Καμπανάκι συναγερμού έχει σημάνει και στην χώρα μας η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα.
Με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα είναι οι Έλληνες επιστήμονες, καθώς η έξαρση των κρουσμάτων προκαλέσει ανησυχία.
Ο μεγαλύτερος φόβος των επιστημόνων είναι η εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής που πιθανόν να προκύψει, καθώς καθημερινά στην Κίνα καταγράφονται εκατοντάδες χιλιάδες μολύνσεις.
«Μέσα από αυτά τα εκατομμύρια μολύνσεις ο ιος στη ουσία πειραματίζεται πως θα βγει μεταδοτικότερος και δυνατότερος. Παρότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επικρατούν εκεί μεταλλάξεις από ότι εδώ στην Ευρώπη, κανείς δεν μας διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει μια μετάλλαξη που θα μας προβληματισει και ένα στέλεχος που θα μας βάλει σε μια καινούργια αφετηρία», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
Αν και μέχρι στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία για ύπαρξη νέους στελέχους στην Κίνα, οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο εμφάνισης νέας μετάλλαξης.
Προς το παρόν η χώρα μας τηρεί στάση αναμονής και δεν λαμβάνει μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον ΕΟΔΥ οι ειδικοί εκτίμησαν ότι δεδομένου ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από το Πεκίνο, δεν είναι αναγκαία επί του παρόντος η λήψη μέτρων . αν όμως υπάρξει εισήγηση από τις ευρωπαϊκές αρχές για μέτρα τότε η χώρα μας θα είναι έτοιμη.
Το γεγονός ότι η Κίνα δε δίνει επαρκή στοιχεία αποτελεί πονοκέφαλο τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις ευρωπαικές υγειονομικές αρχές. Δεδομένου ότι από τις 8 Ιανουαρίου το Πεκίνο άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς τις επόμενες ημέρες οι επιστήμονες θα βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις για να αξιολογούν καθημερινά την κατάσταση.