Η κλινική ψυχολόγος και διδάκτωρ της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Άννα Κανδαράκη μίλησε στην Ελένη Μενεγάκη για τη ραγδαία αύξηση χρήσης των αντικαταθλιπτικών και ψυχοφαρμάκων στη χώρα μας αλλά και για τα λάθη των γονέων μας που ενδεχομένως κουβαλάμε και εμείς οι ίδιοι.
Υψηλή φαρμακευτική κατανάλωση παρατηρείται στην Ελλάδα την τελευταία εξαετία καθώς ψυχοτρόπα και ψυχοαναληπτικά (αντικαταθλιπτικά) σκευάσματα καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στη συνταγογράφηση.
Η κλινική ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη εξήγησε πως το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι ο κόσμος ξεκίνησε να ζητά βοήθεια. Τόνισε πως όταν μιλάμε για φαρμακευτική αγωγή πρέπει να ζητάμε τη βοήθεια του ψυχιάτρου. «Η ραγδαία αύξηση της νόσου έχει να κάνει και με τον εγκλεισμό και με την αύξηση της ανεργίας» συμπλήρωσε.
Υπογράμμισε πως το κομμάτι της δουλειάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό και δεν πρέπει να «βαλτώνουμε» και να «βολευόμαστε».
«Το κομμάτι της φαρμακευτικής αγωγής δεν λύνει την αιτία, αντιμετωπίζει το σύμπτωμα. Η φαρμακευτική ουσία αντιμετωπίζει το σύμπτωμα προκειμένου να είμαι σε θέση να δουλέψω την αιτία» επισήμανε η ψυχολόγος.
«Βαρίδια από το παρελθόν»
«Το τι κουβαλάω στην πλάτη μου καθορίζει το πόσο μακριά θα πάω» είπε χαρακτηριστικά η ψυχολόγος μιλώντας για τα βάρη που κουβαλάει κανείς από το παρελθόν του. Όπως είπε πολλές φορές θρηνώντας όσα δεν κάναμε στο παρελθόν χάνουμε το τώρα.
Μιλώντας για την αφετηρία του προβλήματος η ψυχολόγος εστίασε στη μητρική φιγούρα. «Όταν μία μητέρα υποφέρει και το βλέπει το παιδί, μέσα του σπάει κάτι ανεπανόρθωτα και δεν μπορεί να διορθωθεί στην πορεία» είπε.
«Το πρώτο κομμάτι είναι να καταλάβω τι κουβαλάω, τι είναι αυτό που με πονάει. Πρέπει να πενθήσω για να μπορέσω να πάω παρακάτω» κατέληξε η ψυχολόγος.