Ανάστατοι παραμένουν οι κάτοικοι της Εύβοιας και των γύρω περιοχών, μετά από την έντονη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται στην περιοχή, η οποία έχει οδηγήσει πολλούς έξω από τα σπίτια τους.
Ο καιρός αλλά και οι αψιμαχίες των σεισμολόγων δε βοηθούν την κατάσταση, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για ένα ρήγμα που παραμένει αχαρτογράφητο και μπορεί να δώσει μέτριας έντασης σεισμούς.
«Αχαρτογράφητο ρήγμα»
«Τις πρώτες ώρες δεν ξέραμε το ρήγμα, δεν ήταν χαρτογραφημένο. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν πάνω σε περιοχή που δεν είναι τεκτονισμένη. Είναι ένα ‘τυφλό’ ρήγμα που δεν βγαίνει στην επιφάνεια, συνεπώς ήταν άγνωστο», είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.
«Η περιοχή δεν είναι χαρτογραφημένη, δεν ξέρουμε τις τεκτονικές δομές. Θεωρούμε, από τη γύρω περιοχή, ότι δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό, δεν είναι το σεισμικό δυναμικό επαρκές. Μπορεί να φτάσουμε έως και τα 5,5 Ρίχτερ σε ακραία περίπτωση αλλά όχι σεισμό των 6 γιατί δεν υπάρχουν τεκτονικές δομές μεγάλες για να δικαιολογούν αυτό το μέγεθος».
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το συγκεκριμένο ρήγμα δεν βγαίνει στην επιφάνεια γι’ αυτό δεν έχει χαρτογραφηθεί.
«Μόνο με την έκκληση ενός σεισμού διαπιστώνουμε την παρουσία του».
Μετασεισμοί έως 5 Ρίχτερ
Όπως σημείωσε ο καθηγητής, «η πιθανή μετασεισμική δραστηριότητα μπορεί να φτάσει έως και τα 5 Ρίχτερ. Ωστόσο δε θα μας προβληματίσει η δραστηριότητα αφού και η περιοχή και οι κατασκευές αντέχουν σε αυτά τα μεγέθη».
»Μπορεί να υπάρχει ένας σεισμός της τάξης των 5 βαθμών αλλά στη συνέχεια θα αρχίσει να απομειώνεται η σεισμική δραστηριότητα».
Σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές θα αποφασιστεί ωστόσο το κλείσιμο των σχολείων στην περιοχή έως και την Παρασκευή για λόγους ασφαλείας.
«Είμαστε σε πλήρη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και έχουμε αποφασίσει σειρά δράσεων».
Όση περισσότερη ενέργεια, τόσο μεγαλύτερος ο σεισμός
Σχετικά με το ρήγμα των Αλκυονίδων, που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του ’81, ο κ. Λέκκας επισήμανε πως είναι άγνωστο πότε και αν θα προκαλέσει ξανά σεισμό.
«Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τον χρόνο που θα εκδηλωθεί ένας σεισμός. Δεν υπάρχει επαναληψιμότητα στην εκδήλωση σεισμικότητας από ένα συγκεκριμένο ρήγμα. Όσο πιο αργά γίνεται όμως ο σεισμός, το ρήγμα ‘γεμίζει’ και προκαλεί μεγαλύτερους σεισμούς. Το σίγουρο είναι ότι όσο πιο πολλές δυνάμεις συγκεντρώνονται, τόσο πιο μεγάλο σεισμό περιμένουμε».