Πλήρη άγνοια για τις παρακολουθήσεις δήλωσε ο πρώην Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος βρέθηκε σήμερα ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης μπορεί να μην επικαλέστηκε αυτή τη φορά το απόρρητο ενώπιον των βουλευτών της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας, ωστόσο παρά τον καταιγισμό των δημοσιευμάτων των προηγούμενων ημερών απαρνήθηκε τους επιχειρηματίες Μπίτζιο και Λαβράνο, όπως και κάθε σχέση με τις εταιρείες Κρίκελ και Ιντελέξα που έφεραν το Predator στην Ελλάδα σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα.
«Για ακόμη μια φορά έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης να εκμεταλλευτούν την υπόθεση των υποκλοπών. Ο κ. Δημητριάδης και ήρθε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και έδωσε απάντηση σε όλα» σχολίασε ο Κώστας Καραγκούνης.
Ο κ. Δημητριάδης σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές ήταν κατηγορηματικός ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ παραδέχεται ότι είχε καθημερινή ενασχόληση με την ΕΥΠ εκ της θέσης του την ίδια στιγμή δήλωνε επίσης κατηγορηματικά ενώπιον της επιτροπής ότι δεν γνωρίζει κανένα στο ΚΕΤΥΑΚ, το κέντρο έρευνας και τεχνολογίας της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή.
Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας για το Predator
«Δεν ξέρω κανέναν από το ΚΕΤΥΑΚ.» ανέφερε ο Γρηγόρης Δημητριάδης.
Ο Παύλος Πολάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Με βάση το ΦΕΚ του 2021 είχατε την ευθύνη έγκρισης του κανονισμού λειτουργίας του ΚΕΤΥΑΚ. Εσύ δεν ξέρεις τίποτα και κανέναν από το ΚΕΤΥΑΚ; Και την ίδια στιγμή που δεν ξέρεις κανέναν και δεν έχεις πάει ποτέ εκεί (στο ΚΕΤΥΑΚ) πως είσαι κατηγορηματικός πως δεν χρησιμοποίησαν ποτέ το Predator εκεί;»
Ο κ. Δημητριάδης μάλιστα απαρνήθηκε και κάθε σχέση με τον Ταλ Ντίλιαν, τον Ισραηλινό επιχειρηματία που έφερε το Predator στην Ελλάδα και ότι με τον μόνο που είχε συνεργασία ήταν με τον εκλεκτό του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε και πέμπτη επίκαιρη ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη καλώντας τον να διαψεύσει ότι παρακολουθούνταν η εισαγγελέας της ΕΥΠ και ο οικονομικός εισαγγελέας.
«Είναι πλέον σαφές ότι κρύβεστε από τη Βουλή γιατί είστε ένοχος. Είστε ο ιθύνων νους που έστησε τον παρακρατικό μηχανισμό και έδινε τις εντολές για τις παρακολουθήσεις είτε μέσω επίσημων επισυνδέσεων της ΕΥΠ είτε μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύγκρουση για το «Απόρρητο»
Ένταση όμως προκλήθηκε μεταξύ κυβέρνηση – αντιπολίτευσης με το καλημέρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όταν η πλειοψηφία αποφάσισε η συνεδρίαση να είναι μυστική με την αντιπολίτευση να μιλά για κυβερνητική ομολογία ότι τα πρόσωπα που φέρονται να έφεραν και να λειτούργησαν το Predator στην Ελλάδα έχουν σχέση με την ΕΥΠ.
«Νομίζω ότι αποτελεί την καλύτερη ομολογία εκ μέρους της κυβερνητικής πλευρά ότι ΕΥΠ και predator ήταν σε ένα κοινό κέντρο παρακολουθήσεων» σχολίασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Η Βουλή δεν κατάφερε να εντοπίσει τον πρώην ισραηλινό πράκτορα Ταλ Ντίλιαν ενώ οι κύριοι Μπίτζιος και Λαβράνος ζήτησαν να καταθέσουν μέσω των προξενείων στο εξωτερικό όπου βρίσκονται.
Η πλειοψηφία απέρριψε και το αίτημα να προσαχθούν βιαίως στην Επιτροπή αποφασίζοντας να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια δια αλληλογραφίας.
Ο Χάρης Καστανίδης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υπογράμμισε: «Και αυτό το έκανε με έναν τρόπο, ο οποίος ήταν απόλυτα εξευτελιστικός για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την ίδια την Βουλή. Και με έναν κανιβαλισμό της νομικής επιστήμης».
Ένταση προκλήθηκε και μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ με τον κ. Συντυχάκη να ζητά σε έντονο ύφος από την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσει νέα συνεδρίαση της επιτροπής και για το θέμα των συνακροάσεων του τηλεφωνικού κέντρου του Περισσού.
«Δεν πρέπει πριν απ’ όλα να συνηθίσει ο λαός στην ιδέα ότι είναι φυσιολογική υπόθεση να παρακολουθείται» τόνισε ο Μανώλης Συντυχάκης.
Η εισαγγελέας πρωτοδικών ζήτησε και παρέλαβε από την περασμένη εβδομάδα το σύνολο των πρακτικών και των εγγράφων από τις τέσσερις συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που συγκλήθηκαν για τις παρακολουθήσεις από τον περασμένο Ιούλιο.