Η έκρηξη που σημειώθηκε σε λεβητοστάσιο δημοτικού σχολείου στις Σέρρες άφησε πίσω της ένα νεκρό μαθητή 11 ετών και άλλα δύο παιδιά τραυματισμένα.
Πολλά τα ερωτήματα για το ποιες ήταν οι αιτίες που οδήγησαν στην έκρηξη, ενώ την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Σερρών, ο διευθυντής και ο εργολάβος ρίχνουν το «μπαλάκι» των ευθυνών ο ένας στον άλλον.
Ο διευθυντής του σχολείου ισχυρίζεται πως είχε στείλει τα απαραίτητα έγγραφα στους φορείς για να μη γίνονται εργασίες τις ώρες λειτουργίας του σχολείου, ενώ ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης μιλώντας στο MEGA ανέφερε πως δεν έλαβαν καμία τέτοια ενημέρωση.
«Δεν έχουμε κανένα έγγραφο από το σχολείο. Είναι ψευδές εντελώς, ψάξαμε όλη την αλληλογραφία χθες. Δεν μας ενημέρωσε κανείς χθες ότι θα πάει να κάνει εργασίες την ώρα που λειτουργεί το σχολείο. Την ώρα του συμβάντος δεν ήταν ούτε ο διευθυντής ούτε ο εργολάβος εκεί. Μας ενημέρωσαν εκ των υστέρων, μετά το συμβάν, ότι το πρωί ο εργολάβος βρισκόταν στο σχολείο την ώρα που λειτουργούσε. Αυτό είναι εξοργιστικό», συμπλήρωσε.
Ο Σάββας Μπερμπερίδης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δήλωσε στο MEGA πως για το εν λόγω έργο έγινε ανάθεση από τον δήμο και πως οι διευθυντές των σχολείων δεν είναι υπεύθυνοι για τέτοια έργα.
«Θέλω να εκφράσω εκ μέρους όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας τη βαθιά μας θλίψη για το τραγικό αυτό συμβάν. Κάθε παιδί που φιλοξενείται μέσα βστα σχολεία μας είναι εν δυνάμει και δικό μας παιδί», είπε αρχικά.
«Μίλησα ελάχιστα με τον διευθυντή του σχολείου την ώρα που αποχωρούσε για να δώσει κατάθεση στο αστυνομικό τμήμα. Αυτό που μου είπε είναι ότι είχε εκφράσει την αντίθεσή του να γίνονται εργασίες μέσα στο χώρο του σχολείου την ώρα των μαθημάτων. Υπάρχουν καταγγελίες από τον πρόεδρο των τεχνικών συντηρητών καυστήρων στο νομό Σερρών, ο οποίος λέει ότι κλείστηκαν κάποιες βάνες χωρίς να απενεργοποιηθεί ο λέβητας. Εμείς σαν εκπαιδευτικοί και διευθυντές σχολείων δεν μπορούμε να είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτά που γίνονται σε επίπεδο τεχνικών έργων», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής, έδωσε μία αρχική εκτίμηση για την πιθανή αιτία που προκάλεσε την έκρηξη.
«Πιστεύω ότι για κάποιο λόγο όταν πήγαν να κάνουν τις διάφορες ρυθμίσεις οι τεχνικοί του συγκεκριμένου έργου, έκλεισαν τις βάνες από κλειστό κύκλωμα νερού του λέβητα και όταν μπήκε σε λειτουργία ο καυστήρας δεν μπόρεσε να κυκλοφορήσει το νερό, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι θερμοκρασίες και η πίεση. Έτσι δημιουργήθηκε μία εκρηκτική κατάσταση και χωρίς να υπάρχει η κυκλοφορία του νερού για να εκτονωθεί η πίεση, έγινε η έκρηξη», είπε.