Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά τουλάχιστον επτά και ίσως περισσότεροι είναι οι πρώην υπάλληλοι της εταιρίας παραγωγής χυμών που αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το στρατιωτικό πρωτόκολλο που εφαρμόζει ο ιδιοκτήτης της, στέλνοντάς του εξώδικα για τα push ups, τα «καψόνια», τις αγγαρείες και τις βωμολοχίες που αναγκάστηκαν να υπομείνουν όσο εργάζονταν εκεί.
«Έκανε καψόνια και μόνο εκπαίδευση δεν γινόταν. Εγώ δεν δέχτηκα να πάω να κάνω τα push ups στην Αθήνα, δηλαδή ο άνθρωπος είναι τόσο ακραίος, που γδύθηκε μπροστά στις κοπέλες υπαλλήλους, τάχα μου ότι άλλαζε μετά από την γυμναστική, έμεινε με το μποξεράκι, με το σορτσάκι.
»Τόσο βρισίδι σε υπαλλήλους κατά την διάρκεια του διαλόγου δεν έχω ξανακούσει. Ακραίες καταστάσεις, τους έχει δημιουργήσει αυτό το αίσθημα του φόβου. Το ξέρετε ότι στο εργοστάσιο που έχει έβαζε τις κοπέλες, έβαζε τα κοριτσάκια που δουλεύουν εκεί 7 η ώρα να στήνονται και να βγάζουν φωτογραφίες και να του στέλνουν η μία δίπλα στην άλλη ότι είναι και δουλεύουνε», καταγγέλλει πρώην υπάλληλος.
Τα διαφορετικά τμήματα της εταιρίας έχουν ονομαστεί «γραφεία» όπως στον στρατό και η επικοινωνία ανάμεσα στους υπαλλήλους γίνεται με κωδικούς ανάλογα τον στρατιωτικό βαθμό του «Orange Army» όπως ονομάζεται το σύνολο των εργαζομένων, δηλαδή, «του στρατού των πορτοκαλιών».
Διαφορετικός κωδικός επικοινωνίας για τις βαθμίδες δεκανέα έως αρχιλοχία, άλλος για τον ανθυπασπιστή ως τον λοχαγό και διαφορετικό ανάμεσα στον βαθμό του ταγματάρχη ως αυτόν του συνταγματάρχη.
Ακόμη και τα email, υπάρχει διευκρίνιση να στέλνονται με συγκεκριμένο κωδικοποιημένο τρόπο.
«Ο τρόπος που μου μιλούσε ήταν απαξιωτικός πάντα. Ύβρεις, προσβάλλουν και ιδιαίτερα τις γυναίκες. Πολύ αυστηρός, φώναζε, ούρλιαζε, Χριστούς, Παναγίες, μ**********, θα σε γ*****, δηλαδή ήταν και άλλοι βέβαια και μάλιστα άντρες ηλικίας μέχρι και 60 ετών που τους έβριζε τόσο άσχημα. Εγώ δεν μπόρεσα, κατέληξα δύο φορές στο κέντρο Υγείας με 17 πίεση» υπογράμμισε πρώην υπάλληλος.
Πρωινή αναφορά
Στο Live News μιλούν αποκλειστικά πρώην εργαζόμενοι στην εταιρία. Περιγράφουν ασύλληπτα περιστατικά, τα οποία ακόμη κι όταν τα ζούσαν, δεν πίστευαν ότι μπορεί να συμβαίνουν.
«Πριν δύο τρία χρόνια το είχε ξεκινήσει, μας παρουσίαζε «γραφείο 1» που είχαν στον στρατό, «γραφείο 2», «γραφείο 3», «γραφείο 4», το καθένα ξεχωριστά. Μετά είχαμε βαθμούς. Εγώ ήμουν λοχαγός. Είχε τις ομάδες στο viber κάθε πρωί έπαιρνε πρωινή αναφορά στις 7 το πρωί και όποιος έστελνε την αναφορά έγραφε: «λοχαγός» ότι ήταν παρούσα ή ότι έλειπε ή οτιδήποτε. Μετά συνέχιζε με όλο το προσωπικό ανάλογα με τους βαθμούς που είχανε» προσθέτει στην καταγγελία πρώην εργαζόμενος.
Αυτή είναι μία πρωινή αναφορά. Ο ορισμένος λοχαγός κάθε εργοστασίου στην επαρχία στέλνει ραπόρτο: Παρόντες, συνολική δύναμη λόχου, απόντες, τυχόν αποσπασμένοι. Και από κάτω, όνομα εργαζομένου, βαθμός και ώρα ανάληψης καθηκόντων, με τους υψηλά ιστάμενους να μην αποκλείονται από την διαδικασία, όπως ο ταγματάρχης και ο αντισυνταγματάρχης.
«Εδώ και χρόνια το κάνει αυτό, εγώ ήμουν επιλοχίας, ένας συνάδελφος μου στο λογιστήριο ήταν λοχαγός και μία συνάδελφος μου ήταν ανθυπολοχαγός. Έπρεπε να μιλάνε οι συνάδελφοι και να δηλώνουν το τι είναι ο κάθε ένας και αν δεν του άρεσε στην συζήτηση αυτό που ήθελε να πει έλεγε: «πέσε να κάνεις 10 κάμψεις» ας πούμε επειδή είπε βλακεία. Έστελνε μηνύματα στις 5-6 η ώρα το πρωί: «καλημέρα, ξυπνήστε ζώα» και έπρεπε να είναι παρόντες όλοι και να λένε καλημέρα» σημειώνει πρώην υπάλληλος της επιχείρησης.
Αυτά είναι ένα δείγμα των μηνυμάτων που φέρεται να αντάλλαζε ο ιδιοκτήτης της εταιρίας με τον υπεύθυνο κάποιου σεμιναρίου το οποίο έπρεπε να παρακολουθήσουν οι υπάλληλοι.
-Κανείς δεν πρέπει να περάσει αυτό το σεμινάριο, εκτός και εάν το αξίζει. Πρέπει να τους το πείτε. Η εξέταση πρέπει να είναι … και η πληροφορία απλή. Καν’ τε τη ζωή τους δύσκολη.
-Η εντολή σας ελήφθη.
-Πίεση ψυχολογική.
«Μας είχε πει να ανέβουμε Αθήνα για να εκπαιδευτούμε στα «νέα όπλα», όποιος δεν πήγαινε Αθήνα ήταν να περάσει από το ταμείο, απολυόταν.
»Το έχει περάσει σε άλλο στάδιο, αυτό με τα push ups τις γυμναστικές, μας απευθυνόταν, στο επιλοχία, στον λοχία. Ούρλιαζε, φεύγανε όλοι με κλάματα.
»Ευτυχώς δηλαδή κάνατε αυτή την εκπομπή και πληρώθηκαν όσοι είχαν φύγει από την Αθήνα, την ίδια ημέρα νομίζω, έδωσαν εντολή και πληρώθηκαν» κατέληξε ο πρώην υπάλληλος.
Όπως λένε, όσοι έχουν περάσει από τη συγκεκριμένη επιχείρηση, ανέχτηκαν την κατάσταση αυτή γιατί είχαν ανάγκη τον μισθό, ο οποίος όμως, εδώ και μήνες είχε σταματήσει να καταβάλλεται.
Τελικά τα χρωστούμενα πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους, εφόσον τα όσα φαίνεται να συμβαίνουν στην εταιρία, βγήκαν στο φως μέσω του Live News.
Nέες καταγγελίες για τον εργοδότη που κάνει καψόνια με κάμψεις
Σύμφωνα με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο, αστυνομικό συντάκτη των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα»: «Μία ακόμη παράμετρος της υπόθεσης του Orange Army είναι ότι πριν από λίγο χρονικό διάστημα είχε προσλάβει 6 με 7 άτομα. Ενώ η απόφαση της πρόσληψής τους φαινόταν ειλημμένη, πληροφορήθηκαν στη συνέχεια ότι θα πρέπει να υποβληθούν σε κάποιες ασκήσεις, στρατιωτικού και αθλητικού τύπου».
Σε αυτές τις ιδιότυπες εξετάσεις κάποια από αυτά τα άτομα απέτυχαν σε βολές του μπάσκετ με αποτέλεσμα να χάσουν και την θέση εργασίας.
Τι απαντά ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης
Αποκλειστικά η επιστολή – απάντηση του εργοδότη που μοιράζει κάμψεις.
«Η αλήθεια είναι ότι με το αρχικό σας ρεπορτάζ ξαφνιαστήκαμε, καθώς δεν ήρθατε σε επαφή μαζί μας πριν την δημοσιοποίησή του ώστε να ζητήσετε την άποψή μας.
Παρά την αρχική μας έκπληξη δεν κρυφτήκαμε και ανοίξαμε τα γραφεία μας για την κάμερά σας και τον δημοσιογράφο που την συνόδευε.
»Και εργαζόμενοι της εταιρείας απεδείκνυαν ότι στην εταιρία μας φυσικά και δεν έχουμε «στρατιωτική δομή και πειθαρχία» όπως παρουσιάσατε στην εκπομπή σας.
»Έχουμε ζητήσει τη βοήθεια καταξιωμένων επαγγελματιών γυμναστών, προκειμένου να δώσουμε την ευκαιρία -αποκλειστικά σε εργαζόμενους που θέλουν- να γυμναστούν στο χώρο και τον χρόνο της εργασίας τους.
»Θεώρησα όμως άδικο να μπορώ εγώ να γυμναστώ στο γραφείο καλώντας έναν personal trainer και να μην επιτρέπω να κάνουν το ίδιο και όσοι εργαζόμενοι το ήθελαν. ∆υστυχώς με τον τρόπο που παρουσιάσατε το θέμα επιλέξατε να καταγράψετε μονόπλευρα τα «γεγονότα» χωρίς να ψάξετε τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας μας».