Το σκάνδαλο με εμπλοκή της Εύας Καϊλή κυριαρχεί και στις επιμέρους συζητήσεις στην Σύνοδο Κορυφής των 27 που ξεκίνησε σήμερα. Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είπε στους ηγέτες ότι υπάρχουν πληροφορίες πως άνθρωποι που συνδέονται με αυταρχικές κυβερνήσεις προσπαθούν να υπονομεύσουν την Δημοκρατία στους κόλπους της Ένωσης ενώ ο Εμμανουέλ Μακρόν ζήτησε να δοθεί χώρος και χρόνος στην Βελγική Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της .
Το τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα μπορούσε να μην είναι στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα προωθεί ήδη νομοσχέδιο, που στόχο έχει την αποτροπή παρόμοιων υποθέσεων στο μέλλον. Νομοσχέδιο δέκα σημείων που αναμένεται να παρουσιάσει τον προσεχή Ιανουάριο.
«Από σήμερα, συντάσσω ένα ευρύ πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα είναι έτοιμο το νέο έτος. Αυτό θα περιλαμβάνει την ενίσχυση των συστημάτων προστασίας των πληροφοριοδοτών του Κοινοβουλίου» δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να δοθεί χώρος και χρόνος στην Βελγική δικαιοσύνη και τόνισε πως μετά το πόρισμα θα υπάρξουν συνολικά εξελίξεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
«Νομίζω ότι πρέπει να γνωρίζουμε τα γεγονότα, να καταλάβουμε ποιος εμπλέκεται και μετά να κάνουμε τα σωστά βήματα. Αυτός είναι ο συλλογισμός μου για όλα. Και οι σωστοί θεσμοί θα πάρουν τις αποφάσεις τους με βάση τα γεγονότα» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, η Ρομπέρτα Μέτσολα είπε στους 27 ότι έφτασαν στις Βελγικές αρχές πληροφορίες, που δείχνουν ότι υπήρχαν σοβαρές υποψίες πως «άνθρωποι που συνδέονται με αυταρχικές κυβερνήσεις» προσπαθούσαν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με την Ιταλική Corriere della Serra, οι εισαγγελείς του Μιλάνου αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι ανάγκη να διευρυνθεί η έρευνα, έχοντας στο στόχαστρο πάνω από 60 ευρωβουλευτές… οι περισσότεροι από αυτούς από την ομάδα των ευρωσοσιαλιστών, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και την ακροδεξιά.
«Η αντίδραση πρέπει να είναι σθεναρή, αποφασιστική, πρέπει να πάμε μέχρι το τέλος, και να μην γίνονται εκπτώσεις. Η αξιοπιστία εξαρτάται από αυτό. Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αξιοπιστία των εθνών μας εξαρτώνται από αυτήν» δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι.
Κι όλα αυτά ενώ σχεδόν ομόφωνα, οι ευρωβουλευτές ζητούν τώρα να κλείσει προσωρινά η πόρτα σε κάθε αντιπρόσωπο των συμφερόντων του Κατάρ και αποφάσισαν να αναστείλουν κάθε νομοθετικό έργο που σχετίζεται με το εμιράτο.