Ο εφιάλτης της ακροδεξιάς φαίνεται να κάνει ξανά αισθητή την παρουσία του στην Ευρώπη, με νεοναζιστικές οργανώσεις να ξεπηδούν στη Γερμανία.
Συναγερμό έχει σημάνει στο Βερολίνο η ακροδεξιά οργάνωση Reichsbürger (Πολίτες του Ράιχ), που όπως όλα δείχνουν σχεδίαζε πραξικόπημα στη χώρα.
27 συλλήψεις
Οι Αρχές προχώρησαν, όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τετάρτης, σε σύλληψη 27 ατόμων που σχεδίαζαν επίθεση σε συνταγματικά όργανα. Η αστυνομία έκανε έφοδο σε περίπου 30 ακίνητα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και, μεταξύ άλλων, σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων και ένα ξυλουργείο στα Ορεινά Όρη της Σαξονίας.
«Στη Γερμανία η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό σε όλη την επικράτεια εναντίον μελών τρομοκρατικής οργάνωσης. Είναι ύποπτα για την προσπάθεια πραξικοπήματος».
3.000 αστυνομικοί επιχείρησαν σε 130 σπίτια σε 11 κρατίδια της Γερμανίας.
Έγιναν 27 συλλήψεις. 25 στη Γερμανία, 1 στην Αυστρία και άλλη μια στην Ιταλία.
«Είδαμε ότι 25 έχουν συλληφθεί, υπάρχουν όμως άλλα 27 άτομα τα οποία θεωρούνται ύποπτα συμμετοχής σε αυτήν την, όπως αποκαλείται, δίκτυο τρομοκρατικής οργάνωσης».
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αντιτρομοκρατική επιχείρησης στη χώρα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.
Όλοι τους ήταν ιδιαίτερα ενεργοί εναντίον των μέτρων κατά του κορωνοϊού, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είχαν στενές σχέσεις με το ακροδεξιό κίνημα QAnon στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέλη του οποίου συμμετείχαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021.
Ο πρίγκιπας & οι… άλλοι
Βασικός ύποπτος είναι ένας πρίγκιπας και επιχειρηματίας από την Φρανκφούρτη, ηλικίας 71 ετών, ο οποίος πιστεύεται πως ηγείται του μεγάλου δικτύου ακροδεξιών εξτρεμιστών.
Μέλη του ήταν πρώην βουλευτές του κόμματος της ακροδεξιάς AFD, καθώς και πρώην στελέχη των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και των ειδικών δυνάμεων.
Όλοι μάλιστα είχαν ήδη αποφασίσει τις θέσεις που θα κατείχαν μετά το πραξικόπημα.
«Ξέρουμε ότι ένας πρίγκιπας εμπλέκεται. 71 ετών, είχε επιλεγεί ως ο νέος ηγέτης της Γερμανίας, πρώην δικαστής στο Βερολίνο, μέλος του ακροδεξιού κόμματος θα ήταν ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης».
Πληροφορίες έκαναν λόγο για επαφές των ακροδεξιών με ρωσικές Αρχές, κάτι που το Κρεμλίνο απέρριψε κατηγορηματικά.