Τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ, στη συνάντηση μετείχαν ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Γενς Πλότερ, Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας, και η Άννα – Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της «αναθέρμανσης των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας και η επανέναρξη της επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση, επ’ ευκαιρία της παρουσίας και των δύο στη βελγική πρωτεύουσα, έγινε στα γραφεία της γερμανικής αντιπροσωπείας. Στόχος είναι να αποκατασταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων, ο οποίος είχε ατονήσει.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, άλλωστε, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί.
Σημειώνεται ότι η κ. Μπούρα και ο κ. Καλίν είναι εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντίστοιχα, γεγονός που σηματοδοτεί τα πρώτα ίχνη, έπειτα από μήνες «πάγου», επανεκκίνησης των επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Ενταση στον αέρα
Η συνάντηση έρχεται σε μια χρονική περίοδο όπου η Αγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει εκ νέου σκηνικό έντασης με την Ελλάδα.
Η γείτονα επέλεξε να ανεβάσει για ακόμη μια φορά τους τόνους, κάνοντας λόγο το Σάββατο για παρενόχληση από ελληνικά μαχητικά και υποστηρίζοντας πως δόθηκε «η απαραίτητη απάντηση».
Όπως ανέφερε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας: «Τα μαχητικά και υποστηρικτικά αεροσκάφη της πολεμικής μας αεροπορίας και τα αεροσκάφη AWACS που έχουν διατεθεί από το ΝΑΤΟ διεξήγαγαν εκπαιδευτική αποστολή υπό την ονομασία NEXUS ACE σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου για σκοπούς αμοιβαίας εκπαίδευσης».
Μάλιστα, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει πως ελληνικά μαχητικά επιχείρησαν να «μπλοκάρουν» την επιχείρηση, ωστόσο «η τουρκική πολεμική αεροπορία τους έδωσε την απαραίτητη απάντηση… Και η επιχείρηση του ΝΑΤΟ ολοκληρώθηκε με επιτυχία».
Η ελληνική απάντηση ήρθε από κύκλους της Πολεμικής Αεροπορίας, που τονίζουν πως δεν πρόκειται για ΝΑΤΟϊκή αλλά εθνική άσκηση της Τουρκίας. Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως τα τουρκικά F-16 πέταξαν γύρω από τη Μυτιλήνη πριν ξεκινήσει η άσκηση και αναχαιτίστηκαν.