άλλα μέρη της Ελλάδος δωρεά διάφορα κτίρια για να φιλοξενούνται παιδιά η κιβωτός είχε έναν όρο να τους γράψουν τα κτίρια» αποκαλύπτει η σχεδιάστρια μόδας, Σήλια Κριθαριώτη.
Ο Κώστας Λούλης βιομήχανος από το Βόλο που δώρισε δύο σπίτια περίπου 3.000 τ.μ. σε οικόπεδα συνολικής έκταση 25 στρεμμάτων μίλησε στο Mega και περιμένει όπως λέει την έρευνα της δικαιοσύνης.
«Πραγματικά δεν είμαι κάθε άλλο παρά ευχαριστημένος από την εξέλιξη η οποία υπάρχει και πάνω από όλα προβληματίζομαι για το μέλλον αυτών των παιδιών».
Η Μίνα Σπυρπούλου – Καρέλια, χήρα του βιομήχανου Καρέλια δώρισε οικόπεδο 32 στρεμμάτων με 2 ακίνητα στην Καλαμάτα.
«Δωρίσαμε το σπίτι μας στην Κιβωτό του Κόσμου, γιατί πιστεύαμε ότι θα υπάρχει κρατική και εκκλησιαστική εποπτεία Ας φροντίσει το κράτος να έχει την εποπτεία και να συνεχίσουν να φιλοξενούνται παιδιά. Να φροντίσει να μην πάνε χαμένες οι δωρεές οι οποίες δόθηκαν για τα ταλαιπωρημένα παιδιά και όχι για τις ορέξεις κάποιων, αν βέβαια αυτό αποδειχθεί».
Η Κύπρια δισεκατομμυριούχος Κλέλια Χατζηιωάννου έδωσε το Πάσχα του 2018 άγνωστο χρηματικό ενώ η επιχειρηματίας Δήμητρα Κατσαφάδου χάρισε το σπίτι της και τώρα επιθυμεί μετά τις εξελίξεις επιθυμεί να παγώσει τη διαδικασία.
Τα παιδιά των… κηδειών
Παράλληλα πολλά ήταν τα κέρδη κι από τις κηδείες καθώς αρκετοί επέλεγαν αντί στεφάνου να κατατεθεί χρηματικό ποσό στη δομή. Αυτό φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκε ο πατέρας Αντώνιος και σύμφωνα με καταγγελία έστελνε παιδιά με ένα μεταλλικό κουτί να διακονεύουν χρήματα από συγγενείς νεκρών.
«Με έστελναν στις κηδείες, εκεί η οικογένεια που έχανε τον άνθρωπο τους είχαν την .. αντί για στέφανα να βάζουν λεφτά σε ένα κουτί που εμείς πηγαίναμε. Το έκανε σε όλους εκεί μέσα
-το έκανε σε όλους πηγαίναν κι άλλα παιδιά» αποκαλύπτει πρώην τρόφιμος.
Η «Κιβωτός του Κόσμου» λάμβανε δωρεές από ομογενείς, σχολεία, συλλόγους, οργανισμούς. Όχι μόνο χρήματα αλλά και γεύματα, ρούχα, παπούτσια, ακόμη και λαμπάδες.
Χρήματα έδωσαν στη δομή και συγγενείς της Φώφης Γεννηματά, του πρώην πρόεδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου αλλά και του καθηγητή Γιάννη Τσαμουργκέλλη.