Στα Χανιά όπου θα βρεθεί για τις ημέρες των εορτών, ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι θα οριστικοποιήσει και την ημερομηνία των εκλογών.
Οι πιθανές ημερομηνίες
Με την εξάντληση της τετραετίας να έχει κλειδώσει στα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναζητείται τώρα η πρώτη Κυριακή για τις κάλπες της απλής αναλογικής, με επικρατέστερη την Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου. Αν δεν προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, η πιο πιθανή ημερομηνία μετά το Πάσχα για τις επαναληπτικές εκλογές είναι η 7η Μαΐου.
Το δεύτερο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι οι πρώτες κάλπες να στηθούν την Κυριακή του Θωμά, με τις δεύτερες κάλπες να στήνονται στις 21 Μαΐου.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Στη δημοσκόπηση της MARC για το «Πρώτο Θέμα», η ψαλίδα ανοίγει και πάλι στις 8 μονάδες.
Η ΝΔ συγκεντρώνει 32,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 24,6%. Το ΠΑΣΟΚ χάνει μια μονάδα συγκρατώντας οριακά το διψήφιο ποσοστό του στο 10,2% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,6%, η ΕΛ. ΛΥΣΗ με 4% και το ΜέΡΑ25 με 3%.
Η λεγόμενη και γκρίζα ζώνη ξεπερνά το 15%.
Αιχμές Τσίπρα
Μετά τα κάλαντα του συλλόγου των Βορειοηπειρωτών, ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε πρόσκληση από τον αντιπρόεδρο της Ομόνοιας, Γιώργο Τζομάκα, να επισκεφθεί τα χωριά της ομογένειας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές για την πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ παραμένουν άλυτα τα θέματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.
«Ένας από τους λόγους που εγώ δεν αποδέχτηκα την πρόσκληση του φίλου μου Έντι Ράμα ήταν διότι ποτέ δε θα μπορούσα να δεχτώ να οργανώνω φιέστες, χωρίς να έχουν προχωρήσει τα μειονοτικά θέματα».
Κόντρα για τις υποκλοπές
Η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης οξύνεται με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» με τον κωδικό 519c που χρησιμοποιούσε σύμφωνα με την εφημερίδα η ΕΥΠ για την παρακολούθηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, Κωνσταντίνου Φλώρου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την κυβέρνηση ποιοι είναι οι λόγοι εθνικής ασφάλειας για την παρακολούθηση του ΑΓΕΕΘΑ και την εισαγγελέα της ΕΥΠ ποιος της έδωσε την εντολή για την επισύνδεση.
«Μετά το 1974 κανένας πολιτικός φορέας δεν είχε επιχειρήσει να εμπλέξει τις Ένοπλες Δυνάμεις στην κομματική αντιπαράθεση. Στηριζόμενος σε υλικό που διοχετεύουν ρυπαρά δίκτυα, έφτασε στο έσχατο σημείο πολιτικής ατιμίας, σε μια κρίσιμη μάλιστα συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα, επιχειρώντας να δημιουργήσει ρήγμα μεταξύ της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και της πολιτικής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού», ανέφερε, απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Μετά το 1974 το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένας πρωθυπουργός δε διέταξε την παρακολούθηση του ΑΓΕΕΘΑ. Από σήμερα, το μόνο ερώτημα είναι γιατί διέταξε ο πρωθυπουργός την παρακολούθηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ μέσω της ΕΥΠ;», απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του κ. Φλώρου.