Τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που φουσκώνουν μέρα με την μέρα, χρηματοδοτήσεις στους δήμους που φτάνουν τα 535 εκατ. ευρώ για μην δούμε σβηστά φώτα σε δημαρχεία και γειτονιές...
Η ενεργειακή κρίση έχει χωρίσει τους δήμους σε δύο κατηγορίες: σε εκείνους που πήραν τα μέτρα τους για να μειώσουν το κόστος της ενέργειας και σε αυτούς που βλέπουν τα τιμολόγια μέρα με την μέρα να φουσκώνουν και να αδειάζουν τα ταμεία τους.
Και οι δύο ταχύτητες έχουν μπει στο ράλι της εξοικονόμησης με στόχο το 10% που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση.
Για παράδειγμα, για να μειώσει ένας δήμος την διάρκεια στον οδοφωτισμό, θα πρέπει να συμφωνήσει με όλους τους δήμους της περιφερειακής του ενότητας. Δηλαδή αν αποφασίσει ο δήμος Μεταμόρφωσης να κλείσει νωρίτερα τα φώτα κατά τις πρωινές ώρες ώστε να εξοικονομήσει ενέργεια θα πρέπει να κατατεθούν ομαδικές αιτήσεις στον ΔΕΔΔΗΕ που διαχειρίζεται τον κεντρικό φωτισμό. Αν κάποιος δήμος ωστόσο διαφωνήσει, το σχέδιο πάει περίπατο.
Από την άλλη πλευρά, οι σύγχρονοι δήμοι της χώρας – που δεν είναι και πολλοί – είναι εκείνοι που κρατούν το τηλεχειριστήριο, μειώνουν την ένταση, αλλά ταυτόχρονα και το κόστος της ενέργειας αφήνοντας χρήματα στα ταμεία τους για έργα που θα διευκολύνουν τη ζωή των δημοτών τους.
Σύμφωνα με τους δημάρχους, τα κριτήρια δανεισμού για τους δήμους είναι πολύ αυστηρά και λίγοι θα καταφέρουν να μετατρέψουν τον οδοφωτισμό τους σε led ώστε να εξοικονομήσουν το απαραίτητο 10% στην ενέργεια.