Μία ανακάλυψη που αλλάζει τα πάντα και δίνει την ελπίδα της αιώνιας νεότητας και γιατί όχι της πολύ καλύτερης και μεγαλύτερης σε διάρκεια ζωής.
Στην Κρήτη ανοίχτηκε το «μαύρο κουτί» που κρύβει τα μυστήρια της ανθρώπινης ζωής, ο μηχανισμός γήρανσης και το πιο σημαντικό, τα μυστικά της αντιγήρανσης.
Με την καθοδήγηση του επικεφαλής του Ινστιτούτου Δρ. Νεκτάριου Ταβερναράκη οι Δρ. Μαργαρίτα Έλενα Παπανδρέου και Γιώργος Κωνσταντινίδης αποκάλυψαν τον μοριακό μηχανισμό που ρυθμίζει τη γήρανση και την αναπαραγωγή. Η πρωτοποριακή μελέτη τους και τα αποτελέσματά της φιλοξενήθηκαν στο μεγαλύτερο επιστημονικό περιοδικό του πλανήτη.
«Οι έντονες αλλοιώσεις στην πυρηνική υπερδομή είναι ένα καθολικό χαρακτηριστικό της γήρανσης, των προγεροειδών συνδρόμων και άλλων παθολογιών που σχετίζονται με την ηλικία. Εδώ δείχνουμε ότι η αυτοφαγία των πυρηνικών πρωτεϊνών είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας της γονιμότητας και της γήρανσης.
»Αποκαλύψαμε περαιτέρω έναν μηχανισμό διασφάλισης της βλαστικής αθανασίας. Έτσι, η αυτοφαγική ανακύκλωση πυρηνικών συστατικών είναι ένας διατηρημένος μηχανισμός μακροζωίας και βλαστικής αθανασίας που προάγει τη νεανικότητα και καθυστερεί τη γήρανση υπό συνθήκες στρες».
Η εγγονή του Ανδρέα Παπανδρέου στην ομάδα
Στην ομάδα των επιστημόνων μετέχει και η κόρη του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και εγγονή του Ανδρέα. Ο πατέρας της παρακολουθεί από κοντά τις σπουδές της και δεν κρύβει την ικανοποίησή του και την περηφάνεια του για τον δρόμο που διάλεξε η Μαργαρίτα που έχει το όνομα της μητέρας του.
Αυτή η ανάρτηση έγινε πριν δύο χρόνια:
«Πάντα μεγάλη η χαρά να βλέπεις τα παιδιά σου να κάνουν βήματα σημαντικά στη ζωή τους, να κοπιάζουν αλλά και να πραγματοποιούν όνειρά τους. Συγχαρητήρια Μαργαρίτα για την παρουσίαση και την απόκτηση του διδακτορικού σου στη Βιολογία».
Η ίδια η Μαργαρίτα παραμένει χαμηλών τόνων και αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας. Σε μία σπάνια συνέντευξή της είχε μιλήσει για τη γιαγιά της κατά την παρουσίαση του βιβλίου της.
H Μαργαρίτα Παπανδρέου έχει σπουδάσει στο Ιμπέριαλ Κόλειτζ του Λονδίνου ενώ τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα τα τελευταία χρόνια μετά το μεταπτυχιακό της, είναι στον τομέα της μοριακής βιολογίας.