Ο παρουσιαστής και καλλιτέχνης Νίκος Παπαδάκης και η Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, Αναστασία Παλαιοδήμου, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το χιούμορ ως τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.
Το χιούμορ είναι μία ιδιαίτερη μορφή ανθρώπινης επικοινωνίας, που ως στόχο έχει να προκαλέσει το γέλιο.
«Γελάω εύκολα δεν ξέρω εάν κάνω τους ανθρώπους να γελάνε, πρέπει να είσαι σε καλή διάθεση για να “δώσεις” το χιούμορ», σχολίασε ο Νίκος Παπαδάκης.
Ωστόσο το χιούμορ είναι μία μορφή επικοινωνίας.
«Το χιούμορ είναι μία μορφή επικοινωνία είναι μία ικανότητα που εμπεριέχει πάρα πολλούς τρόπους, αναλογία με την έννοια που μπορούμε να τι χρησιμοποιήσουμε. Γι’ αυτό λέμε ότι δεν είναι μία διάθεση, αλλά ένας τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο μας, κα γι’ αυτό υπάρχουν και οι 4 διαστάσεις του χιούμορ», ανέφερε η κ. Παλαιοδήμου, κλινική ψυχολόγος.
Είναι το συνδετικό χιούμορ, στο οποίο οι άνθρωποι συνδέουν καταστάσεις και προσπαθούν να δημιουργήσουν μία φιλική ατμόσφαιρα και να μειώσουν τη ένταση και να «σπάσουν τον πάγο».
Υπάρχει το χιούμορ αυτοβελτίωσης μέσα από το οποίο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις, δηλαδή μέσα από αστεία να διακωμωδήσουν τη ζωή τους και να μειώσουν το άγχος και το στρες.
Υπάρχουν και οι αρνητικοί τρόποι.
Υπάρχει το επιθετικό χιούμορ, που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να κοροϊδέψουν τους άλλους να μειώσουν τους άλλους και την αξία τους, και να τους κάνουν να νιώσουν άσχημα και να πληγώσουν. Χρησιμοποιούν είτε την ειρωνεία ή την γελοιοποίηση των συνομιλητών τους.
«Χρησιμοποιώ το χιούμορ γενικά. Σκέφτομαι όμως από αυτά που είπε η κ. Παλαιοδήμου, ότι τι κρύβεται από πίσω και τι μπορεί να έχω κάνει και πληγώσω έναν άλλο χωρίς να το καταλάβω», πρόσθεσε ο Νίκος Παπαδάκης.
Αναφορικά με το χιούμορ και το φλερτ η κ. Παλαιοδήμου ανέφερε πως, «άρα πολλοί το κάνουν και ουσιαστικά οι άνθρωποι που έχουν πολύ καλή αίσθηση του χιούμορ, είναι αυτοί που δεν φοβούνται να πουν αυτό που νιώθουν και έχουν και αυτοπεποίθηση. Οπότε, αυτό αποτελεί και έναν παράγοντα επιλογής συντρόφου. Τις γυναίκες τις βοηθά αυτό χωρίς να δημιουργούμε στερεότυπα.
Εξασκείται το χιούμορ;
Ο καθένας μπορεί να εξασκηθεί στο χιούμορ ή να βελτιωθεί αρκεί να καταλάβει ότι υπάρχουν πολλές πτυχές της ζωής μας που μπορούμε με κάποιο τρόπο να τις διακωμωδήσουμε. έτσι θα καταλάβουμε ότι έχουμε μία θετική σκέψη, ένα είδος ψυχικής ανθεκτικότητας.
Οι άνθρωποι που δεν χρησιμοποιούν το χιούμορ είναι εκείνοι που συνήθως έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση ή που έχουν κάποια συναισθηματικά ελλείμματα.