Οι δικηγόροι Μιλένα Αποστολάκη και Παναγιώτης Περάκης, και η ευρωβουλευτής της ΝΔ. Μαρία Σπυράκη, μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την υπόθεση διαφθοράς στην οποία φέρεται να εμπλέκεται η ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλη αλλά και για την απόφαση να αρθει η ασυλία της Μαρίας Σπυράκη.
Η κ. Αποστολάκη μίλησε για την υπόθεση της Εύας Καϊλή, κάνοντας λόγο για την προσπάθεια να μετατραπούν οι ευρωβουλευτές «βαποράκια συμφερόντων».
Μιλένα Αποστολάκη: «Δεν θα γίνουν βαποράκια συμφερόντων οι ευρωβουλευτές»
«Το αίσθημα που είναι κυρίαρχο αυτή τη στιγμή είναι η οργή. Όχι στο ΠΑΣΟΚ συνολικότερα στην κοινωνία και σε μένα προσωπικά. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο που αφορά στην καρδιά όλου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Έχουμε μέσα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ανύπαρκτες ασφαλιστικές δικλείδες, ανύπαρκτη άμυνα, απέναντι σε απόπειρες να μετατραπούν σε εντολοδόχοι της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης σε βαποράκια συμφερόντων. Είναι αστείο να νομίζει κάνεις ότι τέτοια επιχείρηση που ξεκινά από κράτη, και εμπλέκονται και άλλα κράτη, ότι ένα πρώην ευρωβουλευτής, μία νυν αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου εξαντλούν το κύκλωμα», ανέφερε αρχικά.
«Θα προχωρήσουν οι έρευνες. Και δεν θα αφορά μόνο βουλευτές μίας συγκεκριμένης ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας. Το 2019 η google χρησιμοποίησε 8 εκατομμύρια ευρώ για να ασκήσει πίεση στις Βρυξέλλες. Αυτό αποτυπώνεται από τους ισολογισμούς της, ότι από το 2014 μέχρι σήμερα τα ποσά που η google, η amazon, η apple και η Facebook χρησιμοποιούν για να ασκήσουν πίεση στις Βρυξέλλες έχουν αυξηθεί κατά 550%. Άρα πρόκειται για μία φάμπρικα απέναντι στην οποία οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ανέπτυξαν καμία άμυνα. Το σκάνδαλο Καϊλή δεν είναι σκάνδαλο ΠΑΣΟΚ», τόνισε η κ. Αποστολάκη.
«Το λόμπινγκ στις Βρυξέλλες είναι μία πρακτική που έχει πολλά επίπεδα. Λόμπινγκ μπορείς να κάνεις προσφέροντας ένα γεύμα κατά τη διάρκεια του οποίου εξηγείς σε έναν ευρωβουλευτή ο οποίος μπορεί να επηρεάσει μία απόφαση, τα υπερ και τα κατά της θέσης σου. Λόμπινγκ μπορεί να είναι δωροδοκία, και να υποκρύπτει και τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης», συμπλήρωσε σχετικά με το λόμπινγκ.
Μαρία Σπυράκη: «Δεν πρόκειται για διαφθορά, πρόκειται για μία δική μου παράλειψη για έναν πρώην συνεργάτη μου»
Η Μαρία Σπυράκη μίλησε για την άρση της βουλευτικής ασυλίας της.
«Μόλις ανακοινώθηκε το αίτημα για άρση της ασυλίας μου, αμέσως συναίνεσα και ζήτησα από το κοινοβούλιο να προχωρήσει η άρση με τις συντομότερες διαδικασίες. Αυτό σημαίνει ότι τον Ιανουάριο θα συζητηθεί στην ολομέλειά μας και ελπίζω ότι θα προχωρήσει πολύ γρήγορα. Δεν πρόκειται για διαφθορά, δεν πρόκειται για χρηματισμό, πρόκειται για μία δική μου παράλειψη για έναν πρώην συνεργάτη μου που έπαιρνε το επίδομα αλλοδαπής αλλά κατά καιρούς ήταν στην Ελλάδα. Δεν ήταν φάντασμα αυτός ο άνθρωπος απλώς ήταν κατά καιρούς και στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες», επεσήμανε η ευρωβουλευτής.
«Είναι δική μου παράλειψη με την έννοια ότι πρώτον είμαι ο supervisor του βοηθού και διότι το συμβόλαιο δεν συνάπτεται ανάμεσα στο κοινοβούλιο και στον βοηθό αλλά ανάμεσα στον ευρωβουλευτή και τον βοηθό. αυτό το επίδομα δεν πηγαίνει στον λογαριασμό του βουλευτή αλλά στου βοηθού. Είναι συγκεκριμένη η παράλειψη και γι΄ αυτό θέλω να προχωρήσει σύντομα η υπόθεση. Θα εξηγήσουμε τις ευθύνες που έχει ο καθένας στην υπόθεση. Παράλληλα προχωρώ σε αίτημα προς τη ΝΔ για την αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας μέχρι να διαλευκανθεί. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν και δη στον ΣΥΡΙΖΑ να με χρησιμοποιήσει για τα σχέδια του, για να επεκτείνει τη λάσπη», είπε κλείνοντας.
Παναγιώτης Περάκης: «Κάνει λάθος όποιος πιστεύει ότι οι νόμοι μπορούν να καταργήσουν τις ανθρώπινες αδυναμίες»
Ο κ. Περάκης αναφέρθηκε στις ευθύνες της ΕΕ για την υπόθεση διαφθοράς στο κοινοβούλιο.
«Η υπόθεση της κ. Σπυράκη είναι διαφορετική. Υπάρχει μία υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης στην ΕΕ, ελέγχει χωρίς να ενημερώσει κανέναν τέτοιες περιπτώσεις. Είναι συχνό αυτό το φαινόμενο με τις αμοιβές, βρήκε ότι κάποιοι συνεργάτες έπαιρνε χρήματα που δεν τα δικαιούται, το παρέπεμψε στον αρμόδιο ευρωπαϊκό εισαγγελέα αρμόδιο για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και τον ΦΠΑ, και ζήτησε άρση της ασυλίας της. έχει ξανατύχει να συμβεί αυτό σε Έλληνα ευρωβουλευτή ο οποίος απαλλάχθηκε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Περάκης έκανε μια επισήμανση σχετικά με τις δικλείδες ασφαλείας της Ευρωβουλής λέγοντας πως, «Δεν πιστεύω ότι δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Αυτά τα δύο γεγονότα συνέπεσαν χρονικά τυχαία, είναι διαφορετικές υποθέσεις και υπηρεσίες που το ερευνούν. Οι νόμοι και οι θεσμοί είναι τόσο ισχυροί που μπορούν να καταργήσουν τις ανθρώπινες αδυναμίες; Κάνει λάθος όποιος το πιστεύει».