Τελειωμό δεν έχουν τα σκάνδαλα για το εμιράτο που μονοπωλεί την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες.
Ο μύθος του ποδοσφαίρου Μισελ Πλατινί θα πει ευθέως πως πιέστηκε χωρίς ποτέ όμως να γίνει καθαρή πρόταση από τον Σαρκοζί να κάνει το χατίρι του Αλ Θανί και να δώσει την ψήφο του στο Κατάρ.
Είναι μια καταγγελία έμμεσης δωροδοκίας θα πουν τα γαλλικά ΜΜΕ με την Le Monde να εστιάζει σε ένα γεύμα το οποίο έλαβε χώρα μόλις εννέα μέρες πριν την ψηφοφορία.
Στις 23 Νοεμβρίου 2010, το σύμβολο του γαλλικού ποδοσφαίρου Μισέλ Πλατινί έφτασε στο Μέγαρο των Ηλυσίων για μεσημεριανό γεύμα με τον τότε πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και διαπίστωσε ότι δεν ήταν ο μόνος προσκεκλημένος. Άλλοι καλεσμένοι ήταν αξιωματούχοι από το Κατάρ, μεταξύ των οποίων ο διάδοχος του θρόνου Σεΐχης Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.Εννέα ημέρες αργότερα το κράτος του Κόλπου αποφασίστηκε να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Οι εμπλεκόμενοι άδειασαν τον Πλατινί και τις καταγγελίες του.
Πάντως αφού το Κατάρ πήρε την ψήφο της Γαλλίας τα πετροδόλαρα έρεαν με την αγορά της Παρί Σεν Ζερμέν τηλεοπτικών δικαιωμάτων αλλά και Rafale οι άριστες σχέσεις με την Γαλλία κρατάνε, φανερά, ακόμα ενώ ο Σαρκοζί μόλις στις 24 Οκτωβρίου του ’22 θα κάνει αίσθηση λέγοντας σύμφωνα πάντα με ιστοσελίδα του Κατάρ: «”Το ποδόσφαιρο δεν ανήκει στη Δύση”: Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί λέει ότι η διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κατάρ αξίζει δίκαιη ευκαιρία».
Πρώην εργαζόμενη της FIFA καταγγέλλει
Σε ντοκιμαντέρ του Netflix πρώην στελέχη και εργαζόμενοι για την FIFA θα περιγράψουν ένα απίστευτο αλισβερίσι εκατομμυρίων για τις ψήφους που θα έδιναν στο Κατάρ το Μουντιάλ, αυτή την φορά στην Αφρική.
Και όμως όλα αυτά πέρασαν στα ψιλά, ακούστηκαν για λίγο, αν ακούστηκαν καθόλου. Ακόμα λιγότερο απασχόλησαν τον πλανήτη πολύ πιο σοβαρές καταγγελίες που έλεγαν πως το Κατάρ παίζει σαν τόπι την ασφάλεια της περιοχής του.
Το Κατάρ «διοχέτευσε εκατομμύρια δολάρια στους τρομοκράτες του Μετώπου Nusra στη Συρία»
Και το Κατάρ απαντούσε.
Το Κατάρ απέρριψε την Παρασκευή ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες ότι χρηματοδοτούσε την τρομοκρατία. Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος και Μπαχρέιν δήλωσαν ότι η άρνηση της Ντόχα να αποδεχθεί τα αιτήματά τους για τον τερματισμό της διπλωματικής αντιπαράθεσης ήταν απόδειξη των δεσμών της με τρομοκρατικές ομάδες.
Το Κατάρ έχει τον τρόπο του πάντα να κάνει την δουλειά του χωρίς να παθαίνει μεγάλη ζημιά ακόμα και όταν όλα τα φώτα πέφτουν πάνω του όπως συνέβη με την υπόθεση στην Barclays για την οποία πάντως αθωώθηκαν τα στελέχη που είχαν κατηγορηθεί.
Τρία πρώην στελέχη της Barclays αθωώθηκαν ομόφωνα την Παρασκευή από τις κατηγορίες ότι βοήθησαν να διοχετευθούν 322 εκατομμύρια λίρες σε μυστικές αμοιβές στο Κατάρ σε αντάλλαγμα για την χρηματοδότηση διάσωσης κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης. Η Κατάρ Χόλντινγκ, μέρος του κρατικού επενδυτικού ταμείου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το επενδυτικό όχημα του πρώην πρωθυπουργού του Κατάρ Σεΐχη Χαμάν Μπιν Τζασίμ Μπιν Τζάμπρ Αλ Θανί έριξαν περίπου 4 δισεκατομμύρια λίρες στη Barclays τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2008.
H τράπεζα πάντως κινδύνευε με πρόστιμο σύμφωνα με άρθρο των Financial Times της 21 Οκτωβρίου.
Η Barclays αμφισβητεί πρόστιμο 50 εκατομμυρίων λιρών για τη συγκέντρωση χρημάτων από το Κατάρ κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008. Η υποτιθέμενη αποτυχία αποκάλυψης πληρωμών ήταν «απερίσκεπτη», λέει η βρετανική χρηματοοικονομική εποπτική αρχή
Την ίδια ώρα οι Καταριανοί αγοράζουν τα πάντα. Εκτός ίσως από το Big Ben.
Ο Εμίρης, ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες του Κόλπου που παρευρέθηκαν στην κηδεία της Βασίλισσας. Ο σημερινός Βασιλιάς μας δέχθηκε μια δωρεά για το φιλανθρωπικό του ίδρυμα αξίας άνω των 2 εκατομμυρίων λιρών. Tον Σεπτέμβριο, το Κατάρ πήρε την ιδιοκτησία 24 μαχητικών αεροσκαφών που κατασκευάστηκαν στο Lancashire, μέρος μιας συμφωνίας 5 δισ. λιρών.
Η κυβέρνηση του Κατάρ κατέχει επίσης το πολυτελές πολυκατάστημα Harrods και το ξενοδοχείο Claridge’s στο Λονδίνο. Τράπεζικές εργασίες με Barclays, ψωνίστε στο Sainsbury’s ή χρησιμοποιήστε το αεροδρόμιο Heathrow και κερδίζει του Κατάρ. Ανοίξτε τη βρύση και ο λογαριασμός σας αυξάνει τα κέρδη του. Ο κρατικός επενδυτικός βραχίονας του Κατάρ έχει επενδύσει περίπου 40 δισεκατομμύρια λίρες είναι κεφάλαια που έχει καλωσορίσει η κυβέρνησή μας και θα επενδύσει έως και 10 δισεκατομμύρια λίρες τα επόμενα πέντε χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο σε τομείς από την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο έως τις βιοεπιστήμες.
Οι Αλ Θανί στα Panama και Pandora Papers
Η δυναστεία Αλ Θανί βρίσκεται και στα περίφημα Panama και στα Pandora Papers.
Ο εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, και ο πρώην πρωθυπουργός και δισεκατομμυριούχος Χαμάντ μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι αποκαλύπτεται ότι βρίσκονται πίσω από λογαριασμούς offshore αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
Τα Pandora Papers αποκάλυψαν ότι ο Χαμάντ Μπιν Τζασιμ, ο οποίος προηγουμένως διετέλεσε πρωθυπουργός της Ντόχα, υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της κρατικής αρχής επενδύσεων, έχει χρησιμοποιήσει υπεράκτιες εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους. Ο Τζάσιμ, του οποίου η καθαρή περιουσία εκτιμάται σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, χρησιμοποίησε μια πολύπλοκη αλυσίδα θυγατρικών εταιρειών και καταπιστεύματα προκειμένου να κάνει επενδύσεις και να προστατεύσει την οικογενειακή του περιουσία από τη φορολογία.
Οι διαρροές των Panama Papers αναφέρουν ότι το 2002 ο Αλ Θάνι εξαγόρασε μια εταιρεία κέλυφος που είχε συσταθεί στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και άλλες τρεις με έδρα στις Μπαχάμες. «Μέσω αυτών των εταιρειών, ο Αλ Θάνι κατείχε μετοχές και χώρους ελλιμενισμού στο ισπανικό λιμάνι της Πάλμα, στη Μαγιόρκα, και διαχειριζόταν το σούπερ γιοτ του, το Αλ Μιρκάμπ των 300 εκατομμυρίων δολαρίων», αναφέρει η λίστα των Panama Papers στον Αλ Θάνι. Το FORBES επιβεβαίωσε με πηγή ιστιοπλοΐας ότι το 133 μέτρων Αλ Μιρκάμπ δεν άλλαξε χέρια από το 2002 και ότι το πολυτελές γιοτ, το οποίο φέρεται να διαθέτει χώρο προσγείωσης ελικοπτέρου, τζακούζι, κινηματογράφο, γυμναστήριο και σπα, αξίζει πράγματι 300 εκατομμύρια δολάρια.
Η λίστα των σκανδάλων ή τουλάχιστον της σκανδαλολογίας δεν έχει τέλος, τέλος δεν έχουν και τα εκατομμύρια του Κατάρ. Ίσως αυτό το τελευταίο εξηγεί πως το Κατάρ όσες κατηγορίες και αν δεχτεί πάντα θα είναι στο απυρόβλητο και επειδή τα λεφτά είναι πολλά οι Καταριανοί με τις επενδύσεις τους έχουν καταφέρει να κερδίσουν και το κύπελλο όχι με την ομάδα τους αλλά στον τελικό Γαλλίας – Αργεντινής ή αν προτιμάτε Εμπαπέ – Μέσι. Και οι δύο παίζουν στην Παρί Σεν Ζερμέ ιδιοκτησίας του Σεΐχη.