Νέος γύρος ελλείψεων φαρμάκων έχει ξεκινήσει μέσα στις γιορτές, καθώς οι αναπνευστικές ιώσεις σε παιδιά και ενήλικες οδηγούν τους ασθενείς στο φαρμακείο για φάρμακα που θα ανακουφίσουν τα συμπτώματα.
Όμως, οι μειωμένες ποσότητες φαρμάκων που διατέθηκαν πριν τις γιορτές παρά τις παραγγελίες των φαρμακοποιών, δεν επαρκούν για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.
Σαφάρι για ένα παυσίπονο
Ο Άγγελος έχει δύο παιδιά, 1.5 έτους και 3 μηνών. Το ένα είχε βρογχιολίτιδα και το άλλο λαρυγγίτιδα κι εκείνος πήρε τους δρόμους αναζητώντας βασικά φάρμακα που κάθε γονιός συνήθως έχει στο σπίτι, αλλά πλέον στα φαρμακεία δεν υπάρχουν ούτε σε δείγμα.
«Από το ένα φαρμακείο στο άλλο. Άκρη δεν βγάλαμε».
Η ανταλλαγή φαρμάκων, ειδικά σκευασμάτων που αφορούν μικρά παιδιά, είναι το πλέον σύνηθες φαινόμενο. Γονείς σε απόγνωση ανταλλάσσουν μηνύματα και επικοινωνούν μεταξύ τους προκειμένου να βρουν ακόμη κι ένα απλό φάρμακο όταν το παιδί τους «ψήνεται» στον πυρετό.
Η έλλειψη των βασικών φαρμάκων και δη αυτά που αφορούν σε παιδιά, έχει σαν αποτέλεσμα τα παιδιατρικά νοσοκομεία να «βουλιάζουν» από μικρούς ασθενείς από ιώσεις που υπό κανονικές συνθήκες δε θα χρειάζονταν νοσοκομειακή φροντίδα.
Ανταλλάσσουν σιρόπια
Και ενώ η έλλειψη βασικών φαρμάκων για μικρούς αλλά και μεγάλους από τα ράφια των φαρμακείων αναδεικνύεται στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για το υπουργείου Υγείας και μάλιστα εν μέσω εορτών, ο υπουργός έβαλε χθες λουκέτο σε δύο φαρμακαποθήκες στη Βόρεια Ελλάδα επειδή δε δέχτηκαν να ελεγχθούν τα αποθέματά τους.
Η Δώρα, μητέρα, βρίσκεται και αυτή σε δύσκολη θέση. Το παιδί της υποφέρει κι εκείνη τρέχει από φαρμακείο σε φαρμακείο με την ελπίδα να βρει το πολυπόθητο σκεύασμα που θα το ανακουφίσει.
«Τρέχω 5 μέρες να βρω αντιπυρετικά. Δεν βρίσκω και πιο πολύ ταλαιπωρείται το παιδί».
Και το χειρότερο; Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι επόμενοι μήνες, όσον αφορά την έξαρση των ιώσεων, θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι.
Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει θέσει σε συναγερμό όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να «σαρώσουν» την αγορά προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν παρατυπίες στην αλυσίδα διακίνησης των φαρμάκων, με σκοπό σύντομα η κατάσταση να εξομαλυνθεί.
«Σαν να πιάνεις λαχείο, να βρεις κάποια φάρμακα»
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λουράντο, πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, η κατάσταση θα χειροτερέψει.
«Έχω την εντύπωση ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, δεν υπάρχουν εισπνεόμενα, αντιπυρετικά, δεν κρύβουμε φάρμακα απλά δεν έχουμε».
Μιλώντας στο MEGA, ο ίδιος τόνισε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς όταν τους δίνουν γενόσημα σκευάσματα.
«Τα γενοσημα μπορούν να βοηθήσουν».
Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος, το να βρεις συγκεκριμένα φάρμακα είναι σαν να πιάνεις λαχείο.