Τα Χριστούγεννα τα περάσαμε με ζέστη, όμως τα πράγματα δε θα αλλάξουν και για την Πρωτοχρονιά, με τους ειδικούς να προβλέπουν νέα θερμή εισβολή και να κάνουν λόγο για «ιστορική ζέστη» στην καρδιά του χειμώνα.
Παγετώνας στις ΗΠΑ, άνοιξη στην Ευρώπη
Στην Ελλάδα άνοιξη, στις ΗΠΑ παγετώνες. Ο πλανήτης σε πλήρη αποδιοργάνωση, ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Την ώρα που η Ευρώπη απολαμβάνει τις ήμερες των Χριστουγέννων με πρωτοφανή καιρό, δίπλα στη θάλασσα και μακριά από τα χιονοδρομικά κέντρα, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει ακόμα και στους 22 βαθμούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν θαφτεί από το χιόνι στους -50 βαθμούς Κελσίου και με τη θερμοκρασία μάλιστα να πέφτει 15 ολόκληρους βαθμούς μέσα σε 3 λεπτά.
Μέσα σε μία μέρα δηλαδή, οι δύο ήπειροι είχαν διαφορά 72 ολόκληρους βαθμούς Κελσίου.
SOS από τους ειδικούς
Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι οι ειδικοί βλέποντας αυτά τα αντίθετα καιρικά φαινόμενα. Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι άμεσες αν δεν αλλάξει η εικόνα τούς επόμενους μήνες του χειμώνα.
«Είναι κρίσιμο μέσα στους επόμενους δύο μήνες να έχουμε και κρύα και βροχές και κυρίως χιονιά γιατί αν πραγματικά μείνουμε σε αυτήν την κατάσταση θα είναι πραγματικά άσχημο το αποτέλεσμα για την επόμενη περίοδο. Έχουμε μπροστά μας δύο χειμωνιάτικους μήνες που ευελπιστούμε ότι θα έχουμε χιονοπτώσεις στα ελληνικά βουνά», λέει ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Δραματική είναι η εκτίμηση των επιστημόνων και για τα αποτελέσματα από την άνοδο στην στάθμη της θάλασσας, αφού μέχρι το 2050 προβλέπουν πως θα εξαφανιστούν αμμώδεις παραλίες της χώρας μας.
«Τεράστιες ξηρασίες, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, είναι διάφορα σενάρια τα οποία τα μελετούμε, αλλά με κανένα τρόπο δε θέλουμε να τα δούμε».
Το κρύο στη χώρα μας αναμένεται να φτάσει περίπου στα τέλη του πρώτου δεκαήμερου του Ιανουαρίου σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA Γιάννη Καλλιάνο.
«Σίγουρα είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός που έχουμε αυτά τα ακραία φαινόμενα σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Δείχνουν ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ, μας χτυπάει την πόρτα και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».
Ό,τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στη βόρεια Αμερική, συμβαίνει μια φορά στα 60 χρόνια, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα εάν το κλίμα αποσταθεροποιηθεί πλήρως.