Ενώ ακόμη δεν έχει κοπάσει το σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων στο οποίο εμπλέκεται και η προφυλακισμένη Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «SPIEGEL» αποκαλύπτει ότι υπάρχει και το Morocco Gate και τονίζει ότι οι δωροδοκίες από το Κατάρ ωχριούν μπροστά σε εκείνες από το Μαρόκο.
«Ποιο Κατάρ…»
Το Μαρόκο κινούσε τα νήματα γράφει το «Der Spiegel». Με τίτλο «Morocco Gate, το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διευρύνεται», το γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι έχει στην κατοχή του έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το Μαρόκο είχε τον πιο ενεργό ρόλο στο οργανωμένο κύκλωμα δωροδοκιών απ’ ό,τι το Κατάρ.
«Οι ξένες μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου πλήρωναν αδρά τους συνεργάτες τους για να ασκούν επιρροή στην ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου προς όφελος της κυβέρνησης της Ντόχα».
Το «Spiegel» αναφέρει ότι οι ξένες μυστικές του Μαρόκου είχαν προσλάβει από το 2019 για την βρόμικη δουλειά τον πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, τον νυν ευρωβουλευτή, Αντρέα Κοζολίνο όπως και τον βοηθό του και σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.
Πίσω από την τριανδρία, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Αμπντελραχίμ Ατμούν, νυν πρεσβευτής του Μαρόκου στην Πολωνία.
Συμφωνημένες ερωτήσεις, έτοιμες απαντήσεις
«Η φαρσοκωμωδία με τον υπουργό της Ντόχα: Ο Παντσέρι έγραψε τις ερωτήσεις στους βουλευτές» είναι o σημερινός τίτλος της «La Reppublica». Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι Παντσέρι και Τζιόρτζι ετοίμαζαν στημένες ερωτήσεις και απαντήσεις για τον υπουργό Εργασίας Αλί Αλ Μαρί στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Ο πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι δούλεψε και πάνω στις ερωτήσεις μερικών ευρωβουλευτών στον υπουργό Εργασίας Αλ Μάρι. Τα ονόματα που αναφέρονται είναι των Αλεσάντρα Μορέτι, Αντρέα Κοτσολίνο και Μάρκ Ταραμπέλα».
«Είχαμε προετοιμάσει την ακρόαση του υπουργού. Ο Παντσέρι είχε γράψει την ομιλία του και εγώ την είχα μεταφράσει. Ο στόχος ήταν να τονίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει στο Κατάρ», έχει πει ο Τζιόρτζι στην κατάθεσή τους τις Αρχές.
«Ένα πράγμα που με νευριάζει πολύ είναι ότι πολλοί συνάδελφοι ορίζουν αυτά τα γεγονότα με τον όρο ‘ιταλική δουλειά’ σαν να ήταν μια κηλίδα για το έθνος μας. Η ιστορία δεν αφορά μόνο τους Ιταλούς αλλά και τους Βέλγους, τους Έλληνες και εκπροσώπους άλλων εθνών. Αν μη τι άλλο, είναι ένα κομματικό ζήτημα, μία σοσιαλιστική δουλειά», δήλωσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.
Στόχος της στημένης ακρόασης, της 14ης Νοεμβρίου, ήταν να επισημανθεί σε πόσο σημαντικές μεταρρυθμίσεις είχε προχωρήσει το Κατάρ.