Ο βελγικός και γαλλικός τύπος αναφέρουν πως εγκέφαλος του κυκλώματος το οποίο ερευνούν οι διωκτικές αρχές της χώρας είναι πρώην Ιταλός Ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει ιδρύσει Μη κυβερνητική Οργάνωση με σημαντική διείσδυση στο Ευρωκοινοβούλιο. Το "κλειδί" που συνδέει τον συγκεκριμένο άνδρα με την Εύα Καϊλή είναι ο σύντροφός της.
Οι διωκτικές αρχές του Βελγίου συντονισμένα χτύπησαν εχθές το απόγευμα με στόχο την εξάρθρωση ενός καλά στημένου κυκλώματος που στόχο είχε να επηρεάσει πολιτικές αποφάσεις στην καρδιά της Ευρώπης. Τα βελγικά μέσα “Le Soir” και Knack που πρώτα έφεραν στο φως την υπόθεση βάζουν στο επίκεντρο τον 67 χρονο πρώην ευρωβουλευτή από την Ιταλία, Αντόνιο Παντσέρι. Ένας άνθρωπο που συνδέεται άμεσα με τον σύντροφο της Εύας Καϊλή και το Κατάρ.
«(Το Κατάρ) μας βοήθησε και είναι διαπραγματευτές Ειρήνης, είναι καλοί γείτονες και συνεργάτες. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Έχουν καταφέρει ήδη το ανέφικτο» είχε δηλώσει η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή.
Ο επί 15 χρόνια ευρωβουλευτής είναι σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ο εγκέφαλος του δικτύου καθώς μπορεί από το 2019 να μην έχει θέση στις Βρυξέλλες αλλά με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση που δημιούργησε πριν δύο χρόνια εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στα “έγκατα” της Ευρωβουλής.
Στην είσοδο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου είχε συστήσει στον κόσμο την οργάνωση “Πόλεμος στην ατιμωρησία”.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Knack στο σπίτι του Παντσέρι βρέθηκαν 600.000 ευρώ και οι βελγικές αρχές προχώρησαν στην έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για την σύζυγο και την κόρη του που προσήχθησαν από τις ιταλικές αρχές στο Μπέργκαμο.
Ο σύντροφός της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι φαίνεται πως είναι το “γαλλικό” κλειδί της σχέσης με τον Παντσέρι καθώς στο παρελθόν υπήρξε στενός συνεργάτης στο γραφείο του στην Ευρωβουλή και τα τελευταία χρόνια είναι μέλος και στην Μη Κυβερνητική του Οργάνωση.
Ακόμη ένας Ιταλός πολίτης, ο Λούκα Βινσεντίνι είναι ανάμεσα σε αυτούς που οι Βέλγοι ανακρίνουν.
Ο πρόσφατα αναρριχηθής στην θέση του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Συνδικάτων φαίνεται να είναι μέχρι πρόσφατα το μεγαλύτερο πρόβλημα του Κατάρ αναφορικά με τις καταγγελίες για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και τους θανάτους χιλιάδων εργατών στα έργα για το μουντιάλ.
Πολλοί είναι αυτοί που εξεπλάγησαν από την ηχηρή σιωπή του Γενικού Γραμματέα μετά την εκλογή του στα ανώτατα κλιμάκια τον περασμένο Νοέμβριο.