Σε… κυνήγι θησαυρού έχει εξελιχθεί για τους γονείς η εύρεση αντιβιοτικών και αντιπυρετικών φαρμάκων όσο η γρίπη και ο κορωνοϊός είναι σε έξαρση.
Κυνήγι «θησαυρού» τα απλά φάρμακα
«Έχω δύο παιδιά 6 και 9, την προηγούμενη εβδομάδα αρρώστησε ο μεγάλος μου, χρειάστηκε να πάω να πάρω ένα εισπνεόμενο, πήγα στο φαρμακείο, μου είπε θα σε ειδοποιήσουμε δεν το έχουμε εύκαιρο, τελικά είναι σε έλλειψη» αναφέρει μία μητέρα στην κάμερα του Live News.
Σε… κυνήγι θησαυρού έχει εξελιχθεί για τους γονείς η εύρεση αντιβιοτικών και αντιπυρετικών φαρμάκων όσο η γρίπη και ο κορωνοϊός είναι σε έξαρση.
Η αγωνία μεγαλώνει τόσο για τους γονείς παιδιών που νοσούν, όσο και για τους φαρμακοποιούς, που έρχονται καθημερινά στην δύσκολη θέση να ανακοινώσουν πως το φάρμακο που χρειάζονται είναι σε έλλειψη.
«Ουσιαστικά λείπουν πάνω από 300 σκευάσματα, μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε σε έξαρση του ιού της γρίπης και Covid, οι ανάγκες είναι αυξημένες, από την άλλη δεν μπορούμε να προμηθευτούμε καθημερινά φάρμακα όπως είναι εισπνεόμενα, αντιβιοτικά για παιδιά» λέει η φαρμακοποιός, Δήμητρα Καρακάση.
Η σοβαρή έξαρση αναπνευστικών ιώσεων, κάνει τους πνευμονολόγους να αναζητήσουν άλλες θεραπείες για τους ασθενείς τους, όταν δεν υπάρχουν στην αγορά διαθέσιμα εισπνεόμενα.
«Σε εμάς δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα γιατί καταλαβαίνετε ότι για να δώσουμε μία αγωγή δεν την δίνουμε για να την πάρει ο ασθενής σε δέκα μέρες» εξηγεί ο Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος.
«Κυρίως το πρόβλημα το έχουμε με τα εισπνεόμενα, φανταστείτε ότι χρειάστηκε να δώσω στο παιδί μου εισπνοές και έπρεπε να μιλήσουμε με τον γιατρό γιατί δεν υπήρχε, προσπαθούσαμε να βρούμε κάτι άλλο να του δώσουμε» λέει ο φαρμακοποιός, Βασίλης Προσελέντης.
Οι φαρμακοποιοί τον τελευταίο μήνα αδυνατούν να κλείσουν τις συνταγές των πελατών τους, όταν οι ελλείψεις φαρμάκων που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι είναι πρωτοφανείς.
«Δεν είναι μόνο τα αντιβιοτικά, είναι και άλλα σοβαρά φάρμακα, ό,τι έχει σχέση με τον διαβήτη, καρδιολογικά, αλοιφές δερματολογικές, ινσουλίνες» προσθέτει ο κ. Προσελέντης.
Οι επιστήμονες τονίζουν πως σημαντικό ρόλο στην απουσία σκευασμάτων από τα ράφια των φαρμακείων παίζουν και οι παράλληλες εξαγωγές που κάνουν οι φαρμακοβιομηχανίες, ειδικά σε κάποια προϊόντα που η τιμή του εξωτερικού είναι πιο συμφέρουσα από την ελληνική αγορά.