Εντείνονται οι ανησυχίες για το νέο ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα.
Εικόνες από το παρελθόν στα νοσοκομεία της Κίνας. Οι εισαγωγές νέων ασθενών είναι ασταμάτητες, ενώ οι ουρές στα έκτακτα περιστατικά ατελείωτες.
Τα ασθενοφόρα συνεχώς μεταφέρουν νέους ασθενείς.
Η καρδιά της Κίνας χτυπά στις εντατικές.
Τρία χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του κορωνοϊο;y φαίνεται πως τίποτα δεν έχει αλλάξει. Αντιθέτως, η κατάσταση μοιάζει να χειροτερεύει.
Τα νοσοκομεία είναι υπό ασφυκτική πίεση, δεν υπάρχει χώρος στα κρεβάτια και οι αίθουσες γεμίζουν με ράντζα.
Στη χώρα καταγράφηκαν τρεις νέοι θάνατοι. Ο αριθμός δεν συνάδει με όσα αναφέρουν τα γραφεία κηδειών.
Νοσοκομείο της Σαγκάης προέβλεψε ότι οι μισοί από τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης θα μολυνθούν.
Τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού και η απουσία ανοσίας της αγέλης εγείρουν φόβους ότι οι θάνατοι από Covid θα μπορούσαν να φθάσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η Κίνα αποφασίζει να ξηλώσει το αυστηρότερο στον κόσμο πλαίσιο μέτρων για την πανδημία, μετά τις διαδηλώσεις των πολιτών,αφήνοντας ελεύθερους τους πολίτες να κινούνται χωρίς έλεγχο ή καραντίνα.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: συνεδριάζει για τη λήψη μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του κορωνοϊού από την Κίνα
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό το φως της κατάστασης της πανδημίας στην Κίνα, η Κομισιόν οργανώνει σήμερα το πρωί συνεδρίαση ειδικής επιτροπής αποτελούμενης από αντιπροσώπους των υπουργείων Υγείας των «27».
Μετά το ξαφνικό τέλος της πολιτικής «zero COVID» στην Κίνα στις αρχές του μήνα, που οδήγησε σε πολύ μεγάλο κύμα μολύνσεων, αρκετά κράτη εκφράζουν ανησυχία για τον κίνδυνο να εξαπλωθούν από τη γιγαντιαία χώρα της Ασίας στον υπόλοιπο κόσμο νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2.
Η Ιταλία ήδη αποφάσισε χθες Τετάρτη να υποχρεώσει όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται από την κινεζική επικράτεια να υποβάλλονται σε τεστ. Μέτρο που είχε ήδη αναγγείλει η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ υιοθέτησαν επίσης χθες.
Αλλού στην ΕΕ, τηρείται στάση αναμονής: ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «προσαρμοσμένα μέτρα για την προστασία» των Γάλλων από την κυβέρνησή του, που διαβεβαίωσε πως «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης στην Κίνα».
Το Παρίσι λέει πως είναι «έτοιμο να εξετάσει όλα τα χρήσιμα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν», σε συνεννόηση «με τους ευρωπαίους εταίρους» του και «εντός του νομικού πλαισίου που υφίσταται σήμερα».
Δεν θέλει η Κομισιόν «μοναχικούς καβαλάρηδες»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ να κινηθούν σαν μοναχικοί καβαλάρηδες, υιοθετώντας περιορισμούς στα σύνορα χωρίς συντονισμό, όπως ακριβώς συνέβη στο πρώτο στάδιο της πανδημίας, την άνοιξη του 2020.
Στις αρχές του μήνα, κατόπιν εισήγησης της Κομισιόν, οι 27 συμφώνησαν να καταργήσουν όλους τους περιορισμούς στην είσοδο στην ΕΕ ταξιδιωτών από τις λεγόμενες τρίτες χώρες, με άλλα λόγια να επιστρέψουν στην κατάσταση προ πανδημίας.