Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, και για όλα όσα έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια για την λειτουργία της δομής, αλλά και για την υποχρεωτική εποπτεία που οφείλουν να υφίστανται όλες οι δομές.
Ο κ. Γιαννόπουλος μίλησε αρχικά για ένα διεθνές συνέδριο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
«Χθες έγινε ένα διεθνές συνέδριο το οποίο δείχνει και καταδεικνύει όλα αυτά που πρέπει να γίνονται με διεθνείς οργανισμού. με φορείς από όλη την Ευρώπη, με την κ. Έλενα Ράπτη που παρουσίασε το σχέδιο δράσης. Το θέμα του συνεδρίου ήταν «η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, μένει μυστικό, ας γίνουμε η φωνή τους». Στα ζητήματα σεξουαλικής κακοποίησης που τέθηκαν, και που είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το σημαντικό είναι ότι καταδείχθηκε από την Κύπρο, το ζήτημα της αναδοχής», είπε χαρακτηριστικά.
Για την πληροφορία ότι πλέον θα γίνεται έλεγχος σε όλες τις δομές, δήλωσε πως, «σε οποιαδήποτε δομή να μπει η κυβέρνηση και να ελέγξει. Σε οποιονδήποτε χώρο που χειρίζεται ιερά χρήματα ανθρώπων που καταθέτουν./ θα πρέπει να έχει γίνει και το έχουμε ζητήσει. Να γίνεται εποπτεία και όχι απλά έλεγχοι. Στο Χαμόγελο του Παιδιού θα δείτε όλους τους ισολογισμούς αναρτημένους, για να μην τολμήσει να μας πει κανείς τίποτα. Επειδή έχουμε ένα οργανωμένο λογιστικό σύστημα, μπορεί ο καθένας να δει τα οικονομικά του Χαμόγελου, πόσο πλούσιος έχει γίνει ο Γιαννόπουλος, εάν υπάρχουν προβλήματα. Με έσοδα και έξοδα, δεν γίνεται η δουλειά, όταν μπαίνεις σε τέτοια βιβλία, δεν ξέρεις τι σου γίνεται. Υπάρχει ένα οργανωμένο οικονομικό τμήμα, γιατί πρέπει και να είναι και να φαίνονται όλα. Συμφωνώ στο να υπάρχει εποπτεία σε όλες τις δομές. Η διαδικασία αυτή, επειδή είναι στη μέση τα παιδιά, είναι ιερή».
«Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τον πατέρα Αντώνιο αλλά δεν τα καταφέραμε»
Για τα οικονομικά της Κιβωτού του Κόσμου, σχολίασε πως, «θα πρέπει να αποδειχθεί εάν τα χρήματα πήγαιναν στον σκοπό. Δεν θέλω να μπω σε αυτή τη διαδικασία να πω για την Κιβωτό, γιατί τα παιδιά αυτά τώρα είναι στα «κάγκελα» και έχουν πρόβλημα ασφάλειας. Εάν τα χρήματα πηγαίνουν για τον σκοπό και είναι ξεκάθαρη η διαδικασία αυτή αυτό είναι το ζητούμενο. Προσπαθήσαμε να συνεργαστούμε με τον πατέρα Αντώνιο αλλά δεν τα καταφέραμε. Οι φορείς παιδικής προστασίας πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους. Δεν μπορώ να πω γιατί δεν συνεργαστήκαμε. Ο κάθε φορέας έχει διαφορετική «ατζέντα» και ο καθένας τραβάει τον δρόμο του».
«Όλοι αυτοί οι κάποιοι που λένε πράγματα, ξέρανε πράγματα από πριν. Τώρα πέφτουμε όλοι στο ίδιο καζάνι με όλα αυτά τα λόγια. Μέχρι το 2020 που λειτουργούσε ο προηγούμενος νόμος, 83 παιδιά αποκαταστάθηκαν στις οικογένειες. Το 47% των παιδιών του Χαμόγελου, επέστρεψαν στην οικογένειές τους. Αρκετό καιρό πριν τα ξέρανε όλα για την Κιβωτό. Υπήρχε το νομικό πλαίσιο για να επέμβει η δικαιοσύνη, η οποία πρέπει να λειτουργεί», δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος.