H Πέγκυ Σταθακοπούλου, ηθοποιός και η Άντζυ Καλούση, ψυχολόγος μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τις διαφορές της χρονολογικής και βιολογικής ηλικίας.
Κάποιοι άνθρωποι είναι απολύτως συμφιλιωμένοι με την ηλικία τους και κάποιοι άλλοι κρύβουν επιμελώς τα χρόνια τους.
Κάθε φορά που αλλάζει ο χρόνος, σκεφτόμαστε ότι τα χρόνια περνούν. Όμως, κάποιοι φοβούνται να πουν αυτό που γράφει η ταυτότητά τους, σε αντίθεση με άλλους που έχουν καταφέρει με έναν καλό τρόπο ζωής η βιολογική τους ηλικία να ταυτίζεται με την πραγματική τους.
Για αυτές τις δυο ηλικίες, χρονολογική και βιολογική, θα αναλυθεί γιατί πολύ συχνά διαφέρουν μεταξύ τους αλλά και με ποιον τρόπο να γεφυρώνονται αυτές οι διαφορές ή ακόμη και να τις ξεπεράσουμε.
Οι καλεσμένοι θα εξετάσουν τους παράγοντες που κάνουν πολλούς ανθρώπους να δείχνουν μικρότεροι από την ηλικία που αναγράφεται στην ταυτότητά τους, ενώ σε άλλους συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Καλεσμένη του Μιχάλη Κεφαλογιάννη είναι η ηθοποιός Πέγκυ Σταθακοπούλου, η οποία εξηγεί γιατί όσο μεγαλώνει αισθάνεται πιο όμορφα από ό,τι όταν ήταν νεότερη.
«Είναι λίγο αστείο να προσπαθείς να κρύβεις τα χρόνια σου», δήλωσε η αγαπημένη ηθοποιός σχετικά με το ζήτημα γύρω από την ηλικία και το γεγονός ότι κάποιοι την «κρύβουν».
Ακόμα, η Πέγκυ Σταθακοπούλου ανέφερε πως «είμαι 62 ετών, δεν έχω θέμα να το λέω».
Και πρόσθεσε η ηθοποιός: «Υπάρχουν μέρες που ξυπνάω και αισθάνομαι 108 ετών και υπάρχουν μέρες που ξυπνάμε και η ζωή είναι μπροστά με φως και νιώθουμε νέοι».
«Σημασία έχει πώς αισθάνεσαι και ζεις, δηλαδή τι επιλογές κάνεις καθώς ο χρόνος περνά, με ενδιαφέρει να νιώθω γυναίκα», τόνισε η Πέγκυ Σταθακοπούλου.
Η Άντζυ Καλούση, ψυχολόγος ανέλυσε τις διαφορές της χρονολογικής και βιολογικής ηλικίας.
Η βιολογική και χρονολογική ηλικία
Η χρονολογική ηλικία ξεκινάει με την γέννηση, ενώ η βιολογική ηλικία σχετίζεται με το πώς είμαστε σωματικά, αν έχουμε σωματική ευεξία.
Η βιολογική ηλικία επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, σχετίζεται και με υπογεννητικά θέματα και με περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Η ψυχολογία, επιπλέον παίζει καθοριστικό ρόλο, γιατί επηρεάζει το κομμάτι του ύπνου καθώς αν δεν κοιμόμαστε καλά δεν έχουμε σωστή κυτταρική αναγέννηση.
Πώς η σκέψη επηρεάζει την ηλικία μας;
Οι σκέψεις χωρίζονται σε λειτουργικές και δυσλειτουργικές. Εάν κάποιος κάνει δυσλειτουργικές σκέψεις καθημερινά οδηγείται σε πολύ έντονο δύσφορο συναίσθημα, κατάσταση που δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο αρνητικών συναισθημάτων.
Έτσι όταν δημιουργούμε ένα τέτοιο σταθερό μοτίβο, δηλαδή να βιώνουμε συχνά δύσφορα συναισθήματα ουσιαστικά επηρεάζεται σταθερά και η διάθεσή μας και αυτό με την σειρά του να επηρεάζει πόσο κινητοποιημένοι θα είμαστε.
Πώς η στενοχώρια και το στρες προσθέτουν χρόνια ζωής
Η στενοχώρια και το στρες μας δημιουργούν συναισθήματα άγχους, φόβου και αυτό ουσιαστικά είναι σαν να μας «δένουν» τα χέρια και να μην μας αφήνει να προχωρήσουμε την ζωή μας. Θα πρέπει, συμβούλευσε η ψυχολόγος, να αναγνωρίζουμε αυτά τα συναισθήματα και στη συνέχεια να βρούμε ένα τρόπο να τα διαχειριζόμαστε λειτουργικά.
Χωρίς ψυχική υγεία δεν υπάρχει σωματική υγεία
Η ψυχολόγος, Άντζυ Καλούση τόνισε ότι αν δεν έχουμε ψυχική υγεία δεν μπορούμε να μιλάμε για σωματική υγεία. Και επεξήγησε ότι αυτό συμβαίνει γιατί μακροπρόθεσμα όταν ένας άνθρωπος δεν έχει ψυχική υγεία, τότε σίγουρα θα μπει σε δυσλειτουργικούς μηχανισμούς και θα τον κάνουν να αποσυρθεί από διάφορους τομείς της ζωής.
Χάνουμε χρόνια ζωής όταν χάνουμε τα ενδιαφέροντα μας.
Όταν ένας άνθρωπος σταματάει την δουλειά του, μειώνεται η κοινωνική ζωή, και μένουν πολύ συγκεκριμένοι ρόλοι να διαχειριστεί. Σε αυτή τη περίπτωση η λύση είναι η εύρεση νέων ρόλων στην ζωή.
Οι αισθητικές επεμβάσεις δεν λύνουν πάντα τα ζητήματα της ηλικίας
Ο άνθρωπος που επιλέγει να κάνει μία αισθητική επέμβαση δεν σημαίνει ότι είναι «κακό», ξεκαθάρισε η ψυχολόγος, αλλά αν ένας άνθρωπος έχει κάποιες σκέψεις που είναι πιο εμμονικές και δείχνουν ότι δεν αποδέχεται τον εαυτό του και πώς είναι και μάλιστα μπαίνει σε μία ατέρμονη διαδικασία να δημιουργεί μία νοερή νεανική εικόνα για τον εαυτό του, τότε υπάρχει θέμα που σχετίζεται με την αποδοχή του εαυτού του.