Προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες η έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στην Εύβοια.
Οι ίδιοι εκτιμούν ότι, θα πρέπει να περάσουν κάποια 24ωρα προκειμένου να είναι βέβαιοι ότι ο σεισμός των 5 Ρίχτερ που έγινε το βράδυ της Τρίτης, ήταν ο κύριος.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας απαντά στο ερώτημα, εάν το αχαρτογράφητο ρήγμα της Εύβοιας είναι ικανό να δώσει έναν σεισμό έως και 5,5 Ρίχτερ.
«Δεν ξέρουμε τις τεκτονικές δομές. Θεωρούμε, από τη γύρω περιοχή, ότι δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό, δεν είναι το σεισμικό δυναμικό επαρκές. Μπορεί να φτάσουμε έως και τα 5,5 Ρίχτερ σε ακραία περίπτωση, αλλά όχι σεισμό των 6ν γιατί δεν υπάρχουν τεκτονικές δομές μεγάλες για να δικαιολογούν αυτό το μέγεθος», ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας.
«Δεν μπορούμε να πούμε με πλήρη βεβαιότητα ότι μιλάμε για τον κύριο σεισμό. Τέτοια ρήγματα, γνωστά και άγνωστα, υπάρχουν σχεδόν παντού. Ο σεισμός των 6 Ρίχτερ θεωρείται ως ο ελάχιστος μέγιστος σεισμός που μπορεί να γίνει σχεδόν σε οποιοδήποτε μέρος», ανέφερε ο Καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αποκάλυψε πως το τελευταίο διάστημα προηγήθηκε προσεισμική δραστηριότητα στην περιοχή… η οποία όμως δεν αξιολογήθηκε σωστά από τους επιστήμονες.
«Είναι μία αμέλεια της επιστημονικής κοινότητας – και βάζω τον εαυτό μου μέσα – ότι δεν δώσαμε προσοχή, να πούμε γιατί κουνάει συνεχώς από τις 25 Οκτωβρίου και ύστερα; Αποδεικνύεται ότι ήταν προσεισμική ακολουθία, όπως ήταν και πέρυσι στο Αρκαλοχώρι. Επί 4 μήνες κουνούσε συνέχεια και κατέληξε σε σεισμό 6 Ρίχτερ», σχολίασε ο κ. Παπαδόπουλος.
Οι επιστήμονες συστήνουν στους κατοίκους να αποφεύγουν τα πετρόκτιστα παλιά κτίσματα, και όσα έχουν υποστεί ρωγμές, αλλά και τις συναθροίσεις.