Zωή μέσα από τον πιο άδικο θάνατο, φως μέσα από το πιο βαθύ σκοτάδι έφερε η 20χρονη Έμμα, η νεαρή φοιτήτρια που άφησε την τελευταία της πνοή στο φονικό τροχαίο στην Θεσσαλονίκη.
Ύμνος στη ζωή και στον άνθρωπο, η άλλη όψη της τραγωδίας.
Η Έμμα, που χάθηκε στα 20 της χρόνια, έδωσε ελπίδα σε 3 ασθενείς που υπέφεραν χρόνια .
Δέκα χρόνια στην αιμοκάθαρση μια 50χρονη μητέρα ενός παιδιού βλέπει τη ζωή της να ανατέλλει ξανά μετά τη μεταμόσχευση νεφρού στην οποία υποβλήθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης .
«Ήταν σε αιμοκάθαρση από το 2012 λόγω υπέρτασης που είχε επηρεάσει τους νεφρούς και για αυτή τη γυναίκα πρώτα ο θεός θα είναι μία λύτρωση, σκεφτείτε έναν άνθρωπο να πρέπει να είναι συνδεδεμένος σε ένα μηχάνημα 3 μέρες την εβδομάδα», σημείωσε ο Γιώργος Τσούλφας, καθηγητής χειρουργικής κλινικής μεταμοσχεύσεων.
Η καρδιά της Έμμας χτυπάει από χθες σε 40χρονη μητέρα που έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια. Ο λήπτης του ήπατος είναι ένας 62χρονος καρκινοπαθής με κύρωση τελικού σταδίου.
Μια ανάρτηση που είχε κάνει μια κοπέλα, η Αναστασία Τασούλα, που ξεπέρασε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας και υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση πνευμόνων φαίνεται πως ήταν ο λόγος να ανακοινώσει η άτυχη φοιτήτρια κτηνιατρικής στους γονείς της την επιθυμία της, αν της συνέβαινε κάτι, να γίνει δωρήτρια οργάνων. Χθες έλαβε ένα μήνυμα που τη συγκίνησε :
«Να ξέρεις, η Έμμα δήλωσε ότι θέλει να δοθούν τα όργανα της σε περίπτωση θανάτου επειδή είχε δει το post σου. Σε ανύποπτο χρόνο, που τελικά είχε πολύ νόημα».
«Ασύλληπτες» συμπτώσεις
Η Αναστασία Τασούλα νοσηλευόταν στο διπλανό δωμάτιο του Ωνάσειου όπου είχε εισαχθεί η 40χρονη που έλαβε χθες την καρδιά της Έμμας.
«Σε μια παράλληλη πραγματικότητα, στο διπλανό δωμάτιο από αυτό που ήμουν στο Ωνάσειο, μια υπέροχη γυναίκα και μητέρα, συνδεδεμένη σε δύο μηχανήματα υποστήριξης καρδιάς, περίμενε για το θαύμα της δεύτερης ευκαιρίας στη ζωή».
Στην άλλη πλευρά το κακό. Χωρίς αιδώ, κάποιος αντί να βοηθήσει, έκλεψε την αιμόφυρτη Έμμα, την ώρα που ψυχορραγούσε χτυπημένη από το αυτοκίνητο του 26χρονου.
Για την αστυνομία είναι ζήτημα τιμής ο εντοπισμός του.
«Από τη στιγμή που οι γονείς της Έμμας ανακοίνωσαν τη γενναία απόφαση του παιδιού τους ξεκίνησε ένας μαραθώνιος λήψης και μεταμόσχευσης οργάνων που διήρκεσε περίπου 24 ώρες.
Έκκληση των επιστημόνων που μετείχαν στην αλυσίδα ζωής να μη λείπει κανείς από το απαραίτητο προσωπικό ελπίζοντας πως με το εθνικό πλαίσιο μεταμοσχεύσεων θα υπάρξουν βελτιώσεις στη στελέχωση των ειδικών μονάδων.