Ο ιδιωτικός ερευνητής, Γιώργος Τσούκαλης, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης και ο δικηγόρος, Γιάννης Μαρακάκης μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την υπόθεση του πυροβολισμού 16χρονου Ρομά από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη.
Ανακριτής και εισαγγελέας διαφώνησαν για την προφυλάκιση ή όχι του 34χρονου αστυνομικού που πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά 16χρονο Ρομά, στη Θεσσαλονίκη. Αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει είναι πλέον το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.
Ο ίδιος αφέθηκε ελεύθερος και θα παραμείνει σε κατ’οίκον περιορισμό μέχρι να αποφασίσει το αρμόδιο συμβούλιο εντός πέντε ημερών.
Ο κ. Σταμάτης μίλησε για το περιστατικό που έχει προκαλέσει οργή στην κοινότητα των Ρομά.
«Όταν μιλάμε για Ρομά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για Έλληνες πολίτες. Οι τσιγγάνοι στην Ελλάδα είναι περίπου 117.000. το πρόβλημα της κοινωνικής ένταξης εμπερικλείεται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις που έχει να άνει με τους τσιγγάνους που ζουν στους καταυλισμούς. Αυτός ο πληθυσμός υπολογίζεται στους 12.500. Αυτό που έχουμε κάνει σαν πολιτεία είναι ουσιαστικά να «σπάσουμε» τους καταυλισμούς, γιατί εκεί δημιουργούνται τα γκέτο και άλλες τέτοιες καταστάσεις. Είναι δύσκολο να προχωρήσει αυτό στο κομμάτι της κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης»,
»Όταν μιλάμε για κοινωνική ένταξη πολύς κόσμος δεν το καταλαβαίνει. Ένταξη δεν σημαίνει να πάρεις έναν άνθρωπο που ζει σε καταυλισμό και να τον βάλεις σε μία πολυκατοικία. Είναι πως παιδεύσεις/ εκπαιδεύσεις σε πολλά πράγματα. Στους Ρομά έχουμε το εθιμικό των πρωίμων ή εξαναγκαστικών γάμων. Αυτό για να «φύγει» χρειάζεται πολλή δουλειά και ενδυνάμωση και εκπαίδευση. Ταυτόχρονα είναι και πώς προσεγγίζεις αυτή την κοινωνική ομάδα, γιατί είναι μία ειδική κοινωνική ομάδα», ανέφερε αρχικά.
Σχετικά με την οικογένεια του 16χρονου που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ, ο κ. Σταμάτης ανέφερε πως, «είναι μία οικογένεια που έχει το παιδί τους στην εντατική μονάδα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν σχέση με όλα αυτά που γίνονται, είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα με αυτά που συμβαίνουν στον Ασπρόπυργο και στα Μέγαρα. Δεν μιλάμε εδώ για κοινωνική ένταξη μιλάμε για θέματα παραβατικότητας και εγκληματικότητας. Προφανώς έχουν υπάρχουν δηλώσεις που είναι πέραν του μέτρου, είναι άνθρωποι όμως που βιώνουν ένα συγκεκριμένο περιστατικό».
«Το αποτέλεσμα δείχνει αστοχία στη διαχείριση και μία κακή αξιολόγηση του τι έπρεπε να γίνει»
Ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης έδωσε την νομική διάσταση του θέματος.
«Πρέπει να αποφασίσουμε τι αστυνομία θέλουμε. Επιθυμία όλων είναι να είναι εκπαιδευμένοι σωστά, να είναι καλοπληρωμένοι, είναι άνθρωποι στων οποίων την πλάτη είναι η ασφάλειά μας. Φοβάμαι ότι σε κάθε περίπτωση κινδύνου ή απόφασης για καταδίωξη, αστυνομικών οι οποίοι είναι δικυκλιστές, και αποφασίσουν να καταδιώξουν έναν εγκληματία, ο οποίος κατά τεκμήριο θα είναι με αυτοκίνητο, πρέπει να καταλάβουμε ότι ένα ΙΧ υπό κάποιες συνθήκες μπορεί να καταστεί το χειρότερο φονικό όπλο», τόνισε αρχικά,
«Και ειδικά εάν ο «αντίπαλος» είναι ένας δικυκλιστής αστυνομικός. Εάν κάθε φορά που προκαλείται μία καταδίωξη ενός αυτοκινήτου, φοβάμαι ότι θα δημιουργηθεί το εξής άλλοθι: ότι ακριβώς επειδή αυτό που καταδιώκεται είναι ένα δυνάμει φονικό όπλο, βρίσκουμε άλλοθι ότι θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το όπλο, φοβάμαι ότι αυτό θα ξαναγίνει», συνέχισε ο κ. Μαρακάκης.
Έχω την αίσθηση ότι πρέπει να μπουν κάποια όρια και από την αστυνομία. Ο αστυνομικός από όσο γνωρίζω ότι είναι ένας καλός οικογενειάρχης που δεν είχε δώσει ποτέ δικαίωμα, το αποτέλεσμα δείχνει αστοχία στη διαχείριση και μία κακή αξιολόγηση του τι έπρεπε να γίνει. Εάν στόχος ήταν όντως να πετύχει τα λάστιχα του αυτοκινήτου του 16χρονου για να το ακινητοποιήσει, τις περισσότερες φορές, το όχημα που θα δεχθεί απότομη απενεργοποίηση ενός εκ των τροχών είναι ακυβέρνητο πάνω στον δρόμο. Θέλει φιλτράρισμα όλος αυτός ο πακτωλός πληροφορίας από το Συμβούλιο και δεν θα ήθελα να δω το Συμβούλιο να επηρεαστεί με το εάν θα καίγεται η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.