Μέχρι και στην Κόρινθο έγινε αισθητός ο σεισμός τα ξημερώματα της Τρίτης με επίκεντρο τη Νότια Εύβοια.
«Έγινε σε ένα ρήγμα το οποίο δεν το γνωρίζαμε, ένα υποθαλάσσιο ρήγμα και μάλιστα οριζόντιο προς την κατεύθυνση της Αθήνας, για αυτό έγινε και πάρα πολύ αισθητός και στην Αθήνα», σημειώνει ο Άκης Τσελέντης, καθηγητής σεισμολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι δονήσεις
Η αρχή έγινε με σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που καταγράφηκε στις 06:32 στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό Ζάρακες της Εύβοιας.
«Έγινε σε μία περιοχή η οποία δεν είχε δώσει στο παρελθόν ισχυρούς και πολύ περισσότερο καταστροφικούς. Έδωσε πληροφορίες περισσότερες στους επιστήμονες και υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον», λέει ο Βασίλης Καραστάθης, αναπληρωτής διευθυντής γεωδυναμικού ινστιτούτου Αθηνών.
Μέσα σε λιγότερο από μία ώρα ο εφιάλτης για τους κατοίκους της περιοχής επιστρέφει, καθώς ακολούθησαν ακόμη δύο ισχυρές δονήσεις. Στις 7:23, 4,1 Ρίχτερ και ένα λεπτό αργότερα 4,2 Ρίχτερ.
«Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει μία πλούσια μετασεισμική ακολουθία με πάνω από 35 μετασεισμούς, μερικοί από τους οποίους είναι της τάξεως του 4, αυτό το γεγονός μας δείχνει ότι μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός», αναφέρει ο Άκης Τσελέντης.
Λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας αποφασίστηκε προληπτικά τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά στον δήμο Καρύστου και στον δήμο Κύμης.
Σε σπίτια στο χωριό Ζάρακες, παρατηρήθηκε το φαινόμενο μικρορωγμών.
«Κάποιες ζημιές μου έχουν αναφερθεί σε ρωγμές σπιτιών, μικρές σε έκταση, αλλά δεν παύουν να υπάρχουν. Μετά τις 8:30 η ώρα δεν έχει γίνει κάτι που να έχει γίνει αισθητός τουλάχιστον. Είμαστε ας το πούμε σε επιφυλακή», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας.
«Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μία πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Επειδή υπάρχουν εκεί πέρα πολλά πέτρινα σπίτια τα οποία μπορεί να καταστούν ευάλωτα θα ήθελα οι κάτοικοι προτού μπουν μέσα να πάρουν την γνώμη κάποιου μηχανικού», επισημαίνει ο Άκης Τσελέντης.
Οι σεισμολόγοι εφιστούν την προσοχή στους κατοίκους της Εύβοιας για τις επόμενες ώρες, ενώ παρακολουθούν το φαινόμενο που φαίνεται να εξασθενεί.