Στην πολύωρη κατάθεση του συντρόφου της Εύας Καϊλή Φραντζέσκο Τζιόρτζι δίνουν μεγάλο βάρος οι βελγικές αρχές που συνεχίζουν την έρευνα για να ξετυλίξουν το κουβάρι της διαφθοράς στο ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της της ιταλικής εφημερίδας Corriere de la Serra, ο Τζιόρτζι έδωσε πολλές πληροφορίες για τη δράση των ΜΚΟ που εμπλέκονται στην υπόθεση και ονόμασε ως εγκέφαλο του κυκλώματος τον πρώην ευρωβουλευτή Αντώνιο Παντζέρι.
Ποταμός ήταν ο Φρανσέσκο Τζιόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή, ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου του Βελγίου.
Η Ιταλική Κοριέρε Ντε λα σέρα, με εκτενές ρεπορτάζ, αναφέρεται στα όσα είπε κατά την πολύωρη απολογία του.
«Μιλούσε για δέκα ώρες υποχρεώνοντας τον επικεφαλής εισαγγελέα της έρευνας να αναβάλει τις ανακρίσεις των υπολοίπων προσώπων για την επόμενη ημέρα.
»Ανέφερε ονόματα και επίθετα, είπε σε ποιον και από ποιον διακινήθηκαν τα χρήματα από την ΜΚΟ που είχε ιδρύσει ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντζέρι, αναφέρθηκε σε μεγάλες δωρεές που έγιναν χάρη στο κύρος που της έδιναν τα μέλη του συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχαν κάτοχοι βραβείων Νόμπελ, πρώην επίτροποι και πρώην πρωθυπουργοί», αναφέρει η εφημερίδα.
Και είχε ένα και μόνο σκοπό. Να βγάλει εκτός κάδρου την αγαπημένη του Εύα.
«Η Εύα Καϊλή δεν γνώριζε τίποτα και δεν υπήρξε αποδέκτης χρημάτων. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν ώστε η σύντροφός μου να αφεθεί ελεύθερη και να φροντίζει την 22 μηνών κόρη μας»
Ο Φρανσέσκο Τζιόρτζι ομολόγησε τον ρόλο του ταμεία και προσπάθησε να δικαιολογήσει τα χρήματα που βρέθηκαν μέσα στο σπίτι της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή.
«Ελευθερώστε τώρα τη σύντροφό μου» είπε χαρακτηριστικά.
Το ζευγάρι δείχνει να μην έχει αρραγές μέτωπο, καθώς η επιλογή της Εύας Καϊλή να ζητήσει αναβολή και να μην απολογηθεί μαζί με τους τρεις συγκατηγορούμενούς της, παρατείνοντας έτσι την προφυλάκισή της, ερμηνεύεται ως προσπάθειά της να διαχωρίσει τη θέση της ακόμη και από τον πατέρα του παιδιού της ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος.
«Ένιωθα ηθική υποχρέωση»
Την ίδια ώρα, ο Τζιόρτζι συνεργάζεται, όπως φαίνεται από το ρεπορτάζ, με τις Βελγικές αρχές, επαναλαμβάνοντας σε κάθε τόνο ότι η Εύα Καϊλή δεν είχε γνώση της δράστης του.
«Χρειαζόμασταν τις ΜΚΟ για να κινούνται τα χρήματα. Η Εύα δεν γνώριζε την προέλευσή τους»
Στο Mega και τον Γιώργο Παππά μίλησε ο αρχισυντάκτης της Βελγικής εφημερίδας L’ Echo, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο ρόλος της Εύας Καϊλή στην υπόθεση ήταν σημαντικός
«Ο κύριος Giorgi πήρε πάρα πολλά πάνω του, θα δούμε πως θα εξελιχθεί, πως θα την κρίνουν. Είναι σαφές ότι η κυρία Καϊλή βοηθούσε στην υπόθεση αυτή, ήταν πολύ σημαντικός ο ρόλος της, μπορεί να βγει από τη φυλακή αλλά οι έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη».
Ο 37χρονος σύντροφος της Εύας Καϊλή δήλωσε μετανιωμένος για τις πράξεις του.
«Λυπάμαι. Έκανα τα πάντα για χρήματα που δεν χρειαζόμουν. Τα χρήματα προορίζονταν μόνο για μένα και τον Παντσέρι. Ένιωθα ηθική υποχρέωση και με “τύφλωσε το γεγονός ότι συμμετείχα σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμένα».
Ο 37χρονος κατηγορείται για διαφθορά, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Το ρεπορτάζ των Βέλγων δημοσιογράφων που μιλούν στο Mega οδηγεί και στο Μαρόκο, όπου οι δικαστικές αρχές των Βρυξελλών αναζητούν επιπλέον πηγές χρηματοδότησης προς το κύκλωμα που είχε στηθεί με ταμία τον Φρανσέσκο Τζιόρτζι.
O Luis Colart, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Le Soir » ανέφερε: «Όχι μόνο το Κατάρ αλλά και το Μαρόκο είναι ύποπτες χώρες για δωροδοκίες. Στην ιστορία της Καϊλή βρήκαμε συνδέσμους και ύποπτες αναφορές για το Κατάρ, όμως στην υπόθεση Παντζέρι υπάρχουν πολλές συνδέσεις με το Μαρόκο»
«Έδωσε» τον «αρχηγό»
Ο Τζιόρτζι «έδωσε» ως τον επικεφαλής της ομάδας, τον πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι. Ο Τζιόρτζι υπήρξε βοηθός του Παντσέρι εως το 2019 και κορυφαίος στέλεχος στη ΜΚΟ που είχε ιδρύσει ο πρώην ευρωβουλευτής, μέσω της οποίας ο ίδιος είπε ότι περνούσαν τα χρήματα από το Κατάρ.
«Ήμουν μέλος ομάδας που λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και αποφάσεις, υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου. Ρόλος μου ήταν να διαχειρίζομαι τα χρήματα της. Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Πάντσερι».
Το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε, τελικά, να παρατείνει την προφυλάκιση του Φρατζέσκο Τζιόρτζι. Επέστρεψε στις φυλακές, όπου θα παραμείνει τουλάχιστον για ένα μήνα ακόμα. Τότε, θα κληθεί εκ νέου από το δικαστικό συμβούλιο, θα παρουσιαστούν στον ίδιο και στο δικηγόρο του τα νέα στοιχεία της δικογραφίας στα οποία θα κληθεί και πάλι να απαντήσει, και θα αποφασιστεί αν θα παραταθεί και πάλι η προφυλάκισή του.