Ο πόνος στη μέση είναι μία δύσκολη κατάσταση και ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους, μερικούς ήδη από τη νεαρή ηλικία.
Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης υποδέχτηκε τη δημοσιογράφο και ραδιοφωνική παραγωγό Έλενα Κώνστα, η οποία υποφέρει από οσφυαλγία από πολύ νεαρή ηλικία και παθαίνει αρκετά συχνά λουμπάγκο.
«Έχω χρόνιο πόνο στη μέση. Δεν είχα κάποιον τραυματισμό, έχω και σκολίωση και υπερλόρδωση, έχει φτιαχτεί το σώμα μου έτσι και είμαι πιο επιρρεπής στο να πονέσει η μέση μου μετά από γυμναστική. Το μπαλέτο μου έμαθε να στέκομαι σωστά, ολόισια. Το ότι έχω μία υπερλόρδωση και σκολίωση φτάνω στο σημείο να παθαίνω λουμπάγκο. Η δουλειά μου δεν με πολυβοηθάει. Είμαι περίπου 2,5 ώρες με τακούνια χοροπηδώντας. Επίσης, είμαι πολλές ώρες στο αμάξι και οδηγώ», είπε.
Η οσφυαλγία – ή αλλιώς το λουμπάγκο – της χτύπησε για πρώτη φορά την πόρτα όταν ήταν 21 ετών. Πλέον, όταν παθαίνει λουμπάγκο το πρώτο της βήμα είναι να σταματήσει την άσκηση για κάποιες ημέρες και κάνει φυσικοθεραπεία.
Τι είναι η οσφυαλγία;
Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» ο Γιώργος Βασταρδής, χειρουργός σπονδυλικής στήλης, τόνισε πως το λουμπάγκο είναι το καμπανάκι του οργανισμού για να δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά.
«Το λουμπάγκο είναι το σύμπτωμα. Υπάρχει κάποια βλάβη στη μέση από οποιονδήποτε λόγο και χτυπάει καμπανάκι ο οργανισμό, κάνει μυϊκό σπασμό και σε πονάει η μέση σου. Σιγά σιγά ξεκλειδώνει και ο ασθενής νιώθει πιο άνετα».
Μερικοί παράγοντες εμφάνισης της οσφυαλγίας είναι η γενετική και η προδιάθεση του ατόμου, η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης. Πολλοί ασθενείς αποφασίζουν να πάνε στον γιατρό όταν ο πόνος είναι έντονος και επηρεάζει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους.
Οι ασθενείς συχνά καταφεύγουν στα παυσίπονα για να αντιμετωπίσουν τον πόνο, ωστόσο αυτά χάνουν τη δύναμή τους με το πέρασμα του χρόνου. Όπως τόνισε ο κ. Βασταρδής, εκείνο που μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή είναι η κίνηση και το περπάτημα.
Για να αντιμετωπίσει τον πόνο ο ασθενής μπορεί να κάνει φυσικοθεραπεία και να λάβει φαρμακευτική αγωγή όταν εμφανίζονται επεισόδια οσφυαλγίας. Ωστόσο, όταν ο πόνος είναι συνεχόμενος τότε μπορεί να στραφεί στη λύση των τοπικών ενέσεων στα σημεία του πόνου, καθώς και ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες.