Για τις εξελίξεις των ερευνών αναφορικά με την «Κιβωτό του Κόσμου» μίλησαν στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας και ο δικηγόρος, Γιάννης Μαρακάκης.
Σαρωτικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου». Μετά την εισαγγελική εντολή που απαγορεύει την παρουσία του πατέρα Αντωνίου σε οποιαδήποτε δομή της οργάνωσης, χθες ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του ίδιου και άλλων δέκα φυσικών προσώπων για την τέλεση τεσσάρων κακουργημάτων, εκ των οποίων και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις.
«Οι εισαγγελικές αρχές και όσοι διερευνούν τη συγκεκριμένη υπόθεση θα αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα και τα υπάρχοντα στοιχεία και από εκεί και πέρα θα γίνει το παν δυνατό προκειμένου να μπορέσει η υπόθεση να προχωρήσει στο νομικό της πλαίσιο. Είναι σημαντικό να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ως πολιτεία και άλλους ανηλίκους να μιλήσουν για οποιαδήποτε υπόθεση» δήλωσε ο υφυπουργός, Γιώργος Κώτσηρας.
Επισήμανε την αλλαγή που έγινε στον Ποινικό Κώδικα που επιτρέπει πλέον σε ανηλίκους να καταγγείλουν την κακοποίησή τους και μετά την ενηλικίωσή τους.
«Όταν αυτή η δομή έχει μέσα εκατοντάδες παιδάκια τα οποία μπορεί να έχουν υπάρξει θύματα ή μπορεί με κάποιο τρόπο οι καταθέσεις τους να αποτελέσουν αντικείμενο της έρευνας και να βοηθήσουν τις Αρχές είναι πολύ λογικό πως ο ερευνώμενος δεν μπορεί να είναι κοντά σε αυτόν τον χώρο» εξήγησε ο δικηγόρος, Γιάννης Μαρακάκης ερωτώμενος για την απαγόρευση παρουσίας του πατέρα Αντωνίου στις δομές της «Κιβωτού».
«Το ότι δεν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, μπορεί να είναι και καλό. Και πρέπει οι εισαγγελικές αρχές όταν έχουν να κάνουν με υποθέσεις τέτοιου βεληνεκούς και με ανήλικα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να έχουν και “τσιμεντωμένα” στοιχεία» συμπλήρωσε ο δικηγόρος.
Υπογράμμισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό το πώς χειρίζονται τα μέσα ενημέρωσης την υπόθεση ώστε να μην «κανιβαλίζεται» οριζοντίως όλος ο εκκλησιαστικός χώρος.
«Το ότι είμαστε σήμερα εδώ και μιλάμε για ερευνώμενα κακουργήματα και σκάνδαλα μέσα στην “Κιβωτό” γίνεται διότι βρήκε θάρρος ένα παιδί 19χρονο να κάνει την καταγγελία. Με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο όλα αυτά θα ήταν παραγεγραμμένα» προσέθεσε ο κ. Μαρακάκης.
«Ό,τι έχει να κάνει με ανηλίκους, οι ποινές πήγαν στο μέγιστο δυνατό. Αναφέρω ενδεικτικά τον βιασμό ανηλίκου που τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη, η αποπλάνηση από πλημμέλημα έγινε κακούργημα…όλα τα αδικήματα που έχουν να κάνουν με ανηλίκους διώκονται αυτεπαγγέλτως» επισήμανε ο υφυπουργός.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μαρακάκης δήλωσε πως τα ελαφρύτερα κακουργήματα που ερευνώνται έχουν ποινές 10 με 15 έτη.