Από τις αιχμηρές δηλώσεις για τα εργασιακά δικαιώματα και τη ζωή των γυναικών στην Αραβική χερσόνησο μόλις πριν από δύο χρόνια, στην πλήρη μεταστροφή που προκάλεσε έκπληξη και γέννησε μια σειρά από ερωτήματα, στο βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η μεταστροφή και η αλήθεια στο Κατάρ
Από το μήνυμα για μηδενική ανοχή και διαπραγμάτευση στα δικαιώματα των γυναικών, στην στροφή 180 μοιρών που σηματοδότησε το ταξίδι της στο Κατάρ πριν από λίγες μέρες.
Η Εύα Καϊλή που κάποτε καυτηρίαζε την υποκρισία, όπως έλεγε, ορισμένων για τα εργασιακά δικαιώματα και τη ζωή των γυναικών στην Αραβική Χερσόνησο, διέγραψε τα πάντα τις τελευταίες μέρες.
Τι συμβαίνει όμως στη χώρα που επέλεξε να υμνήσει η 44χρονη πολιτικός; Πόσες ζωές χάθηκαν στα έργα του μουντιάλ; Ποια είναι η καθημερινότητα των γυναικών και ποια η αλήθεια πίσω από τη λαμπερή της βιτρίνα; Η Εύα Καϊλή το 2020 αναφερόταν στο πρόβλημα και μιλούσε για μια μάχη της Ευρώπης που συνεχίζεται.
Χιλιάδες νεκροί εργάτες για το Μουντιάλ
Λίγο πριν ξεκινήσει το παγκόσμιο κύπελλο οι καταγγελίες προκαλούν αίσθηση σε ολόκληρο τον κόσμο. 6.500 νεκροί αλλοδαποί εργάτες, δωροδοκίες, διαφθορά, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και «πειραγμένοι» περιβαλλοντικοί δείκτες, ήταν ορισμένα μόνο από τα όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν.
Το Κατάρ με μια σειρά από εικόνες, βίντεο και προσκλήσεις προσπαθεί να αντιστρέψει το κλίμα. Γυναίκες εμφανίζονται στην κάμερα και μιλούν για τη ζωή τους.
Οι διαπιστώσεις του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι αποκαλυπτικές. Οι γυναίκες δεν αμείβονται το ίδιο με τους άντρες. Δεν προσλαμβάνονται σχεδόν ποτέ σε δουλειές στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Απαιτείται άδεια από άντρα κηδεμόνα για να εργαστούν και έτσι ελάχιστες βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις εταιρειών. Η Εύα Καϊλή κάποτε έδειχνε να τα γνωρίζει πολύ καλά όλα αυτά.
Οι νόμοι του Κατάρ δείχνουν πως δεν υπάρχει ισότητα των δύο φύλων. Οι γυναίκες στο Κατάρ είναι νομικά υπεύθυνες για το νοικοκυριό του σπιτιού. Υποχρεούνται να υπακούουν στους συζύγους τους. Απαιτείται έγκριση από άντρα κηδεμόνα για να παντρευτούν και απαγορεύεται η είσοδος σε ξενοδοχεία για όσες δεν έχουν συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους.
Ανύπαντρες έγκυες καταλήγουν στο εδώλιο, ενώ και πάλι χρειάζεται άδεια από άντρα κηδεμόνα για ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Η προπαγάνδα πάντως προσπαθούσε να χτίσει και να περάσει προς τα έξω μια άλλη εικόνα.
Ο ποινικός κώδικας του Κατάρ ποινικοποιεί όλες τις συνευρέσεις εκτός γάμου, με ποινές φυλάκισης έως και επτά ετών. Εάν είναι μουσουλμάνοι, μπορούν επίσης να καταδικαστούν σε μαστίγωμα ή λιθοβολισμό. Οι γυναίκες έχουν διωχθεί δυσανάλογα, επειδή η εγκυμοσύνη χρησιμεύει ως απόδειξη του λεγόμενου εγκλήματος και η καταγγελία βιασμού μπορεί να θεωρηθεί ως ομολογία.
Η Εύα Καϊλή πήρε την σκυτάλη προ ημερών και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Μίλησε για bullying που δέχεται το Κατάρ και έκανε λόγο για έναν εργασιακό παράδεισο που δείχνει το δρόμο στις υπόλοιπες χώρες. Είναι η ίδια που πριν από 24 μήνες έλεγε τα αντίθετα.
Η 44χρονη πολιτικός που πλέον έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, με το επίθετό της, να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων εντός αλλά και εκτός συνόρων.
Η περιπέτεια της Εύας Καϊλή που παραπέμπει σε σενάριο κινηματογραφικής ταινίας συνεχίζεται με τη διεθνή κοινή γνώμη να περιμένει την ολοκλήρωση της έρευνας στις Βρυξέλλες, την ώρα που η μεταστροφή της 44χρονης πολιτικού συνεχίζει να βάζει σε σκέψεις.