Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες για το περιβόητο πλέον κουτί της «Κιβωτού» στις κηδείες, που άλλοτε συνοδευόταν από ντοσιέ και ονομαστικές λίστες και άλλοτε από μπράβους όπως αποκαλύπτει το LIVE NEWS.
«Αυτό που σε εμένα κίνησε την προσοχή είναι ότι (η κοπέλα) έφερε μαζί της έναν μπράβο γιατί μόνο έτσι μπορώ να τον αποκαλέσω. Ένας ψηλός άνθρωπος, μεγαλύτερος σε ηλικία, με κοστούμι. Πολύ αντιπαθής στην έκφραση. Και ανέκφραστος. Δε συνομίλησε με κανέναν, δε συλλυπήθηκε κανέναν, δεν προσέγγισε κανέναν», αναφέρει καταγγέλλων.
Όπως καταγγέλλει, υπήρχε ήδη άνθρωπος της «Κιβωτού» στην κηδεία πάνω από το κουτί κι επομένως η παρουσία αυτού του απρόσιτου μαυροντυμένου άντρα όχι μόνο κίνησε την περιέργεια αλλά και κέντρισε τα βλέμματα των παρευρισκόμενων.
«Απλά καθόταν δίπλα της και κοιτούσε γύρω – γύρω στον χώρο σαν να επέβλεπε την κατάσταση ή σαν να περίμενε κάτι να προλάβει; Δεν ξέρω, εμένα αυτή την αίσθηση μου άφησε. Ήταν πολύ άκομψη η παρουσία του σε όλο τον χώρο. Δεν ξέρω υπάρχουν κόντρες, διαμάχες με άλλα ιδρύματα;».
«Ρίχναμε από το υστέρημά μας»
«Κύριε Ευαγγελάτε, σας πληροφορώ δεν έμπαιναν πολλά λεφτά. Εγώ σε όσες έχω πάει δεν έβαζαν τεράστια ποσά».
Αυτή η δήλωση του εθελοντή στο LIVE NEWS που πήγαινε σε κηδείες με το κουτί της «Κιβωτού», προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.
«Τι λέει αυτός ο άνθρωπος ότι μας έδιναν απόδειξη και ότι δε μάζευε τίποτα ο κουμπαράς μέχρι 120 ευρώ και τέτοια; Τι ψέματα είναι αυτά;».
Ο άνθρωπος που μιλά είναι συνταξιούχος. Πριν από λίγους μήνες κήδεψε την αδελφή του και από τη σύνταξη των 670 ευρώ που λαμβάνει, έριξε στο κουτί της «Κιβωτού» το ποσό των 75 ευρώ.
«75 ευρώ η μία οικογένεια, που εγώ είμαι συνταξιούχος και παίρνω 670 ευρώ σύνταξη. Γέμισε η εκκλησία από συγγενείς. Κανένας δεν έγραψε το όνομά του σε χαρτί και κανένας δεν έβαλε κάτω από 25 ευρώ. Κι αυτά τα θεωρούσαμε λίγα αλλά τόσα μπορούσαμε».
Αλλά και σε εκείνες που μαζεύονταν ακόμη μεγαλύτερα ποσά, για παράδειγμα σε κηδείες πολιτικών όπως του Άκη Τσοχατζόπουλου, το κουτί της «Κιβωτού» ήταν πάντα εκεί.
«Το γραφείο τελετών το οποίο είχε αναλάβει την τελετή, εκείνο αποφάσισε και με ενημέρωσε ότι τελικά αντί στεφάνων τα χρήματα θα δοθούν στην ‘Κιβωτό του Κόσμου’. Δεν ήταν δική μου επιλογή», είπε η Βίκυ Σταμάτη.
Το γραφείο τελετών απαντά μέσω του LIVE NEWS και εξηγεί πως το κουτί δωρεάς είθισται να υπάρχει αντί στεφάνων αλλά η τελική απόφαση είναι της εκάστοτε οικογένειας και όχι των ίδιων.
«Δε θα πω τη λέξη ‘μόδα’, ήταν ένα κατεστημένο αντί τα χρήματα να δίνονται σε στεφάνια, να πηγαίνουν σε ένα ιερό σκοπό. Κανένα γραφείο δεν έχει προσωπική σχέση με την ‘Κιβωτό’ ή με το ‘Χαμόγελο’. Παίρναμε απλά τηλέφωνο εμείς στον κάθε φορέα, δεν κάναμε κάτι παραπάνω. Ούτε παραλαμβάναμε χρήματα εμείς από την ‘Κιβωτό’».
Έσοδα & από… παιδικά πάρτι
Εκτός από τις κηδείες πάντως, έσοδα στην «Κιβωτό» έμπαιναν και από βαφτίσεις και γάμους με λαμπάδες και μπομπονιέρες που τα ίδια τα παιδιά έφτιαχναν σε ένα κλίμα, όπως λένε, ευχάριστο και γιορτινό.
Με την καλύτερη διάθεση, δίδυμα κοριτσάκια από την Αθήνα αποφάσισαν στα γενέθλιά τους αντί για δώρα, να μαζέψουν χρήματα για την «Κιβωτό».
«Οπότε όλοι οι γονείς συνετέλεσαν και μαζεύτηκε το ποσό των 800 ευρώ», λέει η θεία τους.
Η μητέρα πήρε από το χέρι τις μικρές κόρες της που ανυπομονούσαν να παραδώσουν τον φάκελο στην δομή του Κολωνού.
«Πήρε τα παιδιά της και πήγαν στα γραφεία τους και απλά ρώτησε πού είναι η γραμματέας. Και ο κύριος της λέει ‘πείτε μου εμένα τι θέλετε’, ένας κύριος Χ. Απλά πήρε τα χρήματα κι έφυγε. Χωρίς καμία απόδειξη».
Αμηχανία, αυτό έχει να θυμάται η γυναίκα από εκείνη την ημέρα που δώρισαν στην «Κιβωτό» 800 ευρώ και αντ’ αυτού δεν έλαβαν ούτε απόδειξη ούτε καν ένα προφορικό ευχαριστώ.
«Δηλαδή και το ευχαριστώ δεν το θυμάται καν. Κι έφυγε έτσι με άδεια τα χέρια θα πω ούτε καν… επειδή πήγαν και τα παιδιά τα ίδια με χαρά να δώσουν σε παιδιά αυτό το ποσό. Πάρα πολύ αμήχανα».
Με κάθε αφορμή πάντως η «Κιβωτός» προέβαλε τους τρόπους με τους οποίους ο κόσμος μπορούσε να προσφέρει, με πρώτο και καλύτερο τον πενταψήφιο αριθμό που αναγραφόταν πάνω στις ευχαριστήριες επιστολές αλλά και τις εφημερίδες που εξέδιδε. Το ερώτημα είναι αν ποτέ γινόταν έλεγχος και καταγραφή όλων αυτών των εσόδων.