Ο σημαντικός ρόλος της ναυτιλίας στην διασφάλιση της διεθνούς ενεργειακής ασφάλειας, όπως και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει στο μεταβαλλόμενο οικονομικό και ενεργειακό περιβάλλον, βρέθηκαν στο τραπέζι του 22ου Διεθνούς Συνεδρίου για το LNG.
Οι ενεργειακές εξελίξεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχουν στρέψει το ενδιαφέρον στη ναυπήγηση πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η ναυτιλία θέλει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες και προχωρά σε νέες παραγγελίες στα διεθνή ναυπηγεία, αλλά πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό γρήγορα;
Το ερώτημα αυτό απασχόλησε στελέχη της ναυτιλίας απ’ όλο τον κόσμο στο 22ο διεθνές συνέδριο για το LNG.
«Σήμερα έχουμε μόνο το 23% των στόλων να αποτελείται από σύγχρονα πλοία. Χρειάζεται να αντικαταστήσουμε τον την προηγούμενη γενιά στόλου με σύγχρονο στόλο. Δεν υπάρχει δυνατότητα στα ναυπηγεία είναι απλή η ερώτηση απλή και η απάντηση. Για την επόμενη δεκαετία τα ναυπηγεία είναι πλήρως απασχολημένα», δήλωσε ο Σπύρος Λεούσης, Γενικός Εμπορικός Διευθυντής της Capital Product Partners LP.
«Χρειαζόμαστε περισσότερα πλοία να φτιαχτούν πιο γρήγορα και φθηνότερα από τις τρέχουσες τιμές. Το βασικό στοιχείο είναι πως έχουμε χάσει την πρόκληση του μέλλοντος που είναι να δημιουργηθούν περισσότερο αποδοτικά -πράσινα πλοία με χαμηλότερο ή ελάχιστο αποτύπωμα άνθρακα», ανέφερε ο Πάνος Μήτρου, Διευθυντής του Παγκοσμίου Τμήματος Αερίου Lloyd’s Register.
Στη συζήτηση αναλύθηκαν τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν οι νέοι κανονισμοί στη διακίνηση του LNG, αλλά και τα νέα δεδομένα στη χρηματοδότηση για την αγορά νέων πλοίων.