Για τα προβλήματα της αναπνοής και τη ρινίτιδα μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης μαζί με τον καλεσμένο του, Νικήτα Κορωνάκη.
Καλεσμένος αυτή την Κυριακή του Μιχάλη Κεφαλογιάννη ήταν ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής του Mega, Νικήτας Κορωνάκης.
Οι δυο τους μαζί με την γιατρό, Ανατολή Παταρίδου συζήτησαν και ανέλυσαν το πρόβλημα ορισμένων ανθρώπων να μην μπορούν να αναπνέουν από τη μύτη.
Ο Νικήτας Κορωνάκης αποκάλυψε πως από πολύ μικρή ηλικία είχε πρόβλημα με την αναπνοή του, σε σημείο να θεωρεί πλέον φυσιολογική την εισπνοή από το στόμα, ενώ πριν από λίγα χρόνια ανακάλυψε και τη ρινίτιδα, η οποία του προκαλεί συνεχές φτέρνισμα και έντονη καταρροή.
«Είχα κάνει όλα τα αλλεργικά τεστ, είχα μιλήσει με όλους του καθηγητές εδώ στην Αθήνα και καταλήξαμε στο ό,τι πρέπει να μάθω να ζω με αυτό, είναι αγγειοκινητική ρινίτιδα. Έκανα θεραπείες με αντισταμινικά φάρμακα, δεν σταματούσε και έφτασα να παίρνω από ένα αντισταμινικό μόνος μου για να μπορέσω να κοιμηθώ» περιέγραψε ο δημοσιογράφος.
«Το στόμα είναι όργανο επικουρικής αναπνοής, όταν λαχανιάζουμε ή όταν είμαστε κρυωμένοι…δεν καλύπτει τις ανάγκες μας, γιατί δεν γίνονται οι σωστές λειτουργίες» ανέφερε η χειρούργος ΩΡΛ, Ανατολή Παταρίδου.
Εξήγησε πως η αναπνοή από τη μύτη στέλνει το μήνυμα στον εγκέφαλο πως έχει γίνει η σωστή αναπνοή και μπορεί να υπάρξει μία εύρυθμη λειτουργία. Όταν αυτό δεν συμβαίνει επί σειρά ετών τότε ξεκινά μία επιβάρυνση στην ποιότητα του ύπνου, της διάθεσης και της ευεξίας μας.
Η γιατρός σημείωσε πως πέρα από τα ανατομικά προβλήματα κάποιου, και ο τρόπος ζωής μπορεί να επιβαρύνει το πρόβλημα της αναπνοής, όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η παραμονή σε χώρους με κακό αερισμό.
Διόρθωση διαφράγματος
«Το διάφραγμα είναι ένα σημείο με πέντε ανατομικές μοίρες, και σε κάθε περίπτωση ασθενούς έχουν σε διαφορετικό σημείο πρόβλημα. Εάν δεν διορθωθούν σε όλα τα σημεία τότε ο ασθενής δεν θα έχει οριστικό και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα» είπε η γιατρός.
Και σημείωσε πως αξίζει τον κόπο ο ασθενής να κάνει το χειρουργείο καθώς είναι αναίμακτο και πλέον τα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους οι επιστήμονες είναι εξελιγμένα.
Διατροφή
Η κα Παταρίδου επισήμανε και το κομμάτι της διατροφής που επηρεάζει με τη σειρά της την ποιότητα της αναπνοής μας. Συνέστησε να ακολουθούμε τη μεσογειακή διατροφή με περισσότερα όσπρια και λιγότερο κρέας, καθώς πλέον το κρέας που τρώμε δεν είναι τόσο αγνό, όσο κάποτε.
Πλύσεις μύτης
«Οι πλύσεις δεν βοηθούν στην αλλεργική ρινίτιδα. Βοηθούν να μην μένει πολύ βλέννη που είναι η καλύτερη τροφή για τα μικρόβια και τους ιούς. Μία καθαρή μύτη εξασφαλίζει καλύτερη άμυνα» υπογράμμισε η γιατρός.
Μύθοι και αλήθειες για τα ρινικά σπρέι
«Τα σπρέι που ξέρουμε πως είναι βλαβερά και τα χρησιμοποιούμε παρατεταμένα είναι τα αγγειοσπαστικά και πρέπει να χρησιμοποιούνται 4 με 5 μέρες, διαφορετικά οδηγείσαι στην εξάρτηση» ανέφερε η γιατρός.
Και συμπλήρωσε: «Από την άλλη έχουμε τα τοπικά στεροειδή που έχουν σημαντική θέση και είναι θεραπευτικά, αλλά και πάλι χρειάζονται την παρακολούθηση ειδικού».