Τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κίνα από την εξέγερση της πλατείας Τιεν Αν Μεν πυροδότησαν τα λοκντάουν για τον κορωνοϊό.
Από το σημείο μηδέν της πανδημίας στην Ουχάν μέχρι την πρωτεύουσα Πεκίνο και το οικονομικό κέντρο της Σαγκάης, χιλιάδες Κινέζοι προσπάθησαν να σπάσουν τα λοκντάουν που επιβάλουν οι αρχές για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου ήταν οι μαζικότερες από το 1989 και την εξέγερση της πλατείας Τιέν Αν Μεν.
Οι διαδηλωτές γκρέμισαν μπλόκα και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας που έκαναν πολλές συλλήψεις.
Αυτό που άρχισε ως άρνηση των περιοριστικών μέτρων εξελίσσεται σε άρνηση της εξουσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ο δημοσιογράφος αφέθηκε τελικά ελεύθερος, όμως η μαζική καταστολή συνεχίζεται. Αναλυτές εκτιμούν ότι η κινέζικη ηγεσία βρίσκεται στο μεγάλο δίλημμα αν θα επιμείνει στην πολιτική της μηδενικής ανοχής στο κορωνοϊό τη στιγμή που εξαπλώνονται οι κινητοποιήσεις.
Καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης υπογραμμίζει: «Από το 1989 δεν έχουμε ξαναδεί καμία διαδήλωση αυτής της κλίμακας σε τόσες πολλές πόλεις με τόσους πολλούς ανθρώπους να βγαίνουν στο δρόμο και να εκφράζουν τόσο ανοιχτά την αντίθεση τους στο Κομμουνιστικό Κόμμα και τον Σι Τζινπίνγκ».
Κεντρικοί δρόμοι αστυνομοκρατούνται, οι δυνάμεις ασφαλείας απαιτούν από τους πολίτες τα κινητά τους και σβήνουν περιεχόμενο. Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα νέα κρούσματα διπλασιάστηκαν σε μια ημέρα και ξεπέρασαν τις 40.000.
Τα χρηματιστήρια της Ασίας υποχώρησαν μειώθηκε η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ έπεσε 2,5 δολάρια το βαρέλι.