Σαρώνουν οι αναπνευστικές λοιμώξεις που προκαλούν όλοι οι ιοί της γρίπης που κυκλοφορούν φέτος.
Την ίδια στιγμή, στη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής φαρμάκων κατά 60% – 70% λόγω μείωσης της παραγωγής πρώτων υλών σε Κίνα και Ινδία αλλά και στις παράλληλες εξαγωγές, εντοπίζεται το πρόβλημα των ελλείψεων.
«Μεγαλύτερες οι ελλείψεις χωρίς τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες»
Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, τόνισε ότι οι ελλείψεις θα ήταν μεγαλύτερες χωρίς την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
«Έστω και ένα φάρμακο να λείπει είναι πρόβλημα. Υπάρχουν 9.000 κωδικοί φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά. Η μεγάλη έλλειψη που παρατηρείται οφείλεται σε έξαρση της ζήτησης παγκοσμίως σε πρώτες ύλες όπως παρακεταμόλη, αμοξιλίνη, παιδικά φάρμακα».
»Είναι κάτι που ήρθε μετά από μια περίοδο που λόγω Covid υπήρχε μείωση των κρουσμάτων, αλλά τώρα έχει υπάρξει μεγάλη έκρηξη. Η εξάρτηση από Κίνα και Ινδία για πρώτες ύλες, έχουν καταστήσει αυτές τις ουσίες δύσκολες να εξεβρεθούν».
Ωστόσο, και παρά τις ελλείψεις, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία καλύπτει σε μεγάλο μέρος τη ζήτηση των φαρμάκων.
«10 κωδικοί σήμερα έχουν μεγάλο πρόβλημα, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι με μειωμένη διάθεση».
Θα αργήσει η ομαλοποίηση
«Η ομαλοποίηση της αγοράς δεν θα γίνει αύριο, θέλει ένα μικρό διάστημα», τόνισε ο κ. Τρύφων, επισημαίνοντας ωστόσο πως υπάρχουν λύσεις για φάρμακα τα οποία είναι σε έλλειψη.
«Αν δεν είχαμε την εγχώρια παραγωγή, θα είχαμε 5πλασιες ελλείψεις. Αυτήν την στιγμή υπάρχουν εργοστάσια που παράγουν 1.5 εκατομμύριο συσκευασίες αντιβίωση και αναπνευστικά τον μήνα και καλύπτουν έτσι φάρμακα τα οποία δεν έρχονται από το εξωτερικό επειδή είναι πολύ φθηνά».
Σύμφωνα με τον κ. Τρύφων, «αν η αποβιομηχάνιση στη χώρα μας συνεχιζόταν, θα είχαμε ελλείψεις στο 40% των κωδικών. Είναι ευχής έργον που δεν το έχουμε αυτό το πράγμα. Αυτό δείχνει ότι η Ευρώπη πρέπει να περιχαρακώσει σε περίοδο κρίσης τους ασφαλισμένους της, και το ίδιο και η Ελλάδα. (…) Είμαστε μέρος της λύσης. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία καλύπτει 3 εκατομμύρια ασφαλισμένους τον χρόνο, παράγει νυχθημερόν».