Για τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων η Εύα Καϊλή είχε μιλήσει και στηρίξει ουκ ολίγες φορές από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου.
Στη δίνη του Qatar Gate, στο μικροσκόπιο των ερευνών έχουν μπει και αυτές οι δημόσιες τοποθετήσεις της με τον κορυφαίο οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί να την χαρακτηρίζει ως: «η διεφθαρμένη αρχιμαζορέτα, ”βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων”, λάμβανε τις δωροδοκίες της σε μετρητά -δολάρια και ευρώ- και όχι σε άχρηστα κρυπτονομίσματα. Η απόλυτη υποκρισία!».
Η αλήθεια είναι πως η 44χρονη πολιτικός ήταν μία από τους ένθερμους υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων.
«Είναι μια τεχνολογία. Γρηγορότερη, πιο απλή και πιο ασφαλής. Μέσω αυτού μπορώ να μεταφέρω χρήματα στην Ελλάδα μέσα σε λίγα λεπτά και είναι και πιο ασφαλές», δήλωνε η Εύα Καϊλή.
«Την τεχνολογία αυτήν δεν τη σταματάει κανείς» έλεγε όλο νόημα σε άλλη της συνέντευξη.
Η σχέση της Εύας Καϊλή με τα κρυπτονομίσματα ξεκινά πολλά χρόνια πριν από τη μεγάλη άνοδο του blockchain και την εκτόξευση της αξίας τους. Ήταν η πρώτη ευρωβουλευτής μάλιστα που έστρεψε την προσοχή σε αυτό το τολμηρό εγχείρημα που η Ευρώπη – όπως έλεγε- έπρεπε να αγκαλιάσει.
Ένα χρόνο αργότερα θα υποβάλλει πρόταση ψηφίσματος ενώ θα έχει σταθερή παρουσία σε σχετικά συνέδρια. Χαρακτηριστική ήταν και η έντονη ενασχόλησή της με τον GBBC, έναν οργανισμό «υπεράσπισης της τεχνολογίας».
Ο ιστότοπος crypto.news έγραφε λίγες ώρες μετά τη σύλληψη Καϊλή:
«Στο χειρότερο σενάριο που η Καϊλή χάσει τη θέση της στο Ευρωκοινοβούλιο, ο χώρος των crypto θα χάσει έναν από τους “συνηγόρους της πρώτης γραμμής”».
Συνεργάτης «κλειδί»
Το ερώτημα πολλών ήταν πως η Καϊλή απέκτησε τέτοιες εξειδικευμένες γνώσεις. Για πολλούς ο άνθρωπος – «κλειδί» πίσω από την έντονη παρουσία της στα λόμπι των crypto ήταν ο Δημήτρης Ψαράκης. O επί σειρά ετών συνεργάτης της στο Ευρωκοινοβούλιο ο οποίος μάλιστα κατείχε και θέση στην ΜΚΟ της αδελφής της, Μανταλένας Καϊλή.
Τα τελευταία δύο χρόνια οι δύο τους δεν συνεργάζονταν επίσημα. O νυν λομπίστας Ψαράκης κατατάσσεται «στους 100 κορυφαίους influencers παγκοσμίως στον τομέα της τεχνολογίας και του blockchain».