Ο κόσμος στις εξέδρες του Παρκ Ντε Πρενς παραληρεί. Ο Λιονέλ Μέσι παρουσιάζεται επίσημα και γίνεται ο τελευταίος κρίκος στη χρυσή αλυσίδα παικτών της ομάδας. Ένας γαλαξίας αστέρων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με τους Καταριανούς ιδιοκτήτες να γίνονται σύνθημα στα χείλη των οπαδών και να δίνουν υποσχέσεις…
Από το 2011 όταν ανέλαβαν τα ηνία της ομάδας του Παρισιού, τα ερωτήματα για τις κινήσεις και τα κίνητρά τους, ήταν πολλά και οι υποψίες ακόμα περισσότερες. Οι ίδιοι πάντως και ο πρόεδρος Νασέρ Αλ Κελαϊφί που είχε βγει μπροστά για λογαριασμό του ίδιου του εμίρη, μιλούσαν για μια αγνή αγάπη στο ποδόσφαιρο, δίχως σκοπιμότητες και δεύτερες σκέψεις.
Την ώρα που στο Παρίσι έσκαγε η μία μεταγραφική βόμβα μετά την άλλη, στο μακρινό Κατάρ ασκούνταν πιέσεις για τις οποίες ο νέος εμίρης έστελνε μηνύματα, με τηλεοπτικά διαγγέλματα.
Είναι καλοκαίρι του 2017, με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν να διακόπτουν τους διπλωματικούς δεσμούς, τις αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες διασυνδέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το, για υποστήριξη σε εξτρεμιστικές οργανώσεις. Η χώρα χρειάζεται βοήθεια και η στήριξη από την Ευρώπη είναι απαραίτητη για να μην οδηγηθεί σε μια καταστροφική απομόνωση.
Ένα μήνα μετά τον αποκλεισμό, στις 25 Ιουλίου του 2017, υπογράφεται στο Παρίσι σύμβαση για την υπεράσπιση του Κατάρ. Το εμιράτο παίρνει ανάσα και συνεχίζει να προετοιμάζεται για το παγκόσμιο κύπελλο, που έχει βρει έναν φανατικό υποστηρικτή στο πρόσωπο του άλλοτε προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.
Όπως αποκαλύπτει η γαλλική Liberation, πίσω από τη σύμβαση στήριξης στο Κατάρ, κρύβονταν εκατομμύρια ευρώ, με υπόγειες διαδρομές και μυστικές διαπραγματεύσεις. Ένα ολόκληρο δίκτυο που πλήρωνε, εξαγόραζε και απαιτούσε…
Οι Καταριανοί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ζητούν συγκεκριμένες ενέργειες για να βγουν από τη διεθνή απομόνωση και προσπαθούν να παίξουν κομβικό ρόλο στις γαλλικές εκλογές που γίνονταν εκείνη τη χρονιά. Στόχος η αναδιαμόρφωση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης και η εκλογή ατόμων που θα εκτελούσαν τα θέλω τους.
Το ποδόσφαιρο και η Παρί Σεν Ζερμέν, ήταν – σύμφωνα με τη Liberation – ο Δούρειος Ίππος όχι μόνο για την είσοδο του Κατάρ στην Ευρώπη, αλλά και για τον καθορισμό μιας σειράς σημαντικών αποφάσεων, που επηρέαζαν τη χώρα.
Στόχος του δικτύου ήταν να στηθούν κέντρα επιρροής τόσο στην Γαλλία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη προκειμένου το κράτος του Κατάρ να αποκτήσει ευνοϊκές ρυθμίσεις και άλλα οφέλη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Η υποστήριξη των εκατομμυρίων οπαδών της Παρί είναι απαραίτητη και έτσι ό,τι λάμπει στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα αγοράζεται…
Τα χρήματα ποτέ δεν είναι πρόβλημα. Πριν τον Λιονέλ Μέσι, έχουν φορέσει τη φανέλα της Παρί, αστέρια όπως ο Νεϊμάρ, ο Κιλιάν Εμ Παπέ, ο Ροναλνίνιο, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο Άνχελ Ντι Μαρία, ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν και ο Ιταλός Ντοναρούμα που έκλεψε την παράσταση στο πρόσφατο Euro. Παρά τις αποτυχίες στο Champions League, παρά το γεγονός ότι τα χρήματα που ξοδεύονται δεν μπαίνουν σε καμία περίπτωση στα ταμεία της ομάδας, οι Καταριανοί συνεχίζουν απτόητοι…
Η συνταγή του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού φαίνεται πως έχει αποδώσει τα μέγιστα στο Κατάρ Και έτσι μετά το παγκόσμιο κύπελλο, η χώρα σκοπεύει να διεκδικήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2036, για να στραφούν και πάλι τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινής γνώμης στη Ντόχα…
Από την πρωτεύουσα του Κατάρ στο Παρίσι και από εκεί στις Βρυξέλλες. Με το χρήμα σε όλο αυτό το ταξίδι να ρέει άφθονο και τα στοιχεία που αποκαλύπτονται, να επιβεβαιώνουν μια σειρά από φόβους και υποψίες που υπήρχαν από την πρώτη στιγμή…