Την παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου από τη ΕΥΠ περιλαμβάνει δημοσίευμα του ευρωπαϊκού ιστότοπου Euractiv το οποίο αναφέρει ότι οι πληροφορίες προέκυψαν κατόπιν έρευνας της ΑΔΑΕ σε εταιρία κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.
Στην αποκάλυψη ότι παρακολουθούνταν ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου προχωράει το Euractiv δίνοντας νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα.
Λόγοι εθνικής ασφάλειας
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Euractiv, κλιμάκιο της ΑΔΑΕ επισκέφθηκε χθες, Πέμπτη (15 Δεκεμβρίου) την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Cosmote και θέλησε να διενεργήσει έλεγχο μετά από αιτήματα που υπέβαλαν στην αρχή τόσο ο ευρωβουλευτής που ανήκει πλέον στην ομάδα «Renew Europe» Γιώργος Κύρτσος και ο κ. Τέλογλου, οι οποίοι ήθελαν να πληροφορηθούν εάν ήταν υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιβεβαιώθηκε ότι και τα δύο πρόσωπα ήταν υπό παρακολούθηση από μυστικές υπηρεσίες, αλλά οι λόγοι δεν αποκαλύφθηκαν καθώς έγινε επίκληση λόγων «εθνικής ασφάλειας».
Ο εισαγγελέας προσπάθησε να μπλοκάρει τον έλεγχο
Εν τω μεταξύ, η ΑΔΑΕ αντιμετώπισε δυσκολίες κατά τη διενέργεια του ελέγχου. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου φέρεται να προσπάθησε να μπλοκάρει τον έλεγχο λέγοντας ότι ήταν παράνομος, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Euractiv.
Αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, μετά από συνεννόηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο, επιχείρησε να σταματήσει τον έλεγχο αμφισβητώντας την αρμοδιότητα της αρχής.
Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ αντέδρασαν επικαλούμενοι τη συνταγματική τους εξουσία και επέμειναν στον έλεγχο.
Γραπτή γνωμάτευση
Εξάλλου, η εταιρεία τους ενημέρωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο για οδηγίες. Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ ενημερώθηκαν ότι η διαδικασία ήταν παράνομη.
Η εταιρεία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ζήτησε γραπτή γνωμάτευση από τον εισαγγελέα την οποία φέρεται να αρνήθηκε.
Παρά τις εκκλήσεις να τερματιστεί ο έλεγχος, οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ επέμειναν, λέγοντας ότι είναι ανεξάρτητοι από το δικαστικό σώμα και συνέχισαν να διενεργούν τον έλεγχο.
Τι απαντάει η κυβέρνηση
Με επιχείρημα το «η λεγόμενη πολιτική διαχείριση θεμάτων της δικαιοσύνης και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο προσπάθεια παρέμβασής στο έργο της, είναι το πρώτο βήμα της εκτροπής και της παραθεσμικότητας» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αποφεύγει να αναφερθεί επί της ουσίας στο θέμα των υποκλοπών και στο ερώτημα γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε.
Η χώρα έχει θεσμούς, νόμους και κανόνες
Στην απάντησή του στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Οικονόμου τονίζει ότι η λειτουργία της ΕΥΠ και τα λογισμικά παρακολούθησης διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη, χρεώνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης.
Αναλυτικά η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
«Η σταθερή και καθαρή θέση μας είναι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία στηρίζουμε και εμπιστευόμαστε, με την αμέριστη συνδρομή των δημοσίων αρχών, έχει αναλάβει ήδη τη διερεύνηση για τα λογισμικά παρακολούθησης και ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας της ΕΥΠ. Η χώρα έχει θεσμούς, νόμους και κανόνες.
»Η αλήθεια θα λάμψει και οι όποιες ευθύνες θα αποδοθούν δικαίως μόνο εάν τηρηθούν ευλαβικά οι νόμιμες διαδικασίες. Κι αυτό είναι ευθύνη όλων των θεσμικών οργάνων. Η λεγόμενη «πολιτική διαχείριση» θεμάτων της δικαιοσύνης και η καθ΄οιονδήποτε τρόπο προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της, είναι το πρώτο βήμα της εκτροπής και της παραθεσμικότητας, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλούσιο παρελθόν.
»Η Ελλάδα θα παραμείνει κράτος δικαίου, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των νοσταλγών του ολοκληρωτισμού».