Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου με τις καταγγελίες να διαδέχονται η μία την άλλη, την ώρα μάλιστα που η νέα διοίκηση του Ιδρύματος και η οικονομική αστυνομία προχωρούν σε ελέγχους των οικονομικών των δομών που διατηρούσε η Κιβωτός σε όλη τη χώρα.
Μετά την έφοδο στα κεντρικά γραφεία της Κιβωτού στον Κολωνό, ειδικό κλιμάκιο της οικονομικής αστυνομίας ταξίδεψε στη Χίο και έκανε «φύλλο και φτερό» το λογιστήριο της δομής στο νησί. Η βεντάλια των ερευνών έχει ανοίξει για τα καλά μετά τις αποκαλύψεις για τις χρυσές χορηγίες που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ τα 10 τελευταία χρόνια.
Την ίδια στιγμή, στο μικροσκόπιο της αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μπαίνουν τα περιουσιακά στοιχεία του πατέρα Αντωνίου,της πρεσβυτέρας, στενών συγγενών του, και πρώην μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Πρώτο μέλημα της νέας διοίκησης της Κιβωτού είναι η εύρυθμη λειτουργία των δομών, η ασφάλεια των παιδιών ενώ ξεκαθάρισαν ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν καμία επικοινωνία με τον πατέρα Αντώνιο.
Κι ενώ οι αρχές ξεσκονίζουν τα οικονομικά του Οργανισμού, αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του Βασίλη Λαμπρόπουλου, για το ποιοί ήταν τελικά του πρόσωπο που άδειασε τραπεζική θυρίδα την Τρίτη το μεσημέρι.
Στο μικροσκόπιο μπαίνουν ακόμη και οι δωρεές που αφορούν σε ακίνητα. Όμως ο πρώην δήμαρχος Χίου, Μάρκος Μεννής καταγγέλλει:
«Με πλησίασε ο τότε αντιδήμαρχος Νίκος Νύχτας. Μας ζήτησε να υπογράψουμε τα συμβόλαια με τον πατέρα Αντώνιο και πράγματι, έπειτα από διαπραγματεύσεις αποφασίσαμε να υπογράψουμε τα συμβόλαια με τη μόνη υποχρέωση της Κιβωτού του Κόσμου να παραλάβει, να πληρώσει το δάνειο το οποίο είχαμε λάβει προκειμένου να γίνουν αυτές οι εγκαταστάσεις, Στη συνέχεια όμως, από το 2016, για λόγους που δεν μπορώ να τις καταλάβω, η Κιβωτός του Κόσμου αρνήθηκε να πληρώνει το δάνειο».
Κάθε προσπάθεια των αρμοδίων να επικοινωνήσουν με τον ιδρυτή της Κιβωτού έπεσε στο κενό, έως ότου υπεύθυνοι της δομής του μετέφεραν την επιθυμία του πατέρα Αντωνίου.
Τα δύο «πρόσωπα» των παιδιών της Κιβωτού
«Από τα πρώτα πράγματα που θυμάμαι ήταν ότι είχα πολύ ωραία παιδική ηλικία . Είμαι ευγνώμων εμένα η Κιβωτός μου έδωσε ασφάλεια…»
Είναι ο 19χρονος πρώην τρόφιμος της Κιβωτού του Κόσμου που με την κατάθεση του στους αστυνομικούς το πρωινό της 17ης Νοέμβριου αποκάλυψε την κακοποίησή του από τον πάτερα Αντώνιο.
Η κατάθεση του 19χρονου
«Εγώ πήγα να ξαπλώσω δίπλα του και όποιο μαξιλάρι έπαιρνα για να ακουμπήσω το κεφάλι μου, μου το έπαιρνε και το πετούσε στο πάτωμα, για να ξαπλώσω στο μπούτι του. Επίσης να πω ότι στο δωμάτιό του είχε ένα γραφείο και δίπλα σ’ αυτό είχε ένα πουφ, όπου καθόμουν εγώ συνήθως. Κάποιες φορές καθόταν κι αυτός εκεί και με έβαζε στα γόνατά του, προσπαθώντας να με τραβήξει προς τα γεννητικά του όργανα, αλλά δεν τον άφηνα».
Η συνέντευξη δόθηκε λίγα χρόνια πριν αποκαλυφθούν όλα . Όταν δεκάδες παιδιά μιλούσαν στις κάμερες για να εξάρουν το έργο του πατέρα Αντωνίου και των συνεργατών του. «Δασκαλεμένα» , όπως λέει στο Mega 16χρονη , πρώην τρόφιμος της δομής.
«Μας έγραφαν ας πούμε τι θα πούμε. Περνάμε πολύ καλά στην Κιβωτό ο πάτερ Αντώνιος είναι πολύ καλός, τέτοια πράγματα».
Με βάση αυτές τις οδηγίες ο 19χρονος σήμερα , πρώην τροφικός μιλούσε τότε για το έργο της Κιβωτού . Με εμφανή αμηχανία ωστόσο και κουνώντας νευρικά διαρκώς τα πόδια του.
Την περασμένη Τέταρτη ο ίδιος στην αστυνομία έδωσε εντελώς διαφορετική εικόνα
«Ένα άλλο πρωινό, εκεί που κοιμόμουν, κατάλαβα ότι ο πατήρ έτριβε το γεννητικό του όργανο στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου, πάνω από τα ρούχα του. Εγώ ξύπνησα, κοπάνησα το χέρι μου από τα νεύρα μου και κάθισα απέναντί του. Για 5 λεπτά δεν μιλούσε κανένας μας και μετά με εντελώς φυσιολογικό ύφος μου είπε “γιατί κάθεσαι εκεί; Eλα δίπλα μου”».
Το ίδιο ακριβώς σκηνικό έγινε και για τις ανάγκες άλλης τηλεοπτικής εκπομπής στη δομή της Πωγωνιανής Ιωαννίνων. Εκεί η τηλεοπτική κάμερα είχε συναντήσει τότε την Ευγενία, το κορίτσι που είχαν επιλέξει οι υπεύθυνοι της δομής για να βγάζει «ιδανική» εικόνα προς τα έξω .
Το ίδιο κορίτσι πριν από δυο ημέρες μίλησε στο Mega.
Τα γυρίσματα των τηλεοπτικών εκπομπών παρουσίαζαν με όμορφες ειδυλλιακές εικόνες την καθημερινότητα των παιδιών στις δομές, την επαφή με τη φύση και τα ζώα. Τα ίδια παιδιά σήμερα καταγγέλλουν πως η πραγματική ζωή ήταν εντελώς διαφορετική.