Ποια είναι πραγματικά η Εύα Καϊλή και πώς έφτασε από φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής στο Ευρωκοινοβούλιο;
Από την Αρχιτεκτονική στο…Ευρωκοινοβούλιο
Σεισμό στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που φέρεται να χτυπά το Ευρωκοινοβούλιο με φόντο το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ.
Εμπλεκόμενοι στην υπόθεση η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της ο Φραντσέσκο Τζόρτζι που όπως φαίνεται πέρασαν το βράδυ μαζί, στα κρατητήρια.
Διέμεναν σε ένα σπίτι, δίπλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι δυο τους γνωρίστηκαν πριν πέντε χρόνια.
Ο ιταλικής καταγωγής γοητευτικός Φραντσέσκο ήταν τότε βοηθός στο γραφείο Ιταλού Ευρωβουλευτή της ομάδας των Σοσιαλιστών. Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, του ανθρώπου που φέρεται ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος δωροδοκίας με χρήματα από το Κατάρ.
Θεωρείται έμπειρος Κοινοβουλευτικός Σύμβουλος στον τομέα των εξωτερικών υποθέσεων και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Δραστηριοποιείται επίσης σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς
«Από τότε που πήγες στο Κατάρ, δεν είσαι πια ο ίδιος» έγραψε ένας από τους ακολούθους του, σχολιάζοντας φωτογραφία του Φραντσέσκο Τζόρτζι στο Instagram. κανένας όμως δεν καταλαβαίνει τι εννοεί η συγκεκριμένη ανάρτηση.
Ο 37χρονος Τζόρτζι, κατά 7 χρόνια μικρότερος της Εύας Καϊλή, είναι δεινός ιστιοπλόος. Μία αγάπη που μοιράζεται με τη σύντροφό του.
Τον περασμένο Φεβρουάριο το ζευγάρι απέκτησε ένα κοριτσάκι, την Αριάδνη. Μια εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της καραντίνας… υπό άκρα μυστικότητα. Αποκαλύπτουν ότι απέκτησαν παιδί, 3 μήνες μετά τη γέννησή του.
Ζουν μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών και Μιλάνου.
Από φοιτήτρια στην πολιτική
Η πολιτική διαδρομή της Εύας Καϊλή ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη μόλις αποφοίτησε από την αρχιτεκτονική σχολή. Γίνεται δημοτική σύμβουλος σε πολύ νεαρή ηλικία.
Στις βουλευτικές εκλογές η Εύα Καϊλή θα δει το ίδιο έργο δύο φορές.
Το 2004 βγαίνει η πρώτη βουλευτής Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, δεν μπήκε ποτέ στη Βουλή αφού ο τότε πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου, αποφάσισε να κρατήσει την έδρα για τον εαυτό του.
Η Εύα Καϊλή στρέφεται στη δημοσιογραφία για να επιστρέψει στην πολιτική 3 χρόνια μετά.
Το 2012 η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η εντυπωσιακή πολιτικός κερδίζει ξανά μια έδρα στην ελληνική βουλή αλλά ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κρατά την έδρα για τον εαυτό του.
Παρότι το 2007, τον είχε στηρίξει στις εσωκομματικές αλλαγές κι όλοι πίστευαν ότι είναι ένα πρόσωπο του περιβάλλοντός του.
Το όνειρο της Ευρωβουλής
Το 2014 αποφασίζει να στραφεί στην Ευρωβουλή. Εκλέγεται, πρώτη, με 122.054 ψήφους, αφήνει δεύτερο τον τότε γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.
Το 2017 στήριξε για την ηγεσία του κόμματος τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον άνθρωπο που χθες, μόλις οι αποκαλύψεις είδαν το φως της δημοσιότητας, πήρε την απόφαση να την διαγράψει από το κόμμα.
Το 2021 όμως, στην αντίστοιχη διαδικασία, στήριξε τον Ανδρέα Λοβέρδο.
Τον περασμένο Νοέμβριο οι δηλώσεις της Εύας Καϊλή, για τη χώρα που κατηγορείται για καταπάτηση ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων, το Κατάρ, προκαλούν αντιδράσεις.
6.500 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των έργων ενόψει Μουντιάλ.
Η ίδια, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, επικαλείται έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, και χαρακτηρίζει το Κατάρ «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» κάνοντας ακόμα και τις διερμηνείς να κοιτάζονται μεταξύ τους, θεωρώντας ότι κάτι δεν άκουσαν καλά.