Τον άνθρωπο που αποτέλεσε προσωπική του επιλογή για τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ έδειξε ως υπεύθυνο για τις παρακολουθήσεις ο αποπεμφθείς πρώην γραμματείς του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος δήλωσε πλήρη άγνοια ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για όσα ήταν κάτω από την απόλυτη ευθύνη και δικαιοδοσία του.
Τα «δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα» του κ. Δημητριάδη για τους επιχειρηματίες που έφεραν το Predator στην Ελλάδα αλλά και για το τι συνέβαινε στο νεοσύστατο κέντρο τεχνολογικής υποστήριξης της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή, δεν έπεισαν την αντιπολίτευση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με τον πρώην γραμματέα του πρωθυπουργού, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές της αντιπολίτευσης, να ρίχνει την ευθύνη εξολοκλήρου στον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα.
Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη δεν έπρεπε να είχε γίνει και γι’ αυτό κάποιοι άφησαν τις δουλειές τους είπε ο πρωθυπουργός στο ελληνικό παρατηρητήριο του LSE απαντώντας και στο ερώτημα αν φταίνε τα πρόσωπα ή το νομικό πλαίσιο για τις υποκλοπές.
«Είναι και τα δύο. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να προσέξουμε και τις δυο όψεις του προβλήματος. Λήφθηκαν κακές αποφάσεις σε ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο δεν παρείχε τις κατάλληλες δικλείδες ελέγχου. Οπότε πρέπει να αντιμετωπίσεις και τα δυο ζητήματα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την 5η κατά σειρά ερώτησή του στον πρωθυπουργό συνδέοντας άμεσα το ζήτημα της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στη χώρα με τις παρακολουθήσεις.
«Είμαι 48 χρόνων δεν έχω δει ποτέ ξανά πρωθυπουργό να αρνείται να πάει στη Βουλή να απαντήσει θεσμικά και την ίδια ώρα να περιφέρεται σε προστατευόμενο κομματικό περιβάλλον και να λέει ότι μυρίζει εκλογές», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις
Μετά τη δημόσια διαβούλευση, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις παρακολουθήσεις το οποίο ορίζει ως λόγους εθνικής ασφάλειας για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών την εθνική άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την ενεργειακή ασφάλεια και την κυβερνοασφάλεια.
Την άρση του απορρήτου τη ζητά μόνο η ΕΥΠ ή η Αντιτρομοκρατική ενώ θα απαιτηθεί και η άδεια του ΠτΒ όταν αφορά σε πολιτικά πρόσωπα.
Η γνωστοποίηση μιας παρακολούθησης προβλέπεται υποχρεωτικά να γίνεται στα 3 χρόνια και πάλι από την ΑΔΑΕ μαζί όμως με τους δύο εισαγγελείς της ΕΥΠ.
Ως προς την καταστροφή του υλικού παρακολούθησης, η διαδικασία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, γίνεται τυποποιημένα, με τον φάκελο να καταστρέφεται στα 10 χρόνια και με τη διαγραφή του υλικού της παρακολούθησης στο καταγραφικό σύστημα να γίνεται στους 6 μήνες.
Το νέο πλαίσιο προβλέπει καθολική απαγόρευση των λογισμικών παρακολούθησης και αλλαγές στις ποινές για όσους τα αποκτούν ή τα χρησιμοποιούν, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη προμήθειας από το Δημόσιο μετά από ΠΔ που θα εγκρίνει το ΣτΕ.