Αντιδράσεις προκαλεί δημοσίευμα ευρωπαϊκού ιστότοπου σχετικά με την παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου από τη ΕΥΠ.
Κόντρες και αναταράξεις προκαλεί ο απόηχος δημοσιεύματος περί παρακολούθησης των κινητών των Γιώργου Κύρτσου και Τάσου Τέλλογλου.
Σύμφωνα δημοσίευμα ευρωβουλευτής και ο δημοσιογράφος απηύθυναν αιτήματα στην ΑΔΑΕ για να ενημερωθούν αν τα κινητά τους παρακολουθήθηκαν από την ΕΥΠ, με την αρχή να πραγματοποιεί έρευνα στην εταιρεία Cosmote και την επισύνδεση να επιβεβαιώνεται.
Κατά το δημοσίευμα, ο νομικός σύμβουλος της Cosmote ζήτησε την γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την έρευνα, με τον Ισίδωρο Ντογιάκο να φέρεται να είπε πως σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο έλεγχος είναι παράνομος.
Σύμφωνα με πηγές από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τις επόμενες ημέρες αναμένονται διευκρινίσεις σχετικά με το πότε η ανεξάρτητη αρχή μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους και τι ισχύει για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
Παρέμβαση για το θέμα πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος.
«Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και κατά τα λοιπά απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας στην ενάσκηση του συνταγματικού και εν γένει κανονιστικού της καθήκοντος».
Σε καμία περίπτωση δεν παρεμποδίστηκε το έργο της Αρχής τονίζει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.
«Η COSMOTE εξέφρασε προβληματισμό για την διαδικασία του ελέγχου, καθώς ο σχετικός νόμος έχει αλλάξει πρόσφατα. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος προχώρησε απρόσκοπτα και συνεχίζεται».
Η υπόθεση προκάλεσε και τις αντιδράσεις των κομμάτων.
«Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο, διαπιστωμένα πλέον, παρακολουθούσε έναν ακόμη ευρωβουλευτή και έναν ακόμη δημοσιογράφο; Απαντήσεις ωστόσο οφείλουν και οι ταγοί της Δικαιοσύνης», αναφέρει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ζήτημα των παρακολουθήσεων αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της μάχης της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή.