Σαρώνει από το πρωί τη χώρα η κακοκαιρία «ARIEL». Οι ουρανοί άνοιξαν στην Αττική με την βροχή να προκαλεί έντονο μποτιλιάρισμα στους κεντρικούς οδικούς άξονες.
Η κακοκαιρία μπορεί να μην έχει προκαλέσει ακόμη πλημμυρικά φαινόμενα, οι μετεωρολόγοι ωστόσο προειδοποιούν για μια δύσκολη νύχτα.
Στην Αττική, νωρίς το μεσημέρι, οι ουρανοί άνοιξαν και πολλοί κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ρυάκια.
Εξαιτίας της κακοκαιρίας, αεροπλάνο της Lufthansa από το Μόναχο με 200 επιβάτες, δεν κατόρθωσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και κατευθύνθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Τα υψηλότερα επίπεδα βροχής κατά τη διάρκεια της ημέρας εντοπίστηκαν στις Σπέτσες όπου καταγράφηκαν 70 χιλιοστά βροχής, στην Ανάβυσσο με 40 χιλιοστά βροχής, στην Αγία Παρασκευή και στου Παπάγου με 31 χιλιοστά βροχής μέσα στην ημέρα.
Μήνυμα του «112» έλαβαν στα κινητά τους οι κάτοικοι της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου αλλά και της Θεσσαλίας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και ειδικότερα για ισχυρές καταιγίδες μέχρι το βράδυ.
SOS για τις πλημμύρες
Την ίδια ώρα, καμπανάκι κινδύνου για τουλάχιστον 10 περιοχές της χώρας που άμεσα μπορεί να χτυπηθούν από πλημμύρες, κρούει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας
Όπως ανέφερε στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο είναι:
– Έβρος
– Χαλκιδική
– Θεσσαλονίκη
– Καρδίτσα
– Κεφαλλονιά
– Πάτρα
– Μάνδρα
– Κινέτα
– Άργος
– Ηράκλειο
«Τα πλημμυρικά αυτά φαινόμενα ουσιαστικά οφείλονται στην πυκνή δόμηση ίσως και στην άναρχη δόμηση η οποία υπάρχει σε όλο το παράκτιο μέτωπο της Ελλάδας και σε όλη την ακτογραμμή και βεβαίως οφείλονται στα ακραία φαινόμενα τα οποία ενισχύονται και από την κλιματική κρίση».
Από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 543 έντονα καιρικά φαινόμενα και οι συνολικές απώλειες ζωών εξαιτίας των φαινομένων της ίδιας περιόδου ξεπερνούν τις 250.
Από αυτούς, 132 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πλημμυρικά επεισόδια μόνο την περίοδο 2000 – 2020.
«Τα θύματα στον ελληνικό χώρο οφείλονται στο γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με ξαφνικές λεγόμενες πλημμύρες, τα flash floods, δηλαδή έχουμε την βροχόπτωση και αμέσως μετά στιγμιαία εκδηλώνεται μια μεγάλη πλημμύρα. Σε αυτό το φαινόμενο οφείλονται τα περισσότερα θύματα».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι παράκτιοι νομοί είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ η ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής όπου διαμένει περίπου το 35% του συνολικού ελληνικού πληθυσμού θεωρείται η πλέον πληττόμενη.